Nový procesor prichádza po 2,5 roku.

Trh s inteligentnými hodinkami predstavuje veľkú výzvu aj pre úspešné technologické spoločnosti. V tomto segmente sa aktuálne najviac darí Applu a jeho hodinkám Apple Watch. Jeden z dôvodov úspechu je kombinácia vlastného hardvéru a softvéru a dokonalé prepojenie s iPhonom.

Lenže čo robiť, ak máte telefón so systémom Android? V takom prípade sú na výber hodinky od Samsungu s operačným systémom Tizen alebo množstvo tzv. Android hodiniek so systémom Wear OS. Samsung ide rovnakou cestou ako Apple a toto rozhodnutie sa mu vyplatilo. Jeho hodinky patria k tomu najlepšiemu, čo si môžete spárovať s vašim Android telefónom.

V prípade hodiniek so systémom Android Wear, resp. Wear OS, je situácia komplikovanejšia. Výrobcovia sú odkázaní na hardvér ostatných výrobcov a Qualcomm, ktorý je lídrom na trhu s procesormi, sa s uvedením nového procesora neponáhľal. Tzv. Snapdragon Wear 2100 je na trhu už 2,5 roka. Jeho nástupcu sme sa však dočkali až teraz.

Nový Snapdragon Wear 3100 však sľubuje lepšiu budúcnosť. Výrobca uvádza efektívnejšiu prevádzku, takže hodinky vydržia na jedno nabitie dlhšie, vylepšený always-on displej a tiež aj všestrannejšie využitie fitness senzorov. Kľúčovou novinkou je pridanie sekundárneho procesora, ktorý sa má starať o beh hodiniek mimo aktívneho používania. Ten bude poháňať always-on displej a senzory v hodinkách, pričom spotrebuje 20-násobne menej energie ako primárny procesor.

Snapdragon Wear 3100 ponúkne druhý procesor s nízkou spotrebou energie

Dlhšia výdrž alebo menšie hodinky a živší always-on displej

Qualcomm očakáva, že hodinky ponúknu približne o 5 hodín dlhšiu prevádzku v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Výrobcovia hodiniek sa tiež budú môcť rozhodnúť pre menšiu batériu s cca rovnakou výdržou ako dnešné modely. Hodinky však budú vďaka tomu kompaktnejšie a tenšie. V prípade športových hodiniek s GPS očakáva Qualcomm výdrž na úrovni 15 hodín aktívneho používania. Výrobcovia tiež dostanú možnosť upraviť si algoritmy, ako hodinky spracúvajú dáta z jednotlivých senzorov.

Always-on displej bude môcť vďaka novému procesoru plynulo zobrazovať pohyb sekundovej ručičky, aktualizovať widgety v reálnom čase a zobrazovať obsah na obrazovke až v 16 farbách. Novinkou bude aj špeciálny šetriaci režim, ktorý umožní vypnúť systém Wear OS pri nízkej úrovni batérie. V takom stave budú hodinky zobrazovať iba čas, avšak spotreba batérie bude minimálna. 20% batérie zabezpečí v takomto režime týždennú prevádzku.

Primárny procesor sa v porovnaní s predchádzajúcou generáciou nezmenil. Je to škoda, výraznejší nárast výkonu teda nečakajte. Na druhej strane, trhané reakcie niektorých dnešných Android hodiniek môžu byť spôsobené horšou optimalizáciou a nie slabým výkonom.

Prvé hodinky s procesorom Snapdragon Wear 3100 sa dostanú na trh koncom aktuálneho roka.

Nový procesor láka aj na živší always-on displej

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Google tento rok nakoniec svoje inteligentné hodinky nepredstaví

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit