Sony uviedlo do predaja svoje najnovšie vlajkové lode.

Majú názov Sony Xperia XZ2 a Xperia XZ2 Compact a v tomto článku sa zameriame na väčšiu z dvojice noviniek, teda na klasickú XZ2-ku. V krátkosti však dodávame, že rozdiely medzi normálnou a Compact verziu sú v prípade tejto generácie menšie, ako tomu bolo kedykoľvek predtým. Kompaktná verzia má 5-palcovú uhlopriečku, chrbát z plastu a nepodporuje bezdrôtové nabíjanie. Chýbajú aj dynamické vibrácie v multimédiách, ale ostatné parametre a funkcie sú totožné. Prejdime však k samotnej Xperii XZ2.

Sony si ide stále svojou cestou. A to aj napriek tomu, že Xperia XZ2 vyzerá na prvý pohľad tuctovejšie, ako tomu bolo v minulosti. Xperie sa vždy odlišovali od zvyšku trhu svojim unikátnym dizajnom a aj určitou tvrdohlavosťou. Pred rokom, keď sa všetci naháňali za čo najtenšími rámikmi, sa Xperia XZ Premium hrdo pýšila veľkou bradou a čelom – tak sa hovorovo označujú rámiky nad a pod displejom.

Xperia XZ2 však prináša nutné zmeny a približuje sa aktuálnym trendom. Nečakajte ultratenké rámčeky, avšak faktom je, že XZ2 menej plytvá priestorom nad a pod displejom. Aspoň vizuálne. Predná strana rukopis značky Sony nezaprie a ak ste podrobne sledovali všetky nedávne telefóny tohto výrobcu, tak potom vás možno neprekvapí ani zaoblenie zadnej strany.

Vyhrajte staršiu sestru novej Sony Xperia XZ2 – Xperiu XZ1 Compact v našej súťaži tu.

Predná strana Xperie XZ2 svoj pôvod nezaprie. Rámiky nad a pod displejom sú však o niečo menšie

Hrubší, ťažší, ale ergonomicky takmer dokonalý

Sony Xperia XZ2 môže na prvý pohľad pripomínať napr. konkurenčné HTC U11. Rovnaký názor sme mali aj my. Pomerne rýchlo sme ho však zmenili, keď sme dostali telefón do ruky. Xperia XZ2 je papierovo tučný (11,1 mm v najhrubšom bode) a ťažký telefón (198 gramov), ale zároveň je to smartfón, ktorý sa vďaka zaobleniu neuveriteľne dobre drží v ruke. Na redakčnom stole sme mali položený iPhone X, Galaxy S9, Huawei P20 Pro a najradšej sme do ruky chytali práve XZ2-ku. Ten pocit sa nedá vysvetliť, to jednoducho musíte sami pocítiť. Neočakávame, že všetci budú s nami zdieľať nadšenie z ergonómie novej Xperie. Niekomu vyhovujú menšie a tenšie telefóny, my si však ergonómiu XZ2-ky užívame.

Jeden z dôvodov, prečo sa telefón tak skvelo drží a prečo je zároveň tak hrubý a ťažký, je ochranné sklo Gorilla Glass 5. Pri pohľade na XZ2 je vidieť, že Sony v tomto smere nešetrilo. Niektoré zariadenia obsahujú iba tenký plátok ochranného skla, v prípade XZ2 je jeho nadštandardná hrúbka dobre viditeľná pri pohľade na horný reproduktor. Crash test sme počas testovania nevykonali, ale predpokladáme, že nová Xperia bude opäť vynikať z hľadiska odolnosti. Nechýba ani odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65/IP68.

Všimnite si výrez pre reproduktor a hrúbku ochranného skla

Prednej strane dominuje 5,7-palcový IPS displej s pomerom strán 18:9 a rozlíšením 1080 × 2160. Všimnúť si môžete aj dvojicu reproduktorov, ktoré smerujú priamo na vás. Zadná strana obsahuje šikovne umiestnený fotoaparát a snímač odtlačkov prstov. Ten je podľa nás o trochu nižšie, ako by musel byť a pri odomykaní sme museli zohýbať ukazovák takmer do pravého uhla.

Bočné hrany obsahujú hybridný slot pre dve nano SIM karty alebo pre jednu SIM kartu a jednu microSD kartu. Nechýbajú tlačidlá na reguláciu hlasitosti, napájacie tlačidlo a hardvérová spúšť fotoaparátu. Tlačidlo na reguláciu hlasitosti by však mohlo byť viac po ruke, resp. „po palci„. USB-C konektor sa nachádza na spodnej hrane, 3,5 mm jack však vo výbave Xperie XZ2 už nenájdete.

Ukazovák musíme zohýbať takmer do pravého uhla. Na umiestnenie snímača odtlačkov prstov si budete chvíľu zvykať

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Displej a multimédiá
3. strana: Výkon, výdrž a Android 8.0
4. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit