Multimediálne reproduktory v takomto vyhotovení prinášajú lepší zážitok a možnosti počúvania hudobného obsahu.

Slovo multimediálny totiž neznamená len to, že ho pripojíte k zariadeniam, ale aj k službám. A navyše má kompletné ovládanie priamo na reproduktore a použiť sa dá aj diaľkový ovládač.

Vyhotovenie je pevné a výhodou je najmä to, že je odolný voči vode. Ideálny je teda nielen do bežnej miestnosti, ale aj do vlhkého prostredia. Napríklad do kúpeľne. Má certifikáciu IPX7, čo znamená dočasné ponorenie a odolnosť voči striekajúcej vode. Ak vám teda reproduktor spadne do vane alebo do bazéna, a hneď ho vytiahnete a necháte sušiť, mal by to zvládnuť.

Okrem Wi-Fi pripojenia má aj ethernetové pripojenie. Konektor je vzadu, rovnako ako aj ten na nabíjanie vstavaného akumulátora. Tým, že je reproduktor vodotesný, sú tieto konektory chránené krytom a posuvným systémom na zamknutie. Tak sa nestane, aby sa pogumovaný kryt odchýlil a do reproduktora natiekla cez konektory voda.

Na prvotné spárovanie je potrebné pripojenie do siete cez LAN rozhranie alebo priamo cez vyhľadanie Bluetooth a pripojenie do Wi-Fi. O všetko sa postará mobilná aplikácia pre Android alebo iOS a pripraví vyhľadanie vašej Wi-Fi a odoslanie údajov priamo do reproduktora. Od tejto chvíle sa stáva nezávislým a môžete ho používať aj bez párovania. Na hornej strane je šesť tlačidiel na uloženie predvolieb. Tie slúžia na zapamätanie si aktuálne prehrávaného zdroja hudby.

Smartfón totiž so svojou aplikáciou pristupuje k rôznym zdrojom hudby. Práve počúvané internetové rádio môžete predvoliť na jedno z tlačidiel. Stačí si cez mobilnú aplikáciu vybrať stanicu a potom dlhým pridržaním dotykového tlačidla prideliť stanicu. Takto môžete mať šesť zdrojov hudby a nepotrebujete telefón. Reproduktor stačí zapnúť a tlačidlami si navoliť vašu stanicu. Ovládanie je kompletne dotykové a poslúži aj na posúvanie medzi skladbami.

Model SC-ALL05 patrí do tzv. multiroom segmentu reproduktorov. Môžete ich teda do aplikácie pridať viac, vrátane ostatných modelov označených Panasonic SC-ALL a prehrávať vybraný alebo rovnaký obsah do viacerých miestností. V režime práce na batériu vydrží do 9 hodín reprodukcie. Dostupný je v bielej a čiernej farbe.

Zvuk

Zvukovo je reproduktor vyvážený. Basy by síce mohli byť o niečo dynamickejšie, no k zvuku ako celku nemáme zásadnejšie výhrady. Dva meniče s priemerom 6,5 cm sú dostatočne výkonné na ozvučenie miestnosti a vonkajšieho posedenia. Navyše, reproduktor má špeciálny zosilňovací režim, ktorý oceníte pri bujarých oslavách. Výšky a stredy sú dostatočne detailné. Zvuk si vychutnajú aj náročnejší poslucháči.

Prihliadame aj na fakt odolnosti a špecifických možností využitia. Menej príjemné pre nás bolo zistenie, že funguje v dvoch výkonových režimoch. Odpojením od sieťového napájania za zníži výkon z 20 W na 8 W. Je to trochu poznať, najmä pri odpojení od elektrickej energie. Potom už znížený výkon toľko nebadať. Najmä pri bežných hlasitostiach.

Reproduktor Panasonic SC-ALL05 je vodoodolný a nemusíte ho používať len v obývačke, pokojne aj v kúpeľni

Hodnotenie:

+ vodoodolnosť, možnosti pripojenia, vyvážený zvuk
– nižšia dynamika basov, dva výkonové režimy

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Panasonic

Verdikt

Panasonic SC-ALL05 je multimediálny reproduktor stavaný tak, aby vydržal aj záhradné opekačky a bazénové šantenie. Odolá ponoreniu do vody a ešte k tomu je nezávislý na smartfóne. Stačí ho raz nastaviť a uložiť si do neho šesť internetových rádií alebo účet na Spotify.

Prehľad parametrov a hodnotenia:

Označenie reproduktora / Technické parametrePanasonic SC-ALL05
Typ2.0
Frekvenčný rozsah [Hz]N/A
Výkon RMS [W]20 / 8
Aux innie
Bluetootháno
Výstup na slúchadlánie
NFCnie
Ovládaniehlasitosť, basy, predvoľby
Vyhotovenieplast / kov
Hodnotenie
Kvalita zvuku4/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon4/5
Obchodné informácie
Cena [EUR s DPH]199

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Creative Sound BlasterX Katana: Špičkový audiosystém s vizuálnymi efektami

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.