Výbavou nesklame

Huawei P10 má 5,1-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 × 1080. Displej má výborné pozorovacie uhly, verne zobrazuje farby a je veľmi dobre čitateľný aj na jasnom svetle. Slnko nepresvieti, ale s čitateľnosťou nebudete mať problém. V tomto smere nemáme pripomienky, ide o výborný displej. Poteší aj zabudovaný filter modrého svetla, avšak je škoda, že si funkciu Ochrana zraku nemôžete nastaviť od západu do východu slnka. Dá sa aktivovať manuálne alebo v presne určenom čase. Pritom konkurencia sa vie prispôsobiť aj kolobehu slnka.

Procesor Kirin 960 je aktuálne to najlepšie, čo má Huawei vo svojom portfóliu. Tento procesor poháňa aj Huawei Mate 9 a rovnako ho dopĺňa kombinácia 4 GB RAM / 64 GB úložisko. Nechýba podpora pre microSD karty, avšak v prípade dual SIM verzie sa musíte rozhodnúť medzi druhou SIM kartou alebo microSD kartou.

Namerané výsledky v testoch AnTuTu, PCMark a 3DMark

P10 možno z určitého pohľadu charakterizovať ako zmenšený Mate 9, pretože okrem totožného procesora, RAM a úložiska má aj rovnaký duálny Leica fotoaparát. Výrobca tentokrát zvolil kombináciu 20 Mpx monochromatického snímača a 12 Mpx farebného snímača. Duálny fotoaparát má clonu f/2.2 a optickú stabilizáciu. Oproti Huawei P9 prináša P10 pomerne výrazné zlepšenie, čomu sa podrobnejšie venujeme v sekcii venovanej fotoaparátu alebo v staršom článku, v ktorom sme porovnali kvality fotoaparátu v P8, P9 a P10. Faktom je, že fotenie s P10 je zábava a je to možnože aj jeden z hlavných dôvodov, prečo zvažovať kúpu tohto telefónu.

Predný fotoaparát má rozlíšenie 8 Mpx, clonu f/1.9 a vo výbave telefónu nájdete aj 3200 mAh batériu. Reproduktor dokázal výrobca zabudovať iba jeden a v tomto smere si vieme do budúcnosti predstaviť prípadné zlepšenie. Jeho kvalita je priemerná. Telefón obsahuje aj notifikačnú LED diódu, USB-C konektor a 3,5 mm jack.

Novinkou je certifikácia Leica aj pre predný fotoaparát

Android s nadstavbou EMUI a pár užitočnými vylepšeniami 

Huawei P10 má predinštalovaný systém Android 7.0 s nadstavbou EMUI 5.1. Tá opravuje niekoľko kozmetických nedostatkov, ktoré nám vadili pri testovaní Mate 9, ako je napr. zobrazovanie notifikácií v hornej lište iba vo forme sumárneho čísla. Tento nedostatok mimochodom opravila aj prvá väčšia aktualizácia pre Mate 9.

Čo sa používateľského zážitku týka, P10 ťažko niečo objektívne vytknúť. Subjektívne vám nemusia vyhovovať kozmetické úpravy, ktoré so sebou prináša nadstavba EMUI. Z praktického hľadiska však oceňujeme možnosť vybrať si medzi umiestňovaním všetkých ikon aplikácií na domovskú obrazovku alebo používaním samostatnej obrazovky s aplikáciami. Páči sa nám už spomenutý režim Ochrany zraku a pohybové gestá na snímači odtlačkov prstov.

Android 7.0 s nadstavbou EMUI 5.1

Z praktického hľadiska oceňujeme aj zobrazenie obrazovky s návrhmi, ktorú môžete aktivovať pohybom prsta smerom dole v strede obrazovky. Táto funkcia je dobre známa majiteľom iOS zariadení, avšak radi ju používame aj v prípade Huawei a Sony Xperia zariadení. Huawei v rámci funkcie vyhľadávania zabudoval do systému aj čítačku QR kódov, čo je užitočná funkcia. EMUI umožňuje v niektorých smeroch viac nastavení ako čistý Android a môžete si napr. zvoliť spôsob zobrazovania notifikácií alebo to, či sa má obrazovka vždy po prijatí upozornenia zapnúť alebo nie. Pokročilé nastavenia sú aj z hľadiska prístupu aplikácií do internetu atď.

Prevádzka systému Android je väčšinou času bezproblémová. Kirin 960 patrí medzi najvýkonnejšie procesory na trhu, čo oceníte najmä v hrách a na výkon náročných aplikáciách. Párkrát sme si všimli, že scrollovanie vo Facebooku bolo mierne trhané, ale išlo o zriedkavý jav. V hrách sa prípadné spomalenie prejavilo iba v prípade, že kapacita batérie klesla pod 5%. Ťažko povedať, či P10 v takom prípade automaticky spomalila frekvenciu procesora alebo prečo k takémuto správaniu dochádzalo.

Pár extra funkcií a nastavení, ktoré ponúka EMUI 5.1

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: dizajn a konštrukcia
2. strana: výkon a operačný systém
3. strana: výdrž batérie a fotoaparát
4. strana: verdikt

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit