Odpoveď hľadal Raymond Wong z portálu InputMag.

Novinka Galaxy S21 Ultra má vo svojej výbave dva teleobjektívy, jeden využíva 3-násobné priblíženie a druhý 10-násobné priblíženie. Vďaka spolupráci s umelou inteligenciou S21 Ultra dokáže zachytiť digitálne vylepšenú fotografiu povrchu Mesiaca. Podozrenie však spočíva v tom, že Samsung údajne dokáže použiť textúru Mesiaca na čokoľvek, čo sa mu podobá. Spoločnosť to poprela a vysvetlila, že AI Super Resolution fotoaparátu vytvorí viac snímok Mesiaca a výsledkom je jeho detailne vyzerajúci povrch.

Sú teda fotografie Mesiaca skutočné, alebo ide o umelo “vylepšené” fotografie? Raymond Wong z Input Mag sa pustil do hľadania odpovede na túto otázku. Spýtal sa niekoľkých technologických reportérov, či si myslia o týchto fotografiách. Jeden naznačil, že v APK súbore fotoaparátu nie sú žiadne súbory textúr. Ďalší poznamenal, že na pozadí pracuje už aj tak veľa softvéru.

Po prijatí zmiešanej spätnej väzby Wong zistil, že jediným spôsobom, ako skutočne nájsť odpoveď na otázku, je porovnanie 100× priblíženej fotografie s inou fotografiou Mesiaca, zachytenou bezzrkadlovkou (Sony ASR III) a teleobjektívom, a zistiť, či sa textúra Mesiaca medzi fotografiami zhoduje. 

Výsledná fotografia z Galaxy S21 Ultra nakoniec vyzerala pôsobivejšie, ako záber snímaný plnoformátovou zrkadlovkou Sony A7R III a 600 mm objektívom, čo je zostava, ktorá stojí viac ako trojnásobok ceny Galaxy S21 Ultra. (V januári získal aj model Galaxy S20+ aktualizáciu, ktorá vylepšila fotografovanie Mesiaca, vyššie)

Dôležitejšie je, že vzory medzi jednotlivými snímkami sú zhodné. Samsung je skutočne schopný snímať zábery Mesiaca za správnych poveternostných podmienok a v oblastiach so slabým svetelným smogom.

Je potrebné poznamenať, že fotografia Mesiaca je výsledkom výrazného softvérového spracovania a AI.

Zdroj: InputMag

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G vs. Galaxy S20+: Ktorý sa oplatí viac?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.