Pracovný notebook, ktorý sa vám zmestí všade.

Napriek tomu, že sa tento stroj volá Yoga, nedá sa mu preklopiť displej a nemá ho ani dotykový. Toto nám nijako neprekážalo, no prvotné zaradenie do série Yoga by mohlo vzbudzovať dojem spomínaných vlastností.

Model S730 je zaujímavý svojou nízkou hmotnosťou (len 1068 gramov), malým 13,3“ displejom a najmä ultratenkým dizajnom neprevyšujúci hrúbku 12 mm v najhrubšom bode. Tenké rámiky okolo Full HD displeja takisto potešia.

Vyhotovenie

Notebook má hliníkové telo a je to dostatočne pevný stroj. Netreba mu venovať žiadne špeciálne zaobchádzanie a do istej miery sa veľmi podobá na super odolnú sériu ThinkPad. Displej nie je dotykový a má lesklú povrchovú úpravu.

Veľmi dobre sa naň pozerá, no budú situácie, kedy na ňom uvidíte odlesky okien a stropného osvetlenia. Anti-glare úprava, ktorá býva pri modeloch ThinkPad tu nie je. Toto je viac multimediálne orientovaný stroj. Názov Yoga a teda aj jeho začlenenie nebolo zvolené náhodne. No a displej sa dá stále vyklopiť jemne až za 180°.

Po mnohých stránkach to Yoga naozaj je. Tvar klávesov je tomu prispôsobený a celkovo sa na klávesnici dobre píše. Jednotlivé klávesy sú ale nižšie a aj zdvih je nižší. Toto je nevyhnutný krok na to, aby mohol byť tento počítač hrubý len 12 mm. Klávesnica je tichá a medzerník takmer nehlučný.

Tu nemáme čo dodať. Snáď až na príliš malé šípky nahor / nadol a ich zdvojenie funkciami ako Home, PageDn atď. Je tu dvojstupňové podsvietenie bielou farbou. Na klávesy je vidno aj pri dennom osvetlení alebo umelom svetle. Nemusíte kvôli tomu vypínať podsvietenie klávesov. Páčilo sa nám, je rovnomerné a naozaj praktické.

Touchpad je rozmerný, minimálne k pomeru tela notebooku. Lenovo nešetrilo na jeho priestrannosti, no zároveň sa nám občas stalo, že sa ho dotkli pri písaní rukou a posunuli si kurzor. Takýchto omylov nie je veľa a je to o troche zvyku. Zväčša sme ale touchpad pri písaní dlhších textov vypínali. Počas cestovania a v kaviarňach sme ho využívali a nemali sme s ním žiadne negatívne skúsenosti.

Výbava a možnosti

Začnime portovou výbavou. Tá obsahuje tri porty USB-C a jeden kombinovaný audio konektor na slúchadlá s mikrofónom alebo obyčajné slúchadlá. To je všetko. Pre nás to znamenalo okamžite pripojiť rozbočovač z USB-C na HDMI, USB 3.0 a ďalší USB-C port. Niektoré externé disky máme s USB-C rozhraním, myš ešte stále cez klasické USB rozhranie.

Výbava portov je priamo podriadená otázke využitia. Silnou stránkou je vysoká prenosnosť notebooku. Doma už k nemu popripájate rôzne káble. Faktom je, že so sebou treba nosiť aj redukciu. Sklamanie v nás vyvolala absencia čítačky SD kariet alebo aspoň microSD kariet. Hore-dole jedna redukcia (pripojenie externej čítačky navyše). Čítačka odtlačkov funguje výborne, tu nemáme čo dodať.

Ocenili sme výborné chladenie a nízku hlučnosť notebooku. Ventilátor je síce počuť ale je to len také jemne šumenie. Priestor na klávesnici ani spodný kryt sa neprehrieva. Keď budete na notebooku pracovať s videom alebo fotografiami, bude sa zahrievať viac, no nie je to nič kritické.

Sme radi, že Lenovo dokázalo spracovať tenký a zároveň dobre chladený notebook. Nasávanie vzduchu je totiž zospodu cez veľké dierovanie v spodnom kryte a tiež cez klávesnicu. Horúci vzduch je vyfukovaný otvorom medzi kĺbom displeja a základňou.

Parametre

V našej konfigurácii sme mali model S730 s procesorom Intel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz8 GB RAM, na dáta máte 256 GB SSD disk. Toto je solídny základ na to, aby ste mali univerzálne použiteľný multimediálny notebook a zároveň ho nemuseli každé tri hodiny nabíjať. Podľa našich dlhodobých testov sa minimum notebookov dostane s výdržou cez štyri hodiny.

U tohto výrobca hovorí o výdrži 10 hodín na jedno nabitie. Možno sa to dá, my sme sa dostali na úroveň piatich hodín so zapnutou Wi-Fi a kancelárskym využitím. To nám pripadá reálnejšie, ako znížiť ja na minimum a na notebooku takmer nič nerobiť, aby sme sa k tým desiatim hodinám aspoň priblížili.

Náš verdikt ale je, že notebook vydrží viac ako iné notebooky s Windows 10 a ôsmou generáciou intelovských procesorov. Riadenie spotreby je automatické a stará sa o ňu softvér Lenovo Vantage. Tu si zároveň nastavujete prednosť multimediálnych klávesov alebo klávesov Fn, režim zvuku Dolby Atmos atď.

Na zvuk je použitá súprava stereo reproduktorov s technológiou Dolby Atmos. Zvuk sa bude prepínať podľa programu, ktorý používate. Toto sme vypli, otravovalo nás to. Po prepnutí z programu Winamp do internetového prehliadača sa zmenil profil zvuku. Podobne to bolo aj pri pozeraní filmov cez Media Player Classic v okne. Stačilo označiť iné okno a opäť sa zmenil zvukový profil.

Úprava výšok a basov nám nevyhovovala, preto sme automatickú detekciu vypli a ponechali si vlastný režim. Inak je zvuk vynikajúci a k tomuto notebooku sme nepripájali ani externý reproduktor. Na bežné počúvanie hudby pri obvyklej hlasitosti to nebolo potrebné.

Benchmarky

Kancelársky výkon – PCMark 103669
Essentials7836
Productivity5934
Digital Content Creation2884
Herný výkon – 3DMark 111836
Graphics score1654
Physics score5935
Combined score1523
VR Mark – Orange Room680
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]620,8
Access time [ms]0,067

Verdikt

Lenovo Yoga S730 je po každej stránke výborný notebook. Vieme, nemá toľko portov, ako by ste možno chceli. V tom prípade to nie je ale notebook pre vás. Pre tých, čo si povedia, že majú veci v cloude, majú USB-C zariadenia a nie je pre nich limit prípadne používať redukciu portov, nepocítia nevýhody.

Je tenký, dobre sa nosí, vydrží vám približne tých 5 hodín na batériu pri nenáročnom používaní a zahrieva sa len minimálne. Za zmienku stojí aj rýchle nabíjanie. Za hodinu ho nabijete na 80 %.

Cena: 1019 EUR

Zapožičal: Lenovo

Prečítajte si aj:

Recenzia Lenovo ThinkPad X1 Yoga (3rd Gen): Superdrahý, ale aj supervybavený notebook

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.