Kúpiť deťom smartfón a dúfať, že ho budú používať len v súlade s vašimi želaniami, je trochu naivné. Jednak je tu prirodzená zvedavosť a tiež potreba deti chrániť. ESET prichádza s novinkou, ktorá umožní ochrániť vaše deti pred nebezpečným digitálnym svetom a rodičom priniesť viac pokoja.

ESET Parental Control

Aplikácia je zatiaľ v beta verzii a neobsahuje plánovaný Anti-Phishing modul. Ten by mal byť súčasťou ostrej verzie. Vyskúšali sme beta verziu na smartfóne a ako prvé je potrebné napojiť sa na cloudový účet Parental Control na stránkach výrobcu. Priamo z aplikácie sa do účtu môžete prihlásiť alebo si ho vytvoriť. Na webe budete mať možnosť kontrolovať reporty z aplikácie. Rozhranie na webe je zatiaľ v anglickom jazyku, aplikácia má slovenskú lokalizáciu. V nainštalovanej aplikácii je potrebné zadať informáciu, kto telefón používa. Ak ide o telefón dieťaťa, vytvoríte mu konto priamo v telefóne. Vyplnením mena, dátumu narodenia a pridaním fotografie si vytvoríte prehľadnú štruktúru medzi viacerými deťmi. Následne zadáte PIN kód do aplikácie. Takže ak si zoberiete ich smartfón, môžete pozerať štatistiky, ku ktorým nemajú deti prístup. To ale môžete robiť aj na svojom telefóne. Tam totiž nainštalovanú aplikáciu treba ponechať v roli rodiča a budete vidieť všetky detské účty priradené k vášmu cloudovému účtu My ESET. Vo výsledku sú k dispozícii tri spôsoby správy konta: na vašom telefóne, na webe a na telefóne detí po zadaní autorizačného PIN kódu.

Zobrazenie pravidiel v programe Parental Control

Zobrazenie pravidiel v programe Parental Control

Páčilo sa nám aj to, že priamo cez web alebo svoj rodičovský telefón môžete lokalizovať vaše dieťa pomocou GPS. To nebude vedieť o vašom vyžiadaní polohy a vy budete vedieť, kde sa nachádza.

Webový ochranca
Webové stránky majú svoje kategórie a hodnotenie. Takže ľahko rozhodnete o tom, ktoré z nich povolíte na zobrazenie a ktoré nie. Na začiatku sú kategórie preddefinované. Celkovo ich je 35 a v nastaveniach môžete meniť vhodnosť stránky pre vybrané dieťa. Tento ochranca funguje v dvoch režimoch. Prvým je sledovanie, takže zaznamená všetky navštívené stránky na zariadení, nezávisle na prehliadači. Druhý spôsob fungovania je ten, že bude priamo stránky blokovať. Môže sa ale stať, že dieťa potrebuje navštíviť danú stránku. Napríklad kvôli domácej úlohe. Stránka síce spadá medzi nevhodné, no rodič môže na túto jednu udeliť výnimku. Priamo z telefónu sa dá poslať žiadosť rodičovi a ten buď výnimku zamietne alebo povolí. Notifikácia príde na telefón, kde je aplikácia definovaná v roli rodiča a tiež aj na emailovú adresu, ktorou sa registrujete v službe My ESET. Povolenie výnimky je trvalé a program ju zaznamená do svojich nastavení. Môžete ju odtiaľ neskôr vymazať. Po opätovnom pokuse o návštevu blokovaného typu webu sme už ale nemohli odoslať notifikáciu znova. Aplikácia mala totiž na tlačidle informáciu, že na tento web sa už rodičov pýtala. Vhodnejšie by bolo opätovné pýtanie sa, takto bude potrebné web manuálne zadať medzi výnimky znova.

Aplikačný ochranca
Ochrana pred používaním aplikácií je takisto nemenej dôležitá. Funguje v dvoch režimoch, presne ako webový ochranca. Môžete používanie programov len sledovať alebo aj zakazovať. Medzi nainštalovanými aplikáciami prebehne automatická analýza a na základe ich metainformácií program vyhodnotí, ktoré primárne povolí a zakáže. Medzi nevhodnými sme našli aplikácie označené ako 18+ a potom aplikácie, z ktorých by sa dal vykonať nákup. Typicky nákupné aplikácie k e-shopom. Pri prechádzaní programov máte filtre na zobrazenie povolených, zakázaných a tie, ktoré sú označené ako hry.

Okrem toho sa dá špecifikovať doba používania iných ako bežných aplikácií. Teda nezakážete možnosť telefonovať, ale deti sa nebudú môcť hrať celý deň hry na mobile. Počas školských dní je limit 1,5 hodiny a cez voľné dni ide o 2 hodiny. Limity sa dajú meniť a tiež aj časy, po ktoré sú uplatňované. Štandardne ide o dobu medzi 8. a 16. hod. No aj tento interval sa dá upraviť alebo zrušiť. Ak si dieťa „minie“ svoj čas doobeda, po škole si už hry nezahrá. Ideálne je limit ponechať nastavený a minimálne počas školy zamedziť takémuto používaniu mobilného telefónu. Vhodné je to aj v noci.

Reporty
Súčasťou aplikácie sú reporty. Rodič má kompletný prehľad o tom, ako sa telefón využíval. Filtrovať sa dá medzi rôznymi časovými úsekmi. Iné platia pre webového ochranu, iné pre aplikačného. Webové reporty obsahujú navštevované stránky, aplikačné zase rebríček najpoužívanejších aplikácií.

ESET Stagefright Detector

Cez leto sa prehnala informácia o riziku, ktoré zasiahlo veľkú časť androidových telefónov. ESET tak reagoval vydaním vlastnej aplikácie na kontrolu tejto hrozby vo vašom telefóne. Ide o zraniteľnosť v oblasti automatického načítania škodlivej MMS, nazvanú Stagefright. Ak útočník pošle MMS so špeciálnym kódom alebo otvorí špeciálne podvrhnutú stránku, získa možnosť čítať väčšinu dát v telefóne. Škodlivý kód sa môže vykonať bez toho, aby ste si to všimli alebo ručne otvorili MMS. Postačí len fakt, že ju telefón automaticky prevezme, a teda aj načíta. Ide o chybu, ktorá postihuje zariadenia s Android 2.2 až po najnovší 5.1. Je však len veľmi málo pravdepodobné, že by ste sa stali obeťou nejakého útoku. Najmä ak vezmeme do úvahy, ako dlho tu chyba je a jedna bezpečnostná firma na ňu poukázala až teraz.

Oznámenie o tom, že naše zariadenie je napadnuteľné chybou Stagefright

Oznámenie o tom, že naše zariadenie je napadnuteľné chybou Stagefright

Ak sa chcete chrániť, vypnite v aplikáciách, ktoré umožňujú chatovanie a pridruženie SMS a MMS, automatické načítanie multimediálnych správ.

Automatické načítanie treba určite vypnúť. Ukážka v programe Google Hangouts

Automatické načítanie treba určite vypnúť. Ukážka v programe Google Hangouts

Verdikt touchIT

ESET Parental Control je podľa nás povinná aplikácia pre každý smartfón v rukách detí. Odporúčame si túto aplikáciu nainštalovať a ako rodičia budete určite pokojnejší.

Stagefright Detector je informačná aplikácia, aby ste sa dozvedeli, či je váš smartfón napadnuteľný touto hrozbou. Neodstraňuje riziko, to musí urobiť výrobca Androidu. Ten sa však príliš neponáhľa, testovali sme aplikáciu na absolútnych novinkách a boli rovnako rizikové ako „starinky“ so systémom od verzie 2.2.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.