Honor, ako mladá značka patriaca pod čínskeho giganta Huawei, má tie najvyššie ciele. Chce ponúknuť v každom segmente najvyšší možný výkon, prémiové spracovanie a to všetko za rozumnú cenu.

V týchto dňoch sa k nám do redakcie dostala horúca novinka v podobe modelu Honor 6A, ktorý je od dnešného dňa v predaji aj na Slovensku. Novinka na nás spravila výborný dojem a Honor sa drží svojej filozofie naozaj príkladne. Kvalitne spracovaný smartfón z nižšej strednej triedy chce zaútočiť na náš trh hlavne cenou. Ale našťastie to iba pri nej neostalo.

Konštrukcia a hardvér

Honor 6A je smartfón s 5” HD IPS LCD displejom, ktorým zaujme na prvý pohľad. Farby sú sýte a svietivosť je na dobrej úrovni. Pozorovacie uhly displeja sú dobré a nedochádza ku žiadnemu skresleniu ani pri maximálnom naklonení zariadenia. Počas dňa nerobí žiaden problém ani jasné denné svetlo, a v noci sa dá jas displeja znížiť na minimum tak, aby nedráždil oči. Bonusom je časovo nastaviteľný nočný režim a farebné doladenie teploty farieb.

Rozlíšenie 720 × 1280 pixelov je aj v tejto kategórii smartfónov postačujúce. Vítame ho kvôli stále dobrej jemnosti displeja 294ppi a energetickej nenáročnosti pre 3020 mAh akumulátor. Ten dokáže poháňať Honor 6A v plnej záťaži bez problémov celý 1 deň. Nabitie 1A nabíjačkou potrvá niečo cez dve hodiny.

Nad displejom sa nachádza na pravej strane sekundárny 5 Mpx fotoaparát spolu s informačnou LED diódou a senzormi na strane ľavej. V strede sa tradične nachádza kvalitný reproduktor pre hovory. Je dostatočne hlasný aj v rušnom prostredí.

Konštrukcia Honor 6A je pevná a jednotlivé diely do seba dobre zapadajú. Zadná kovová stena navodzuje prémiový vzhľad a ponúka 13 Mpx fotoaparát a LED blesk. Zaoblená zadná stena výrazne napomáha dobrému úchopu a postupne prechádza k ostrej hrane displeja. Hladká stena je ale pomerne šmykľavá. Zamrzí absencia čítačky odtlačkov prstov. Tá je v ponuke len pre niektoré trhy. Európska verzia ju nemá.

Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a napájania sú združené na pravej strane. Výška umiestnenia je vyhovujúca bez nutnosti zbytočného prechytávania smartfónu. Tlačidlo napájania má jemné vrúbkovanie. Zdvih tlačidiel je nižší, ale istý. Spodná hrana je z nášho pohľadu dokonalá. Je súmerná s dvoma dierovanými otvormi pre hlavný reproduktor v pravej časti, aj keď v druhom, ľavom výstupe je zabudovaný iba primárny mikrofón. V strede ako nabíjací port poslúži MicroUSB 2.0.

Sekundárny mikrofón si našiel svoje miesto na hornej hrane smartfónu v ľavej časti a napravo je ešte stále obľúbený 3,5 mm audio vstup pre slúchadlá, ktoré ale v balení nehľadajte. Ľavá hrana ostala bez ovládacích tlačidiel, ale zhostila sa hybridného slotu pre 2× nano SIM kartu alebo 1× MicroSD kartu a 1× nano SIM kartu. Do redakcie nám Honor 6A dorazil v konfigurácii s 2 GB pamäti RAM a 16 GB ROM. Vnútorná pamäť sa dá rozšíriť MicroSD kartou do hodnoty 128 GB.

Počas prvého testovania novinky od Honoru nás potešil výkon osemjadrového Snapdragonu 430 a hlavne grafického čipu Adreno 505. Počas testov sme nezaznamenali žiadne problémy s plynulosťou systému a aj náročnejšie aplikácie a hry sa spúšťali rýchlo a bez čakania. Známy benchmark AnTuTu zhodnotil výpočtový výkon Honor 6A na hodnotu 42 826 bodov.

Hmotnosť je príjemných 143 gramov. Rozmery 143,7 × 71 × 8,2 mm nám pri 5” displeji dávajú spolu pomer týchto hodnôt 67,5%. Celkovo je však obvodový rám smartfónu dizajnovo veľmi šikovne prevedený a navodzuje dojem, že Honor 6A je podstatne tenší, ako spomínaných 8,2 mm.

Balenie smartfónu je minimalistické. V krabičke typickej farby pre značku Honor nájdete okrem smartfónu s aplikovanou ochrannou fóliou na displeji už len potrebné dokumenty, sponku na otváranie slotu pre karty, cestovnú nabíjačku a USB kábel.

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

Značky:
1 2 3

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.