Operačné pamäte a rozdiel medzi Ganged a Unganged – ako to vlastne je?

Otázka čitateľa: Rád by som sa opýtal, aký je rozdiel medzi tzv. Ganged a Unganged režimom operačných pamätí. Vo svojom desktope som nedávno vymenil dvojjadrový procesor za štvorjadrový (AMD Phenom X4 9550) a kým v minulosti mi BIOS detegoval zapojenie operačnej pamäte ako Dual channel, po výmene procesora mi namiesto Dual channel režimu vypisuje Unganged mode. V počítači (základná doska Gigabyte ma790x-ds4) mám zapojené štyri totožné moduly RAM. Ak spustím program cpu-z, ukáže mi, že pamäte sú zapojené v režime Dual channel a zároveň Unganged. Mám v tom úplný zmätok. Čo teda tento Unganged mód znamená? Myslel som, že ide o protikladné veci. Fungujú moje pamäte stále v Dual chanel režime? Na internete som sa dočítal, že po výmene procesora je dobré upgradovať BIOS. Urobil som to teda, ale jediné čo sa stalo je, že mi režim SSD preplo na IDE emuláciu a musel som ručne nastaviť režim späť na ASCI. Čo je to teda ten Ganged a Unganged mód a majú vôbec niečo spoločné s Dual channelom?

Zbernica a radiče pamätí umožňujú zapojenie pamäťových modulov do samostatného režimu, označovaného ako Single channel, ďalej duálneho režimu, označovaného ako Dual channel a niektoré architektúry (high-end alebo serverové CPU ako Intel Xeon a AMD Opteron) aj do trojitého a štvoritého, respektíve troj a štvorkanálového režimu. Princípom týchto režimov je teoretické znásobenie dátovej priepustnosti zbernice. Ku každému modulu, či už DDR2, DDR3 a takisto aj DDR4, vedie 64-bitová dátová zbernica. Ak máte do dosky zapojené napríklad dva 4 GB moduly, každý komunikuje s CPU cez vlastnú 64-bitovú zbernicu. BIOS dosky môže automaticky alebo na požiadanie aktivovať spojenie v duálnom zapojení, pokiaľ to radič pamätí (v minulosti v severnom mostíku, dnes v procesore) podporuje. Takéto dvojkanálové zapojenie sa prejavuje tak, že sa pamäť radiču ukazuje ako jeden 8 GB modul pripojený k 128-bitovej zbernici. Praktický dopad na výkon je však veľmi malý a zvyčajne stúpne oproti samostatnému režimu len o 3 až 4 %. Pri správnom osadení pamätí BIOS aktivuje duálny režim automaticky. Duálny režim sa neaktivuje pri použití nespárovaných slotov, pri rozličných pamätiach alebo v prípade, že je táto voľba v BIOS-e deaktivovaná.

Nastavenie Dual channel režimu je pri správnom zapojení pamätí obvykle automatické. Na AMD platforme ale ľudí často pletie pojem unganged mode

Dvojkanálové zapojenie síce mnoho efektu nikdy neprinieslo, ale keďže aj malé percento výkonu navyše poteší, stále sa používalo a preferovalo. Problém nastal pred mnohými rokmi s nástupom prvých viacjadrových procesorov. S radičom a pamäťami zrazu komunikovali dve, tri či štyri jadrá CPU a to, že pamäť bola „len jedna“ bola zrazu naopak nevýhoda. Jedna spoločná zbernica pri viacvláknových operáciách percentá výkonu totiž uberala. Ako z toho von? Kompromisom. BIOS stále pamäte spáruje a sú teda zapojené tak, že sa tvária ako jeden modul pripojený k 128-bitovej zbernici. Radič a procesor však vedia o tom, že moduly sú prístupné aj samostatne a používajú ich aj takto. Pôvodná schéma duálneho režimu sa dodatočne nazvala ako Dual channel – ganged mode, čo sa dá voľne preložiť ako dvojkanálový režim – skupinový mód, zatiaľ čo nový režim, ktorý je dnes preferovaný, dostal názov Dual channel – unganged mode, teda dvojkanálový režim – nespárovaný mód.

S takýmto označovaním sa stretnete len na AMD platforme, pričom sa na niektorých doskách dá medzi jednotlivými režimami prepínať nastavením položky DCT v BIOS-e. Intel takéto označovanie nepoužíva a používateľovi takéto detailné nastavenie pamäťového radiča neumožňuje. Deje sa automaticky (podobne ako v AMD, ale tam informáciu o zmene režimu dostanete). To, že máte aktuálne nastavený Dual channel – unganged mode je správne. Samozrejme, ak máte v počítači jeden alebo tri moduly, alebo duálny režim spôsobuje problémy, môžete pokojne nastaviť jednokanálový režim. Rozdiel vo výkone pocitovo nespoznáte a prejaví sa len rozdielom pár percent v testoch.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.