Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hory na Slovensku aj vo svete lákajú turistov každý rok, myslite však na to, že aj pri zdanlivo nenáročnom výstupe sa môžete dostať do problémov.

Dokazuje to aj posledný prípad dvojice slovenských horolezcov, ktorí mali problémy pri návrate z výstupu na Gerlach. Ľudia si často neuvedomujú, že ak nie sú poistení, záchrannú akciu na Slovensku budú musieť uhradiť. Opatrní buďte aj pri turistike a nebezpečných aktivitách v zahraničí. Poisťovňa už riešila záchranné akcie kvôli uhryznutiu jedovatou rybou, problémom  s dýchaním vo vysokej nadmorskej výške v horách, skok do mora, ktorý sa skončil vážnymi zraneniami ale aj pád zo skaly so smrteľnými následkami.

Záchrana v zahraničí: Uhryznutie jedovatou rybou a dýchacie ťažkosti v horách

Ak obľubujete vysokohorskú turistiku a športové aktivity v zahraničí, určite si uzatvorte cestovné poistenie. V rámci poistenia liečebných nákladov máte kryté aj náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie na horách ale aj vo vode. Klienti nemusia za záchranné práce platiť miestnym záchranným zložkám, úhradu rieši priamo s týmito zložkami asistenčná služba poisťovne.

Poistený má nárok na prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia priamo z miesta vzniku udalosti, t.j. buď zo svahu v horách alebo z vody.  „V UNIQA poisťovni sme riešili takéto prípady, išlo napr. o transport klienta vrtuľníkom z vysokohorského terénu  kvôli ťažkostiam s dýchaním vo vysokej nadmorskej výške. Takisto sme mali prípad, keď klienta počas šnorchlovania v mori počas plavby výletnou loďou uhryzla jedovatá ryba. Po klienta musel byť vyslaný záchranný čln a následne bol prevezený na ošetrenie do nemocnice. Žiaľ, riešili sme aj veľmi tragický prípad pádu zo skaly so smrteľnými následkami a komplikovaným prevozom ľudských pozostatkov,“  hovorí produktová manažérka cestovného poistenia UNIQA poisťovne Libuša Beniaková.

Cestovné poistenie kryje  aj prípady záchranných akcií pri nešťastných skokoch do vody, pri ktorých došlo k zraneniam. „Mali v sme v poisťovni prípad, keď sa klient vážne zranil pri skoku do mora, kde neočakávane narazil na skalu, aj keď šlo o miesto, ktoré poznal a na ktoré sa  opakovane vracal. Pri skokoch do vody by preto mali byť ľudia obzvlášť opatrní, pretože more vie byť zradné,“ upozorňuje L. Beniaková z UNIQA poisťovne. „Upozorňujeme, že v prípade zachraňovacích akcií sú z plnenia vylúčené škody vzniknuté vplyvom alkoholu,  vplyvom návykových látok alebo nadmerných užitím liekov bez lekárskeho predpisu. Zaznamenávame totiž viaceré prípady utopenia v mori v dôsledku požitia alkoholu.“

Adrenalínové športy je potrebné si pripoistiť

V cestovnom poistení sú v rámci poistených liečebných nákladov kryté aj letné športy vykonávané počas dovolenky a zakúpené priamo na pláži, ako napr. jazda na vodnom skútri, člnkovanie,  vodný bicykel či vodné lyžovanie. Mladí ľudia sa však na dovolenkách  radi venujú aj adrenalínovým a rizikovým športom. „Pozor, všetky takéto športy je potrebné si pripoistiť, rovnako tak športy vykonávané súťažne či v rámci tréningov alebo sústredení v zahraničí. V rámci letných aktivít si môžete poistiť rafting, vysokohorskú turistiku s použitím horolezeckej výstroje do 5 000 m n.m. či potápanie so vzduchovým prístrojom,“  hovorí L. Beniaková z UNIQA poisťovne. Rovnako je potrebné pripoistiť  si športy, ktoré bude poistený vykonávať v rámci organizovaného podujatia, prípravy na súťaž, sústredenie, ako aj športy vykonávané súťažne. V takom prípade Vám poisťovňa v prípade zranenia uhradí liečebné náklady za ošetrenie, hospitalizáciu, ako aj zachraňovacie náklady , v prípade, ak si to zdravotný stav poisteného vyžaduje  aj transport domov. Sú však adrenalínové aktivity, ktoré sa poistiť nedajú a sú vo výlukách z poistenia. Ide o horolezectvo, skalolezectvo, skialpinizmus, diaľkové plávanie nad 10 km, parašutizmus, alpinistika, jaskyniarstvo, lietanie, paragliding a bungee-jumping.

Turistika na Slovensku a zásah horskej služby

Ak sa zraníte v slovenských horách, lekárske ošetrenie máte pokryté zo zdravotného poistenia. Ak sa však dostanete do problémov a pomáhať Vám bude Horská záchranná služba, akciu budete musieť zaplatiť – výnimku tvoria iba deti. Za zásah horskej služby sa platí priemerne okolo 350 EUR, ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie a nasadenie vrtuľníkom, cena sa môže vyšplhať až do niekoľko tisíc EUR. Tí, ktorí vyhľadávajú náročný terén, by si preto určite mali uzatvoriť poistenie do hôr, ktoré pokrýva práve náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom. „ Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou, stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne, zraníte sa alebo Vás jednoducho dobodá hmyz a máte alergickú reakciu a je nevyhnutný zásah horskej služby,“  hovorí produktová manažérka poistenia osôb UNIQA poisťovne Zuzana Legáthová.

Aj poistení milovníci vysokohorskej turistiky by však mali chodiť po vyznačených chodníkoch a pri náročnejších výstupoch  dodržiavať pokyny horskej služby. „V prípade, že sa pri niektorých výstupoch vyžaduje sprievodca, musia to turisti rešpektovať a treba mať takúto aktivitu osobitne pripoistenú. Ak to nemajú osobitne dojednané, prípadne sa vyberú na nebezpečnú túru sami a následne budú zasahovať záchranári, môže dôjsť k zamietnutiu plnenia,“ upozorňuje Z. Legáthová z UNIQA poisťovne.

Značky: