Športové slúchadlá sú samostatná kategória v segmente slúchadiel.

No aj tu sa musí výrobca postarať o to, aby produkovali čo najlepší zvuk a dobre padli do uší. Podobne ako pri veľkých slúchadlách aj tu musia používateľovi sadnúť do uší, za ucho alebo hocijako inak. Podstatné je, aby držali dobre. O to sa snaží aj model JBL Inspire 500 s Bluetooth 4.1 a my sme si vyskúšali, aké to je so slúchadlami v praxi.

Prvé slúchadlá po rokoch, ktoré nám z uší ani za nič nevypadli.

Toto je séria, ktorú výrobca uvádza ako špecializovanú pre športovanie alebo nosenie pri náročných pohybových aktivitách. Sú bezdrôtové a obe mušle sú spojené káblom. Nejde teda fyzicky o dve samostatné slúchadlá. Takýto trend sa ešte príliš nerozšíril a výrobca zostáva pri pôvodnom káblovom prepojení. Nám sa spojenie káblom páči aj pre prípad, že si chcete slúchadlá z uší zložiť. Nemusíte ich dávať do žiadnej škatuľky a necháte ich voľne za krkom.

Konštrukcia

Tým, že sú bezdrôtové, výrobca musel na kábel umiestniť batériu a ovládacie prvky. Chcel totiž, aby slúchadlá fungovali na telefonovanie a zároveň ste mohli pozastaviť skladbu alebo prijať hovor. Batéria je umiestnená samostatne v plochom tvare šasi a tam je aj signalizačná dióda.

Ovládanie hlasitosti cez dve samostatné tlačidlá a tretie tlačidlo na hovory a hudbu je na samostatnom prvku. Tu je pod gumovým chráničom aj microUSB konektor na nabíjanie.

Mušle sú špeciálne a používajú medicínsky silikón. Drží bez pohnutia a toto je skutočne model, ktorý vám nevypadne. Takých je však na trhu viac. Tu je ale jeden podstatný rozdiel, užijete si aj výborný zvuk. Slúchadlá, ktoré sa vždy nejakým spôsobom na uchu udržia, na trhu nájdete všade. Ich problémom býva to, že ak sa mierne pohnú, kvalita zvuku ide rapídne nadol.

In-ear slúchadlá potrebujú na vytvorenie správnej rezonancie zvuku vyplniť vnútornú stenu ucha práve silikónovými nadstavcami. Aj preto je častokrát rozdiel, aký typ nadstavca je použitý, nielen či ide o in-ear typ.

JBL Inspire sú aj v edícii pre ženy

Čierna unisex

Je vedecký dokázané, že ženské ucho je v takmer absolútnej väčšine prípadov menšie. JBL má teda aj menšie silikónové nadstavce. Ak vás slúchadlá zaujali, treba si dať dôrazne pozor na to, či potrebujete ženskú alebo mužskú edíciu. V našom prípade sme mali na test „mužskú“ verziu.

Tu sme boli nadmieru spokojní s tým, ako slúchadlá držia. Silikónový návlek sa nasadzuje aj cez časť kruhového tvaru mušle. Treba ho aj správne natočiť, aby ste si potom mohli jeho užšiu tunelovú časť správne vložiť do ucha. Prídete na to veľmi ľahko. Návlek síce výrazne priľne k povrchu slúchadla, ale aj v nasadenom stave sa dá jemne korigovať.

Slúchadlá sa do ucha vkladajú tak, že ich zakladáte vývodom kábla nahor a potom ich v uchu stočíte do bežnej polohy so smerovaním kábla nadol. Jemné korekcie spravíte doťuknutím na mušľu. Správne nasadenie poznáte sami, vynikajúci zvuk a silné basy sa ozvú rovnako ako pri bežnom type kvalitných slúchadiel.

Táto technológia sa volá TwistLock a je to dobrý nápad, ako čo najlepšie utesniť slúchadlá v uchu. Problémom môže byť možno až príliš silné odhlučnenie. Aj pri vypnutej hudbe totiž klesá vaša schopnosť počuť okolie naším odhadom až o 90 %. Naopak, na rušnej ulici alebo v kancelárii je to ideálne.

