Počet tabletofónov v poslednej dobe rastie. Honor X2 je u nás dostupný v limitovanej zberateľskej verzii.

Keď sme nedávno testovali zariadenie Lenovo Phab Plus (recenzia bola uverejnená v magazíne, v 5. čísle – október), zhodnotili sme, že na trhu je aktuálne minimum veľkých phabletov. Obvykle sa stretávame s telefónmi s veľkosťou obrazovky do 6 palcov, avšak 7-palcové „telefóny“ sú skôr raritou. Asi kvôli tomu, že táto veľkosť sa skôr spájala s tabletmi. 7-palcových tabletov však postupne ubúda a zariadenia s takouto uhlopriečkou sa začínajú označovať ako phablety.

Faktom však je, že počas posledných dvoch mesiacov sa nám na testovacom stole vystriedali už tri kusy. Okrem Lenova Phab Plus sme recenzovali aj Acer Iconia Talk S, ktorý vyniká najmä úzkym displejom. Vďaka tomu sa 7-palcové zariadenie drží pohodlne aj v jednej ruke. Najnovším prírastkom je Honor X2.

Tento tabletofón sme prvýkrát videli na MWC v Barcelone. Zariadenie bolo vtedy prezentované pod menom Huawei MediaPad X2 (pozrite si aj video). Na náš trh však prichádza až v týchto dňoch a s novou menovkou – Honor X2. Bez ohľadu na zmenu názvu, ktorá je špecifická pre český, slovenský a maďarský trh, vydarený dizajn a kovová konštrukcia ostala zachovaná. Honor X2 má takisto (nezmenené) veľmi dobré hardvérové parametre, čo je vlastnosť, ktorú dnes v segmente 7-palcových tabletov bežne nevídame. X2 však nie je prezentovaný ako tablet, ale ako veľký telefón. Aj keď, vo výsledku je iba na vás, akým spôsobom ho využijete. Výrobca prezentuje zariadenie ako spojenie telefónu, tabletu, GPS navigácie, prenosnej batérie (budete potrebovať kábel s dvoma micro USB koncovkami), mobilného hotspotu alebo digitálneho fotoaparátu v jednom.

Honor X2 svojou kovovou konštrukciou a dizajnom pripomína ostatné zariadenia značky Honor (Honor 7 alebo Honor 7i), ale aj tablet Huawei MediaPad M2, ktorý sme testovali v 4. čísle nášho magazínu (prečítajte si jeho recenziu na webe). Obe zariadenia vyzerajú ako súrodenci a svoj pôvod nezaprú. To je vidno na prvý pohľad, ešte predtým, ako skontrolujete operačný systém Android s nadstavbou EMUI. Honor X2 sa nesnaží pôsobiť minimalistickým alebo módnym dojmom, ako to robí konkurencia. Odolné kovové šasi a predná strana s displejom, malým rámikom a horným a spodným bielym pásom však vytvárajú pozitívny dojem. Máte pocit, že v ruke držíte kvalitné zariadenie. V tomto smere výrobcu chválime. Špecialitou u nás predávanej verzie je gravírovanie v cene. Môžete si vybrať jeden z rôznych dizajnov – romantik, športovec, gamer, rebel atď. a pridať krátke motto alebo venovanie s podpisom. Získate tak naozaj zberateľský kúsok.

Dizajny gravírovania

S výborným základom

Hardvérová výbava z hľadiska zariadení značky Honor neprekvapí. Avšak v segmente 7-palcových zariadení má výrazne nadštandardné parametre. 7-palcový displej má IPS panel a rozlíšenie Full HD. Na teplotu farieb sme si chvíľu zvykali. X2 síce umožňuje meniť nastavenie teploty, ale nemohli sme sa zbaviť dojmu, že niektoré konkurenčné telefóny (napr. Huawei P8 v tomto prípade) lepšie vykresľujú bielu farbu. V prípade Honoru X2 uteká biela farba trochu do krémovej. To si uvedomíte, až keď zariadenie porovnáte bok po boku s iným tabletom alebo telefónom. Je to subjektívne vnímanie a pri vyššom nastavení jasu sa jej krémový odtieň stratí. Môžete argumentovať, že je to bežné, avšak napr. Sony Xperia Z3 Tablet Compact dokáže nádherne vykresliť bielu aj pri nízkom nastavení jasu. Pozorovacie uhly sú štandardné, výrazne sa neodlišujú od konkurencie.

Prekvapením môže byť procesor Kirin 930 s ôsmimi jadrami. Tento čip poháňa aj Huawei P8, Huawei MediaPad M2 a jeho o trochu výkonnejšiu verziu nájdete v smartfóne Honor 7. Hoci je Huawei P8 považovaný za vlajkovú loď, Kirin 930 nepatrí čistým výkonom medzi aktuálnu špičku. Popravde, vôbec to nevadí, Huawei P8 používame dlhodobo a nepocítili sme nedostatok výkonu počas každodennej prevádzky. Niektoré hry reagujú plynulejšie v prípade konkurenčných procesorov, avšak rozdiely nie sú výrazné. Kirin 930 si poradí so všetkými aplikáciami, ktoré sú aktuálne na trhu a z Honoru X2 to robí všestranné zariadenie. Ako sme spomenuli, v segmente 7-palcových prístrojov je to trochu nezvyk. Výrobcovia v poslednej dobe volia nižšie rozlíšenie displeja a cenovo dostupné procesory. Honor X2 je v tomto prípade bez kompromisov. Doplňme 2 GB operačnú pamäť a úložisko s použiteľnou kapacitou na úrovni cca 9 GB.

