Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od roku 1895, kedy bratia Lumièrovci ukázali svetu ich “pohyblivé obrázky”, sa kino stalo veľkým zábavným priemyslom. Počas Veľkej hospodárskej krízy chodili ľudia do kina, aby sa odvrátili od ponurnej reality. V iných, nemenej ťažkých časoch, sa kino stalo mechanizmom pre propagandu a popularizáciu nápadov a myšlienok.

Avšak report od Picodi.com nie je zameraný na to, ako kino ovplyvňuje ľudí, ale na finančnú stránku. Najprv sme zisťovali, aký je rozdiel v cene 2D filmov a 3D filmov a potom sme porovnali ceny lístkov počas týždňa a počas víkendu.

Drahé príslušenstvo

Vo všetkých krajinách, ktoré Picodi.com analyzovalo, stoja 3D filmy viac ako 2D filmy, a to nielen v Európe, ale po celom svete. Niektoré kiná už nerozdávajú 3D okuliare pred každým filmom. Na niektorých miestach v kine si môže zákazník 3D okuliare kúpiť alebo si doniesť svoje z posledného 3D filmu, na ktorý v kine bol. Iba na okraj – cena týchto okuliarov v kine môže byť až 5 krát vyššia, ako ich veľkoobchodná cena.

V niektorých krajinách môže rozdiel medzi cenou 2D a 3D filmu dosiahnúť aj viac ako 30%. Napríklad, v Nemecku si musíte za 3D film zaplatiť extra 3€ a taktiež si musíte zaplatiť 1€ za okuliare. To znamená, že pozeranie 3D filmu je až o 45% drahšie, ako pozeranie štandardného 2D filmu.

Veľké príplatky za 3D filmy sme zaznamenali aj v Luxembursku (40%), Portugalsku (38%), Slovinsku (34%) a Taliansku (31%).

Na Slovensku si za pozeranie 3D filmu priplatíte 18% z ceny štandardného lístka. Najmenší príplatok za zhliadnutie vášho obľúbeného filmu v 3D sme zaznamenali vo Fínsku a v Indii (7% v oboch krajinách).

Keď sa jedná o ceny lístkov na štandardné filmy, po konverzií na Euro zistíme, že najdrahšie lístky sú vo Švajčiarsku (17,50€) a v Nórsku (15,50€). Na druhú stranu, najvýhodnejšie kiná nájdete na Ukrajine (3,70€) a v Mexiku (3,00€).

ROZDIEĽ V CENE LÍSTKOV DO KINA NA 2D A 3D FILM

Rande v kine cez víkend… alebo nie?

Vo filmovom priemysle je popularita rôznych filmov najčastejšie meraná počtom predaných lístkov. Údaje z rôznych kín v Európe a okolo sveta potvrdili, že najviac ľudí chodí do kina počas piatku a víkendu – v tieto tri dni je predaných 55%-65% lístkov.

Na Slovensku sa milovníci kina nemusia obávať – nie je žiadny dodatočný príplatok za víkendové premietanie. Vo väčšine analyzovaných krajín je cena rovnaká počas týždňa a víkendu. Avšak v niektorých krajinách, ako v Japonsku alebo Rakúsku, je príplatok za víkendové premietanie aj 38%.

ROZDIEĽ V CENE LÍSTKOV DO KINA V PRACOVNÉ DNI A CEZ VÍKEND

Európske štatistiky kín

  • Ak sa pozrieme na návštevnosť kín počas roka, zistíme, že najviac zákazníkov navštevuje kiná v decembri; v roku sú dva vrcholy návštevnosti: jeden na konci roka (vydávanie najobľúbenejších filmov počas obdobia Vianoc) a február až marec (Deň sv. Valentína a rozdávanie Oscarov);
  • Pre zamestnancov kín je sobota najrušnejším dňom; 65% všetkých lístkov je predaných cez víkend;
  • Za posledných niekoľko rokov bol dňom s najväčším obratom Deň sv. Valentína (14. február) a víkendy pred alebo po tomto sviatku;

Metodológia

Ceny vstupeniek sú z oficiálnych webstránok kín. V tomto reporte boli vynechané malé a nezávislé kiná, premiéry a všetky ostatné zľavy alebo akcie na lístky do kina. Prieskum bol založený na štandardných večerných premietaniach v júli 2019 v jednom kine hlavného mesta. Pre konverziu meny sme použili premenný kurz za júl 2019. Ostatné štatistiky sú založené na údajoch z viacerých európskych kín.

Picodi.com

Značky: