Samsung razí svoj systém, ale mal by prísť niečím novým. Situácia sa začína podobať na Apple.

Samsung si tak môže neustále držať vysoký cenový strop, hodnotou ho však prebíjajú všetky telefóny v tejto cenovej kategórii na trhu. Prijal by som vyššiu cenu za niečo unikátne, tých vlastností ale začína byť čoraz menej.

Podľa rebríčkov operátorov Samsung drží svoju značku v povedomí ľudí. Inak sa nedá vysvetliť postavenie telefónov Galaxy A na popredných priečkach TOP 10 v mesačných predajoch operátorov.

Prečo áno

Galaxy A53 5G je vhodný pre tých z vás, ktorí majú rozpočet na telefón Áčkovej triedy a chcú zatiaľ to najlepšie, čo v tomto segmente výrobca má. Chcú ale zároveň lacnejší model ako prémiový S22. Tiež je telefón vhodný pre tých z vás, ktorí proste máte radi Samsung, rozhranie, to čo telefóny tejto značky prinášajú a zvykli ste si na ne.

Je jasné, že mnohí z vás nebudú chcieť meniť značku a radšej budú pokračovať v tejto zavedenej sérii. Dostanete vynikajúci displej a zároveň vodeodolnosť, ktorú takmer nikto v tejto cenovej kategórii neponúka. V tomto má výrobca jednoznačne navrch.

Telefón je kvalitne spracovaný a páčilo sa mi umiestnenie fotoaparátov do pozvoľna zapusteného krytu objektívov. Nebudú sa toľko prášiť. V tomto smere nemám telefónu čo vytknúť. Prichádza zmena a tak v balení už nemáte nabíjačku.

Celý tento „green washing“ mi nedáva zmysel ale nech Samsung a ostatní tvrdia, čo chcú. S menším počtom nabíjačiek ako používateľ neutrpím ujmu, no zároveň nezachránime ani veľryby. To bohužiaľ.

Prečo nie

Cenovka sa mi javí ako príliš vysoká. Príliš vysoká za telefón, ktorý je dýchavičný a pri nočných fotografiách vyzerá, že skolabuje. Fotiť večer je skrátka utrpenie a celý tento proces trvá zhruba 4 sekundy, sekundu dve ste schopní ušetriť, ak zakážete použitie nočného režimu.

Rozhranie je ako tak plynulé. Niekedy viac, inokedy menej. Skrátka je to Galaxy A, ktorý je síce najvyšší v tejto sérii a dostupný na Slovensku, avšak výrobca by mohol na rýchlosti zapracovať. Možno že v benchmarku ho neprekonajú lacnejšie telefóny, ale vy nepracujete v benchmarku ale používate telefón. Celý proces je spomalený, od prihlasovania odtlačkov prsta až po prepínanie aplikácií.

Nie že by sa telefón nedal používať, avšak stojí proste veľa. Toto je celý problém. Ak nie ste vyslovene zarytý fanúšik značky, nenájdete veľa dôvodov prečo si tento model kúpiť. Rovnako tak Samsung hovorí, že rýchle nabíjanie 25 W je hodné telefónu za 449 eur. Ja by som prijal aj rýchlejšie, samozrejme najprv ale takúto nabíjačku musíte mať.

Ak máte starú 15 alebo 18 W tak si máte možnosť 25 W kúpiť samostatne. Šetrenie batérie u mňa neobstojí. Za dva roky to pocítite a pravdepodobne aj tak vymeníte telefón. A ak nie tak, budete mať za dva roky tak pomalý telefón, že aj tak sa budete snažiť ho vymeniť.

Zdroj: Samuel Hindy

Fotenie

Z ultaširokouhlého fotoaparátu dostanete lepšie fotky ako z hlavného širokého. Toto som ešte nikde nevidel. Asi to bude nejaká chyba, snáď ju výrobca opraví. Je dobrým zvykom, že sa o svojej fotoaparáty stará a počas roka získate niekoľko aktualizácií práve na zlepšenie fotenia.

Hlavný fotoaparát robí fotografie bez živšieho kontrastu, také vyblednuté. Rozdiel je vidno aj na obrázkoch v tejto recenzii. Nezáleží na tom, či robíte fotky cez deň alebo pri umelom osvetlení.

Inak sa nedá povedať, že by fotil zle. Dostanete bežné fotky s dobrou kvalitou. Nočné fotenie ale vyžaduje trpezlivosť a celý proces sa podobá na spomalený zážitok so 150 eurovým telefónom.

Na výber je množstvo režimov tak ako ich poznáte z iných samsungových telefónov. Výhodou by mohla byť optická stabilizácia hlavného 64 Mpx snímača.

Testovacie fotky

Denné

Nočné

Makro

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Verdikt

Samsung Galaxy A53 5G je upgrade tak, ako ho majú aj ostatní výrobcovia. Minulý rok to bol model A52s 5G, teraz je to A53 5G. Ak bude čipová kríza pokračovať, čo pravdepodobne bude, je možné, že Samsung vymení procesor a uvedie ešte model s prívlastkom „s“.

Na test som mal verziu so 6 GB RAM, čo považujem za akýsi normálny základ a aj s náročnejším ale príjemným rozhraním One UI sa dá telefón používať. Odporúčal by som 8 GB RAM. Za 2 GB RAM navyše si výrobca pýta 50 eur.

Je to trochu rozporuplný telefón a nie je jediný. Aj ostatní výrobcovia tento rok uviedli upgrade svojich telefónov, ktorý prináša novinky a technológie, no nie také, aby ste na ne prešli z minuloročného telefónu.

Cena: 449 eur

Zapožičal: Samsung

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A53 5G
Operačný systémAndroid 12, aktualizácie 1. 4. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, počet farieb, HDRSuper AMOLED, 120 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, do 1 TB, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet64 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx32 Mpx, f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 75 × 8 / 189
VodeodolnosťIP67
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 25 W, bez nabíjačky
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score421265
PCMark for Android – Performance11567
3DMark Wild Life2296

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.