Ukážky používateľského rozhrania systému Android 5.0 s nadstavbou EMUI

Operačný systém Android bol v prípade testovaného kusu vo verzii 5.0. Dopĺňala ho nadstavba EMUI 3.0.5. Oceníme, ak výrobca aktualizuje softvér na najnovšiu dostupnú verziu. Nadstavbu EMUI máme radi, podrobne sme ju predstavili v magazíne touchIT v čísle 5. Optimalizácia rozhrania a systému je výborná a takisto aj funkcia Správca telefónu, resp. možnosť spravovať jednotlivé aplikácie z hľadiska spotreby batérie. Honor X2 ponúka 2 sloty na SIM karty. Jeden z nich môžete využiť aj v kombinácii s microSD kartou. Tú oceníte najmä ako úložisko pre multimédiá.

Phablet má vo výbave 13MP zadný fotoaparát s bleskom. Dokonca ponúka aj špeciálne nočné režimy ako Huawei P8. Kvalitou fotiek sa však spomenutému smartfónu nevyrovná. Honor X2 fotí lepšie ako 90% 7-palcových zariadení na trhu, avšak za kvalitnejšími fototelefónmi zaostáva. Viditeľné to je najmä z hľadiska ostrosti vybraných objektov na fotke, resp. farebným vyvážením fotky. V podobnom duchu sa nesie aj zabudovaný reproduktor. Ten je na jednom mieste a hoci dokáže reprodukovať pomerne hlasitý zvuk, pri vyšších hlasitostiach dokáže k jeho skresleniu a „plechovatiu„. Na druhej strane, konkurencia nie je v tomto smere o nič lepšia. Honor X2 si zaslúži pochvalu za výdrž batérie, ktorá dosiahla v teste PCMark takmer 13 hodín. A to je naozaj vynikajúci výsledok.

Fotografie, nafotené Honorom X2

Verdikt touchIT

Cena 329 EUR je zodpovedajúca. Za priameho konkurenta Honoru X2 považujeme Lenovo Phab Plus, ktorý sa predáva za 299 EUR. Má o 0,2 palcov menší displej, menej výkonný procesor a kratšiu výdrž batérie. Ostatné parametre sú cca zrovnateľné, Lenovo má väčšie interné úložisko a niekomu môže vyhovovať o trochu užšia konštrukcia. Na druhej strane, zaujímavou alternatívou je aj 8-palcový Huawei MediaPad M2. Ten v LTE verzii stojí 279 EUR. Má síce iba jeden SIM slot, avšak dokáže takisto telefonovať. Nosiť 8-palcový tablet ako telefón však nie je príliš pohodlné, v prípade 7-palcového phabletu je to na hrane. Honor X2 sme bežne nosili v nohaviciach, jeho konštrukciu sme však pri sedení cítili. Takisto treba počítať s ovládaním pomocou dvoch rúk. V jednej ruke sa dá pohodlne držať, avšak nie ovládať.

Honor X2 je možné predobjednať cez internetový obchod Smarty.cz. Ak si ho objednáte do 14. decembra, získate exkluzívne gravírovanie podľa vlastného výberu. Dostupnosť produktu na našom trhu je limitovaná na 100 kusov. Výhodou zariadenia je všestranné využitie, kvalitná konštrukcia a hardvérová výbava, podpora dvoch SIM kariet. Jeho nevýhodou je špecifická cieľová skupina.

Výsledky meraní AnTuTu, 3DMark a PCMark (vrátane testu batérie)

Technické špecifikácie:

Rozmery: 183,5 x 103, 9 x 7,18 mm

Váha: 249 g

Displej: 7 „HD IPS (1200 x 1920 px, 323 PPI), 16 miliónov farieb

Procesor: 8jadrové Hisilicon Kirin (4*A53@2.0GHz + 4*A53@1.5GHz)

Grafický procesor: Mali – T628 MP4 680 MHz

RAM: 2 GB LPDDR3

ROM: 16 GB, možnosť rozšírenia až do 128 GB pomocou microSD slotu

Batéria: 5000 mAh, pohotovostný režim 500 hodín

OS: Android Lollipop 5.0, EMUI 3.0

Hlavný fotoparát: 13 MPx, automatické zaostrovanie, blesk

Zadný fotoaparát: 5 MPx

Video: 1080px FullHD video

Audio: MP3 / FLAC / APE / WAV / OGG / MIDI / 3GP / AAC a ďalšie, DTS sound technológie pre dokonalý zvukový zážitok, dva vstavané mikrofóny s redukciou okolitého hluku

Siete: GSM: 850/900/1800/1900 MHz, Wi-fi: 802.11a / b / g / n, DC-HSDPA + (do 42 Mbit / s DL / 5.76 Mbit / s UL), LTE CAT4 až Cat6 (do 300 Mbit / s)

Ďalšie: Bluetooth 4.0 (kompatibilné s 3.0, 2.1 a EDR), Micro-USB port, Micro SIM a Nano SIM sloty (DUAL SIM), akcelerometer, proximity senzor, gyroskop, kompas, hall senzory, GPS, duálna Wi-fi anténa

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit