Ak si myslíte, že máte luxusné auto, tak si radšej pripravte vreckovky a až potom čítajte ďalej. Rolls-Royce predstavil úplne nový Ghost, ktorý je výkladnou skriňou technológií, luxusu a nepochybnej prestíže.  

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

A to ani nie je vlajkovou loďou, tou je stále tajomný Phantom, no model Ghost je najpredávanejším modelom značky, a (nielen) preto bola jeho modernizácia veľmi dôležitá. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa toho veľa nezmenilo, ale to je iba klamné zdanie, nové je takmer všetko. Ešte spomeňme, že Ghost sa stal najúspešnejším modelom v celej 116-ročnej histórii tejto značky.

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

Keď sme videli prvé fotky tejto novinky, tak sme v duchu zhúkli, waaw, to je nádhera. Toto je proste klenot a biela farbička sa tejto luxusnej lodi jednoducho hodí. Čo je nové? V podstate všetko! Nie, Rolls-Royce nie je „pod papučou“, čo v preklade znamená, že pod obrovskou prednou kapotou je 6,75-litrový – dvakrát preplňovaný – 12-valec s výkonom 420 kW (563 ps) a maximálnym krútiacim momentom 850 Nm. Motor je viac posunutý za prednú nápravu, vďaka čomu sa dosiahlo optimálne rozdelenie hmotnosti v pomere 50:50.

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

Aby bolo všetko v najlepšom poriadku, tak Ghost narástol aj do dĺžky (+ 89 milimetrov = 5 546 mm) a šírky (+ 30 milimetrov = 1978 mm). Samozrejmosťou je pohon všetkých kolies + natáčanie zadných kolies – pri rýchlosti do 70 km/h preberá kontrolu riadenie všetkých kolies, čo zvyšuje manévrovateľnosť. Nad 70 km/h sú kolesá riadené spolu, čo zlepšuje bočné pohyby a celkovo jazdné vlastnosti. Dokonale spracovaný podvozok je veľkou pýchou pánov inžinierov.

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

Prepracovaný systém odpruženia sa volá – Planar Suspension System a zabezpečuje toľko ospevovaný pocit lietajúceho koberca – Magic Carpet Ride, ktorý v prípade tejto značky reálne funguje. Okrem moderných technológií a prepracovaného softvéru na tom majú zásluhu aj adaptívne tlmiče a vzduchový podvozok. Nepochybne dokonalé je aj odhlučnenie celej kabíny, kde neprenikne absolútne žiadny hluk z exteriéru. Hluk zvonka nie, ale kabína je koncertnou sálou – audio systém Bespoke je na mieru šitý špecifickým rozmerom Ghosta a v kabíne vytvára zvuk štúdiovej kvality. Hliníková architektúra kabíny má vysokú akustickú impedanciu, a preto je externý hluk takmer úplne eliminovaný.

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

Takže – karoséria je kombináciou hliníka/vysokopevnostnej ocele a samotný dizajn komentovať nebudeme, to nie je potrebné, každý má vlastný názor a z našej strany iba toľko, že sa rozplývame (už druhý deň) :). Spomenúť však treba obrovskú prednú masku, ktorá je do posledného detailu prepracovaná a po novom aj podsvietená – inšpirácia z od príbuzných (BMW X6)? Keď máte na vrchole kapoty legendárnu „Spirit of Ecstasy“, tak viete, že sedíte v tom najlepšom a najluxusnejšom, čo automobilový priemysel ponúka.

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

„Ak vás zaujíma batožinový priestor, tak ten má prijateľných 507 litrov.“

Z pohľadu technológií tu nechýba absolútne nič (teda si to aspoň myslíme). Spomenúť treba inteligentné laserové svetlomety s dosahom až 600 metrov a krásnym podpisom denného svietenia (t.j.: dvojnásobok oproti konvenčným LED svetlám a desaťnásobok oproti klasickým halogénom). Chýbať nesmie ani pokročilé nočné videnie, rozpoznávanie chodcov, cyklistov, zveri a pod., aby bol vodič o všetkom a hlavne včas informovaný. Bežnou súčasťou sú viaceré kamery okolo auta, ktoré ponúkajú 360°pohľad, ale aj inteligentný parkovací systém, ktorý vyhľadá vhodné parkovacie miesto pre vášho „drobca“ a nakoniec ho aj sám zaparkuje. Adaptívny tempomat, aktívne vedie v jazdných pruhoch a špičkové proaktívne sledovanie okolia vozidla s aktívnym brzdením v prípade núdze je úplným základom v tejto kategórii.

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

Ach áno, ešte obrazovky a konektivita: pred šoférom sú hybridné budíky + Head-Up displej, v strede palubnej dosky veľký LCD displej a v druhom rade dve veľké dotykové obrazovky s plnohodnotným multimediálnym systémom. Konektivitu má na starosti Bluetooth, Wi-Fi a viacero USB-C konektorov (USB-A je minulosť aj u aristokratov a veľkých zemepánov). Ak máte radi Waze a podcasty, tak oceníte podporu aplikácie Apple CarPlay :).

Rolls Royce Ghost

Rolls Royce Ghost

To je z našej strany všetko, ak by sme mali pokryť každý detail tejto novinky, tak by nám na to nestačil ani celý deň. No určite si ešte všimnite detailnú a ručne tvorenú hviezdnu oblohu (strop v interiéri), nadčasový drevený obklad s otvorenými pórmi (veríme, že tam nezabudli lykožrúta) a dvere, ktoré je po novom možné otvárať aj elektronicky.

Zdroj: www.Rolls-Royce.com

Prečítajte si aj:

ŠKODA ENYAQ iV je na svete – jasný smer k elektromobilite

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu