Lenovo koncom augusta spustilo voľný predaj svojej vynovenej série Moto G. Tentokrát už pod novým označením, kedy sa znovu verejne objavuje značka Motorola.

Nové smartfóny Moto G – G5S a G5S Plus sú ešte lepšie ako kedykoľvek predtým a po pripomienkach zákazníkov k predošlej generácii sa stali dôstojnými nástupcami úspešnej série G. Na redakčný stôl sa nám dostala horúca novinka v podobe menšieho modelu zo série G, Motorola Moto G5S s 5,2” Full HD displejom, 3000 mAh akumulátorom s rýchlym nabíjaním, rýchlou multifunkčnou čítačkou odtlačkov prstov a Androidom 7.1.1. Nougat.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita
3. strana: Foto, zvuk, médiá
4. strana: Verdikt

Konštrukcia a hardvér

Hneď na prvý pohľad je zrejmé, kde nastali podstatné zmeny. Oproti staršej G5, má G5S väčší displej o 0,2 palca, a tak ponúka veľmi obľúbený rozmer pre veľa používateľov. IPS LCD displej má Full HD rozlíšenie a na uhlopriečke 5,2” dostávame jemnosť 424ppi, kedy už naozaj nemusíte hľadať jednotlivé pixely a obraz je dostatočne jemný. Pozorovacie uhly sú výborné ako aj podanie farieb. Je prirodzené a verné. Čitateľnosť na dennom svetle je dobrá. Minimálny jas pre pohodlné použivanie v noci je taktiež dostatočne nízky. Pre ešte lepšie výsledky odporúčame použiť filter modrého svetla. Páči sa nám podanie bielej, ale aj čiernej farby, ktorá netrpí na presvetlenie jednotlivých zón displeja.

Ako ochrana prednej steny poslúži ochranné sklo Gorilla Glass 3 s nano povlakom proti pošpliechaniu, takže sa nemusíte báť, že by sa počas menšieho kontaktu s vodou telefónu niečo stalo. Musíme podotknúť, že sa v žiadnom prípade nejedná o trvalé ponorenie. Na prednej stene v hornej časti zaujme vpravo LED blesk a súmerne, na druhej strane výrazného lemovania reproduktora pre hovory, nájdete predný fotoaparát. Konštrukcia Moto G5S je na veľmi vysokej úrovni a v zlatom prevedení, ktoré k nám dorazilo na recenziu, vyzerá famózne.

Kovové unibody prevedenie navodzuje pocit luxusu, s ktorým sa bežne nestretnete ani pri vlajkových lodiach. Veľmi rozumne je zvolený hliník, ktorý nie je magnetom na nečistoty, mastnotu a škrabance. Takisto je aj oveľa odolnejší ako sklenené zadné steny a tak nie je nutné vkladať G5S do obalu. Jediný fakt trochu zamrzí a tým je rozmer 150 × 73,5 × 8,2 mm. Takto sa dostávame v pomere displeja k telu na hodnotu 67,6%. Aj hmotnosť 157 g je trochu vyššia, ale tá sa dá ešte akceptovať kvôli kvalitnému konštrukčnému vyhotoveniu, ktoré nikde vďaka zaobleniu zadnej steny pri držaní netlačí. Aj napriek väčším rozmerom padne smartfón dobre do (väčšej) ruky.

Ovládacie tlačidlá si našli svoje miesto na pravej strane, čo je správna voľba. Je to praktické a ovládať G5S-ko je radosť. Tlačidlá sú dobre dostupné palcom, a to aj bez potreby prehmatávať. Napájacie tlačidlo má jemné ryhovanie a spolu s tlačidlami pre reguláciu hlasitosti majú dostatočne vysoký zdvih a istú odozvu. Spodná stena združuje hlavný reproduktor, naľavo, v strede Micro USB 2.0 konektor s OTG pripojením a napravo hlavný mikrofón. Ľavá bočná stena v hornej časti nenápadne ukrýva hybridný slot pre dve nano SIM karty, alebo jednu MicroSD kartu s kapacitou do 128 GB a jednu nano SIM kartu. Nezabudlo sa ani na 3,5mm audio vstup, ktorý sa nachádza v hornej stene. Slúchadlá v balení síce nenájdete, ale budete ich potrebovať minimálne v prípade, pokiaľ budete chcieť využívať FM rádio, ktoré podporuje RDS a aj RT. Zaujímavá je pri rádiu možnosť nahrať si vysielaný program.

Dizajnový kruhový prvok, ktorým sa Moto smartfóny líšia od konkurencie, sa nachádza na zadnej stene. Združuje LED blesk spolu so 16 Mpx fotoaparátom. Fotoaparát celkovo dosť výrazne vystupuje nad zadnú stenu. Ale ani tento fakt neznižuje nejako výrazne stabilitu a komfort z používania smartfónu na stole. Práve naopak, napomáha k lepšiemu zdvihnutiu zariadenia z tvrdej rovnej podložky, vďaka vzniknutej medzere. Po dlhšom čase sa znovu objavuje na chrbte smartfónov Moto typická Motorola priehlbinka, v ktorej je logo. Nad fotoaparátom v strede je umiestnený sekundárny mikrofón na potláčanie nežiadúcich ruchov z prostredia počas hovoru.

Aktuálne sa bude Motorola Moto G5S predávať iba v konfigurácii s 32 GB vnútornej pamäte a 3 GB pamäte RAM. Nárast, alebo lepšie povedané zameranie sa iba na vyšší pamäťový variant oproti predchodcovi, vítame. Teraz už nebude používateľ limitovaný malou pamäťou, pokiaľ bude nové Moto využívať ako DualSIM zariadenie, bez možnosti vloženia pamäťovej karty. Vynikajúca optimalizácia prostredia znovu vystrelí G5S-ko v strednej triede veľmi vysoko. Aj keď sa o chod smartfónu stará “iba” osemjadrový procesor od Qualcommu, Snapdragon 430 s taktom 1,4 GHz a grafikou Adreno 505, znovu musíme vyzdvihnúť bezproblémový chod celého smartfónu pri práci a aj pri zábave. Dokonca náročné hry zvláda nové Moto so cťou.

Akumulátor s kapacitou 3000 mAh je používateľsky nevymeniteľný. Rýchla nabíjačka dokáže dodať energiu z 5% na 100% presne za 90 minút. Následné vybíjanie trvá naozaj dlho a aj pri neustále zapnutom displeji a dátach, percentá miznú veľmi pomaly. Bez väčších problémov by sme nazvali G5S-ko dvojdňovým smartfónom. Balenie Moto G5S je základné a okrem smartfónu, potrebných dokumentov, sponky na otváranie šuplíka pre karty, rýchlej nabíjačky a dátového kábla v krabičke už nič nenájdeme.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita
3. strana: Foto, zvuk, médiá
4. strana: Verdikt

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.