Organizácia Aj Ty v IT, ktorá ročne organizuje množstvo workshopov, diskusií a akcií s cieľom prilákať do TECH sveta viac dievčat a žien, spustila na jar šteklivú kampaň s headlinom Baby, nechajte si zväčšiť plat.

Sympatická blondínka z plagátov tak humorným spôsobom oslovovala ženy s ponukou absolvovať kurz Women Data Academy, a tak sa v priebehu dvoch mesiacov pripraviť na pozíciu dátovej analytičky. Vo štvrtok, 12. júla 2018, tieto Novovyškolené-a-odhodlané-dátové-guru ukončili svoju intenzívnu prípravu a vydávajú sa na tvoju TECH cestu.

Kurzy pre tie, ktoré túžia po zmene Humorná reklama mala veľký úspech. Vyše 60 žien prejavilo záujem o zmenu svojho kariérneho smerovania. “Kurz Women Data Academy (WDA) či Women Tester Academy (WTA) organizujeme práve pre tie ženy, ktoré túžia po kariérnej zmene. Po stovkách vzdelávacích aktivít pre stredoškoláčky a mladšie dievčatá nás stále aktívnejšie oslovovali ženy na materskej či zamestnané v iných ako IT odboroch, ktoré chceli vstúpiť do TECH sveta, no nevedeli, kde a ako začať,” spomína na začiatky riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

A práve tam vznikla myšlienka offline kurzov skoro zadarmo s kvalitným a praktickým obsahom pre ženy, ktoré profesnú zmenu vyhľadávajú. Výberový proces je nastavený prísne, kľúčovým
bodom je hlavne vnútorná motivácia. “Online doplnkových IT kurzov je veľa, my však ženám ponúkame reálnu skratku do sveta IT, ktorá funguje,” objasňuje kariérna poradkyňa a zodpovedná za výber účastníčiek v Aj Ty v IT Lucia Štellerová. Navyše, kvalitný dátový analytik je v dnešnej dobe popularizácie témy Big data nedostatkovým tovarom. Bez ohľadu  na to, či je to muž, alebo žena.
Ide sa do TECH sveta.

Po vyše dvoch mesiacoch pravidelných hodín, desiatkách domácich zadaní a mnohých hodín štúdia, tak vo štvrtok, 12. júna 2018 úspešne absolvovalo záverečnú certifikáciu 13 absolventiek kurzu. “Našim cieľom je prepojiť absolventky kurzu s potenciálnymi zamestnávateľmi, ktorí si uvedomujú obrovské kapacity ženského potenciálu a vedia podporiť jeho rozvoj. Pre dievčatá je dôležité začať čo najskôr pracovať v danej oblasti, aby si získané vedomosti utvrdili a vedeli ich ďalej rozvíjať,” objasňuje Kotuliaková.

Poukazuje tak na úspech obdobného kurzu s názvom Women Tester Academy realizovaný na jeseň 2017, kde z dvanástich absolventiek deväť získalo pracovnú príležitosť v partnerskej
firme. “Zo školy som mala len minimálne skúsenosti s prácou s databázami, ktoré mi nestačili na to, aby som mohla prácu vykonávať efektívne a práve kurzu WDA vďačím za to, že mi pomohol sa posunúť ďalej. Všetkým váhajúcim skvelo odporúčam,” približuje svoju skúsenosť Simona Kraščenič, úspešná absolventka kurzu, ktorá vyštudovala učiteľstvo psychológie a pedagogiky na Pedagogickej fakulte UMB. Certifikácia kurzu sa realizovala v spolupráci s novým partnerom, spoločnosťou Instarea, dôležitým hráčom na trhu s dátami. “Hľadali sme nezávislého partnera, ktorý objektívne „preverí“ vedomosti, ktoré sme ženy počas Women Data Academy naučili. Preto Instarea,” približuje Kotuliaková.

Značky:

Nechajte nám správu