Detail ženskej verzie slúchadiel

Slúchadlá by mali vydržať na batériu 8 hodín. Treba ich nabíjať vždy keď môžete, pretože inak vám bude znieť v slúchadlách hlásenie o slabej batérii. Nie je to príliš vtieravé, ale vždy to preruší hudbu.

Tešíme sa vs. prekáža nám

Slúchadlá sa dajú počas nosenia pripnúť o miniatúrnu sponu. Drží dobre aj na hladkom golieri. Problém je nájsť správne uchytenie spony tak, aby príliš neťahalo pravú mušľu z ucha. Zároveň takú polohu, aby nedávala príliš veľkú voľnosť ľavej časti kábla. Je to kompromis, ktorý sme vyriešili tak, že sme ju väčšinou nezapínali.

Počas pohybu je ale spona jediný prvok, ktorý zabezpečí aspoň akú takú polohu kábla vzadu. Na pravej časti sú ovládacie prvky, uprostred plochý prvok s batériou. Občas treba do slúchadiel jemne ťuknúť prstom, aby si zase našli v uchu správnu polohu.

Batéria na prepojovacom kábli oboch mušlí

V rámci univerzálnosti sa výrobca snaží prinášať modely, ktoré slúžia aj na telefonovanie. My sme ich skúšali a nefungovalo nám to podľa našich predstáv. Druhá strana na linke sa sťažovala, že nás nepočuje dobre, ale skôr ako keby z diaľky. Bolo treba pootočiť orientáciu ovládacieho prvku s tlačidlami, kde je mikrofón. No po chvíli sa vám kábel znova otočí inak, takže na hovory nám príliš dobre neposlúžili. Ťažko povedať, aké má kto zvyky.

Pri športe športujeme a netelefonujeme. Jednak je tu problém s udržaním dychu a po druhé sa treba sústrediť na okolie, nie telefonát. Funkciu handsfree v našom prípade vieme oželieť.

Ovládací prvok, zboku je konektor microUSB

Veľmi sa nám páčilo, že pri dosiahnutí maximálnej hlasitosti sa nič nestane. Reprodukcia jednoducho nebude hlasnejšia. Žiadne rušivé tóny pípania ani pozastavenie prehrávania zvuku. To je vynikajúce – konečne slúchadlá, ktoré nemajú tieto šialenosti programátorov.

Slúchadlá sú odolné voči poteniu a vlhkosti, čo je prakticky základ pre tento typ slúchadiel. V slúchadlách môžete aj zmoknúť a nič sa im nestane. Dobre sa používajú a nosia. Najmä vďaka kvalitnému zvuku ich vnímame ako univerzálne, nielen pri behu alebo inom športe.

Zvuk

Kvalita zvuku je vynikajúca. Je tu technológia PureBass čím získate potrebnú dynamiku basov. Tým, že slúchadlá dobre držia, máte možnosť pri športových výkonoch počúvať poriadnu hudbu, ktorá vás motivuje. Výšky aj stredy sú naozaj zreteľné.

Slúchadlá majú naozaj veľmi dobrú reprodukciu, výšky sa nám zdajú niekedy až príliš silné. V každom prípade sa slúchadlá vyrovnajú kvalitou dvojnásobne drahším modelom. Svoj podiel na tom má aj 15,4 mm menič a frekvenčný rozsah 20 ÷ 20 000 Hz.

Verdikt

JBL Inspire 500 sú jedny zo skutočne mála slúchadiel na trhu, ktoré naozaj držia v ušiach. Nielen to, slúchadlá nijako netlačia a v každom balení sú dve veľkosti silikónového nadstavca. Ich primárne určenie je pre športovcov, avšak ani v kancelárii alebo doma ich nemusíte dávať dole z krku. Tam vám rovnako dobre poslúžia na kvalitnú reprodukciu hudby alebo ako handsfree.

Hodnotenie

+ pohodlné nosenie, stopercentné držanie v uchu, odolné proti potu a dažďu, vynikajúci zvuk
– posúvanie polohy kábla okolo krku ťahá jedno zo slúchadiel z ucha, až príliš prenikavé výšky

Zapožičal: www.jbl.sk
Cena: 59,90 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.