LG E8 má zo strany parametrov úplne všetko, čo sa dá dnes dodať. Je tu OLED model, ktorý vyrába priamo LG.

S trochou zjednodušovania pripomeňme, že pri OLED svieti každý bod sám za seba, čo je predpoklad vynikajúcej čiernej a takisto aj ohromného kontrastu v obraze. LG použitú technológiu označuje ako Perfect Black & Pixel Dimming. Technológiu farieb označuje LG ako Perfect Colors & Billion Richt Colors.

Základom spracovania obrazu je nový procesor α 9 z dielne LG. Tento vytvára v porovnaní s minulosťou čistejší obraz zásluhou technológie spracovania obrazu v štyroch krokoch. Tá výrazne znižuje možnú zrnitosť a pásmový šum.

Je to veľmi výkonný procesor a súčasne dokáže spracovávať metadáta v HDR (High Dynamic Range) obraze, a to súčasne s vysokou frekvenciou HFR (High Frequency Rate). E8 podporuje tzv. Cinema HDR, čo znamená väčšinu formátov HDR: Dolby Vision, Advanced HDR by Technicolor, HDR 10 Pro (pridáva dynamickú zložku do statických metadát HDR 10) aj HLG pre satelitné vysielanie. V prípade zvuku podporuje Dolby Atmos a hudobný výkon je 60 W, a to vo formáte 4.2k. Reproduktory sa ukrývajú v spodnej časti televízora a nie je ich vôbec vidno.

Takto si môžete s LG E8 nechať zobrazovať galériu umeleckých obrazov

Dizajn televízora je Picture-on-Glass, čo znamená, že OLED panel je nalepený na tvrdenom skle a vyzerá to ohromne. Veľmi ľahko sa nasadzuje podstavec, ten je pritom umiestnený tak, že televízor sa ako keby vznášal vo vzduchu. V skutočnosti je bezpečne pripevnený ku sklu a to dvoma skrutkami.

Súčasťou pripojenia je Wi-Fi a Bluetooth, k tomu aj 4 porty HDMI, ďalej dva porty USB, terestriálny, káblový a satelitný tuner vrátane šachty na dekódovaciu kartu. Televízor sa ovláda pomocou diaľkového „magického“ ovládača. Je to podobná skúsenosť ako pri ovládaní počítača myšou.

Jeden z priestorov na pripojenie portov

Tento televízor existuje v 65- a 55-palcovom vyhotovení. Televízor je možné ovládať aj pomocou mobilnej aplikácie. Je tu možnosť prehrávania TV vysielania na smartfóne a tiež zrkadlenia obrazu mobilu na televízore.

Aplikácia LG TV Plus na ovládanie televízora z mobilu

Skúsenosti s používaním

Naozaj vynikajúci obraz, to sa musí uznať. A výborná čierna, ktorá potom vlieva do celkového podania obrazu viac života. Sledovali sme na televízore žiarivý ohňostroj na tmavej oblohe a toto je presne tá scéna, kde sa prejavia na maximum výhody OLED technológie.

Mali sme možnosť porovnať LG televízor so starším procesorom α 7 na spracovanie obrazu. V prípade novinky si všimnete vyššiu ostrosť jemných detailov tým, že hrany objektov v obraze sú viac zvýraznené. Máte pritom dojem väčšej hĺbky obrazu, lebo hlavný objekt sa viac oddeľuje od obrazu na pozadí. Pri niektorých scénach vo vysokom rozlíšení si všimnete skryté detaily, ktoré ste predtým nevideli. Pritom výsledkom tohto spracovania nie je akási nerealistická scéna.

Celkom nás prekvapil zvuk, ktorý vychádza z malého priestoru pod televízorom, ale tým, že podporuje Dolby Atmos, verne zachytáva pohyb predmetov v scéne a vytvára 360° priestorový zvuk. Celkovo E8 vytvára dojem, ako keby ste boli v modernom kine s tým, že stále ste doma a film si pustíte vtedy, keď to vyhovuje vám.

Cena (OLED65E8PLA): 4299 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.