Klávesnica ROCCAT Sova MK bola pôvodne oznámená v roku 2014.

Trvalo 2 roky, kým sa reálne dostala na trh a môžeme povedať, že čakanie stálo za to. Aj keď ROCCAT Sova neprináša v jadre nič nové.

Na trhu je niekoľko klávesníc, ktoré obsahujú aj zabudovanú podložku pod myš a sú určené na to, aby ste pomocou nich ovládali počítač z gauča. ROCCAT si však zaslúži pochváliť za celkové spracovanie.

Klávesnica je masívna – má rozmery 646 × 280 × 37 mm, avšak iba vďaka tomu dokáže poskytnúť potrebné pohodlie. Konštrukcia je odolná a z plastu, avšak výsledok pôsobí kvalitným dojmom.

Konkurenčné klávesnice sa snažili minimalizovať rozmery a komfort pri hraní tým trpel. ROCCAT Sova ponúka dostatočne veľkú podložku pod myš, ale najmä opierku, na ktorú môžete položiť zápästia pri hraní. Samotná klávesnica pôsobí vzhľadom k celkovým rozmerom príslušenstva pomerne kompaktne, ide ale o plnohodnotnú klávesnicu so štandardne veľkými klávesmi. Numerická klávesnica síce chýba, multimediálne klávesy vo výbave nájdete. Samotná klávesnica je podsvietená na modro, obsahuje anti-ghosting technológiu a programovateľné klávesy. V tomto smere nemáme pripomienky, ide o výborné zariadenie.

ROCCAT Sova je dostupná vo verzii s membránovými klávesmi, ale aj s mechanickými. Mechanická verzia má označenie ROCCAT Sova MK. Spracovanie oboch modelov je inak rovnaké a počas používania sme ocenili mäkké podložky, ktoré sú umiestnené na spodnej strane klávesnice. Vďaka nim môžete mať príslušenstvo pohodlne na nohách alebo kolenách a nebude vás tlačiť alebo inak prekážať.

Klávesnica obsahuje dva USB 2.0 porty, takže k nej jednoducho pripojíte napr. myš. K počítaču sa pripojí pomocou USB kábla, ktorý má dĺžku 4 metre a je možné ho odpojiť pri klávesnici – ak by ste potrebovali skryť kábel alebo pretiahnuť ho úzkymi otvormi.

ROCCAT Sova je aktuálne najlepšia klávesnica na trhu, s ktorou sa dá pohodlne hrať na gauči. Toto príslušenstvo bolo navrhnuté pre tento účel. Chválime celkové spracovanie, veľkú podložku pod myš a opierku na zápästia. Tak podložku ako aj opierku je, resp. v budúcnosti bude možné vymeniť za iný materiál alebo motív. A hoci je klávesnica určená najmä na hranie na gauči, pohodlne sa používa aj na bežnom pracovnom stole. Len budete potrebovať viac voľného miesta ako v prípade ostatných klávesníc.

Cena: od 148 EUR
Zapožičal: ROCCAT

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit