Určite ste sa už stretli so situáciou, kedy ste potrebovali rýchlo dostať nejakú fotografiu alebo zoskenovaný dokument do Macbooku.

Toto sa dá urobiť dvomi spôsobmi. Zložitejším a jednoduchým. Ten zložitejší je, že vytvoríte fotografiu alebo zoskenujete potrebný dokument v iPhone a následne ho cez AirDrop pošlete do Macbooku, kde ho spracujete alebo vložíte kam potrebujete.

Existuje však aj jednoduchší spôsob. MacOS Mojave má funkciu, ktorá pracuje v rámci Apple ekosystému a umožňuje Macbooku otvoriť špeciálnu aplikáciu fotografovania alebo skenovania dokumentov v iPhone. Stačí, aby bol iPhone/iPad nablízku a odblokovaný.

Funguje to veľmi jednoducho – stačí vo Finder_i alebo v konkrétnej aplikácii (väčšinou systémové aplikácie) vyvolať možnosti/ponuku (kliknutím dvomi prstami na trackpad) a prejsť na položku – importovať zo zariadenia iPhone alebo iPad.

Na vybranom zariadení sa automaticky spustí kamera, pričom môžete vytvoriť fotku alebo skenovať dokument, ktorý sa okamžite uloží v systéme alebo v danej aplikácii. Funkcia skenovania automaticky vyhľadáva kraje dokumentu, aby bol zachytený čo najpresnejšie.

Ak sa vám to nepozdáva, kraje/rohy môžete priamo v iPhone upraviť. Taktiež sa vás po odfotení alebo skenovaní dokumentu (aj viacerých) aplikácia opýta, či chcete dokument/fotografiu ponechať alebo výber opakovať.

Výhodou tejto funkcie je rýchlosť, ale aj to, že si telefón zbytočne nezahlcujete dokumentami a fotkami, ktoré tam nepotrebujete. Po odfotení alebo skenovaní sa daný dokument objaví iba v Macbooku, resp. v danej aplikácii. Do iPhonu sa neukladá. Určite túto funkciu vyskúšajte, je to praktické a rýchle.

Prečítajte si aj:

iOS: Ako nahradiť dlhý text jednoduchou skratkou

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE