Fotoaparát s rovnakým hardvérom a lepším spracovaním obrazu

XZ2 je vybavená 19 Mpx Motion Eye fotoaparátom s clonou f/2.0. Z hľadiska hardvéru by malo ísť o totožný fotoaparát, ktorý nájdete aj v Xperii XZ1. Sony však popracovalo na spracovaní obrazu a tak sú fotografie o poznanie lepšie, ako tomu bolo v prípade predchádzajúcej generácie. Post-processing nie je v dobrých svetelných podmienkach tak agresívny, ako tomu v minulosti a tak teraz vynikne viac detailov, ktoré sú lepšie viditeľné aj po priblížení výslednej fotky alebo po vytvorení výrezu. Počas dňa sa Xperia XZ2 radí medzi najlepšie fotomobily na trhu. Páčilo sa nám najmä verné zachytenie farieb a množstvo detailov na fotkách.

V noci a v horších svetelných podmienkach nie je kvalita fotiek vždy úplne ideálna a v tomto prípade sa už môže prejaviť šum alebo výraznejší post-processing. Sony pozná riešenie, ako zlepšiť aj kvalitu fotiek v horších svetelných podmienkach, nakoľko na výstave MWC predstavilo koncept duálneho fotoaparátu. Ten použije v Xperii XZ2 Premium. Nedá sa však povedať, že by nočné fotky z XZ2 boli zlé. V závislosti od osvetlenia dokáže XZ2 často zachytiť dobré fotografie, je však pravda, že v niektorých situáciách zaostáva. Na našom webe budeme čoskoro publikovať detailný fototest tohtoročných vlajkových lodí, takže si budete môcť pozrieť porovnanie a spraviť si vlastný názor.

19 Mpx zadný fotoaparát s clonou f/2.0 je šikovne umiestnený. Nebudete si ho zakrývať pri fotení a to ani omylom

Xperia XZ2 dokáže zaznamenávať video v rozlíšení až 4K pri 30 fps. K dispozícii je možnosť nahrávať video v HDR režime, čo je v prípade 4K rozlíšenia unikátna funkcia. V tomto prípade sa záznam vytvorí pri 24 fps. HDR režim neznamená, že bude výsledné video pôsobiť realistickejšie. Jeho výhoda spočíva napr. v lepšom zachytení výraznejších farieb a v lepšom podaní kontrastných častí scény. Aby ste si však zaznamenané video užili naplno, budete potrebovať displej alebo televízor s podporou HDR.

Pri nahrávaní videa je k dispozícii aj elektrická stabilizácia obrazu do rozlíšenia Full HD pri 30 fps. Pri zázname videa sme si však niekedy všimli trhanie obrazu, ku ktorému dochádzalo najmä pri otáčaní telefónom na jedno mieste. Vo výslednom videu však nie je trhanie tak viditeľné, ako pôsobilo pri jeho zázname. Často si ho ani nevšimnete.

Nechýba ani nahrávanie superspomaleného videa pri 960 fps. Táto funkcia je teraz dostupná aj vo Full HD rozlíšení, zaznamenaný okamih sa však skráti na polovicu. Vo výslednom videu má 3 sekundy, reálne sa zachytí 0,1 sekundy. Treba si teda použitie tejto funkcie ešte lepšie načasovať. Škoda, že Sony neponúka automatický záznam superspomaleného videa po rozpoznaní pohybu, ako to má Samsung. Pri zázname vo Full HD rozlíšení by bola táto funkcia dvojnásobne užitočná. Samozrejme sa môžete prepnúť aj do HD rozlíšenia a zaznamenať 0,2-sekundový okamih, ktorý bude mať vo výslednom videu 6 sekúnd.

Záznam 4K HDR videa je unikátna funkcie Sony Xperie XZ2

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Sony Xperia XZ2:

Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Sony Xperia XZ2. Väčšia verzia fotky sa zobrazí po kliknutí na ňu

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Displej a multimédiá
3. strana: Výkon, výdrž a Android 8.0
4. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit