Telefón Galaxy S23 Ultra sme už dôkladne otestovali a zistili sme, že je to pravdepodobne najlepší smartfón súčasnosti.

Doplnené 28. marca 2024: Pre smartfóny Galaxy S23 a S23+ sú už dostupné aj funkcie umelej inteligencie Galaxy AI, ktoré prišli na trh s telefónmi série Galaxy S24. Galaxy AI funkcie sú súčasťou aktualizácie na One UI 6.1, ktorá je už k dispozícii na stiahnutie. Ďalšie detaily sa dozviete v tomto článku.

Procesorový základ

Áno, tak S23 ako aj S23+ sú založené na rozšírenej procesorovej výbave Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Žiadny Exynos sa pre modely S23 nepoužíva pre žiadny región. Tento procesor je pripravený na tému umelej inteligencie a veľmi dobre sa uplatní pri hraní hier. Herný režim je jednou z dôležitých tém týchto telefónov.

Vľavo Galaxy S23, vpravo Galaxy S23+. S použitým procesorom si môžete dovoliť na mobile aj strihať videoZdroj: TOUCHIT.sk
Vľavo Galaxy S23, vpravo Galaxy S23+. S použitým procesorom si môžete dovoliť na mobile aj strihať video

Dizajn a displej

Teraz je čas na test cenovo prijateľnejšieho modelu a to je Galaxy S23 a S23+. Ako prvé si na týchto telefónoch všimnete zmenený dizajn. Ide o plochý dizajn s veľmi kvalitným displejom a zadné fotoaparáty sú tentoraz samostatné a nie vo vyvýšenej ploche.

Nový dizajn telefónov Galaxy S23+
Nový dizajn telefónov Galaxy S23+

V prípade S23 je uhlopriečka displeja 6,1 palca, pre S23+ je uhlopriečka väčšia a je to 6,6 palca. Vždy je rozlíšenie FulHD+ a ide o Dynamic AMOLED 2×. Frekvencia je displeja sa mení od 48 po 120 Hz, čo znamená rýchly pohyb na displeji a pritom aj šetrenie elektrickej energie.

Usporiadanie zadných objektívov na Galaxy S23+
Usporiadanie zadných objektívov na Galaxy S23+

V oboch prípadoch ide o telefóny s plnou odolnosťou IP68 a sú to telefóny s podporou 5G. Displej je chránený ochranným sklom Corning Gorilla Glass Victus 2 s dlhodobou trvanlivosťou. Priznávame sa, že telefón S22 nám počas testovania neúmyselne spadol asi z 1,5 metrovej vzdialenosti na kamennú podlahu a na displeji nezostal ani „škrabanček“. Telefón sme našťastie mali v ochrannom obale. Je veľmi dobre, že Samsung má v ponuke viacero typov obalov a my sme použili model s úchytkou na ruku, ktorý vám aj odporúčame.

Špeciálny silikónový obal aj s držiakom na ruku pre Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT.sk
Špeciálny silikónový obal aj s držiakom na ruku pre Galaxy S23

Jediným prepojovacím portom je USB-C, v našom prípade šlo v oboch prípadoch o telefónu s podporou DualSIM.

Galaxy S23+ v obale s držiakom na rukuZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S23+ v obale s držiakom na ruku

Operačný systém a aktualizácia

Ide o telefóny s operačným systémom Android 13 a nadstavbou One UI 5.0. Samsung garantuje až 5 rokov bezpečnostných aktualizácií a až 4 roky aktualizácií operačného systému. To je dostatočne dlho na to, aby ste využili investíciu do týchto telefónov.

Základom Galaxy S23 je operačný systém Android 13Zdroj: TOUCHIT.sk
Základom Galaxy S23 je operačný systém Android 13

Výdrž na batériu

Podstatné vylepšenie voči minulosti je kapacita batérie – v prípade S23 je to 3900 mAh a pri S23+ je to až 4700 mAh. Pri našom teste sme sa mohli spoľahnúť až na 1,5 dňa doby prevádzky na batériu a pri telefónoch Galaxy nebolo zvykom.

Nabíjanie

Z hľadiska nabíjania sa nič podstatné nemení a tu vylepšenie neočakávajte. Samsung dlhodobo tvrdí, že 25 W nabíjanie postačuje a telefón nabíjate v noci, kedy máte na to dostatočne veľa času. Z úplne prázdnej kapacity na 50 % sme nabili S23 zhruba okolo 32 minút. Musíte však mať 25 W nabíjačku, lebo tú v balení telefónu nenájdete. Nájdete však nabíjací kábel a s ním sme aj realizovali nabíjanie.

Porovnanie Galaxy S23 vľavo a Galaxy S23+ vpravo. Mali sme čiernu a fialovú farbu telefónovZdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie Galaxy S23 vľavo a Galaxy S23+ vpravo. Mali sme čiernu a fialovú farbu telefónov

S23+ umožňuje nabíjanie s nabíjačkou s výkonom 45 W, na to ale musíte použiť iný kábel, aký ste dostali v balení. Vhodné je zakúpiť kábel pre 5A nabíjanie USB-C a takto nabijete za 35 minút zhruba na 65 %.

Len aby ste mali predstavu – v obchode na Samsung.sk stojí 5A kábel v dĺžke 1,8 metra 19,90 eur (3A kábel je v cene 14,90 eur). Napájací zdroj s výkonom 45 W stojí 40,90 eur aj s príslušným UISB-C káblom v balení. Napájací kábel 25 W bez kábla v balení je v cene 16,90 eur.

Pamäťová kapacita

Pamäťová kapacita RAM je pre S23 aj S23+ 8 GB, pamäťový priestor pre používateľa je 256 GB a 512 GB, pre S23 existuje aj najlacnejšia verzia s kapacitou 128 GB a potom s kapacitou 256 GB. Táto kapacita sa však nijako nedá rozšíriť, preto premýšľajte dobre. Kapacita 128 GB pre fotografovanie a hlavne natáčanie videa vám určite nebude postačovať.

Telefón Galaxy S23 sa dobre drží v ruke a má kovový rámZdroj: TOUCHIT.sk
Telefón Galaxy S23 sa dobre drží v ruke a má kovový rám

Fotografická výbava

Toto si vyžaduje dlhší popis, táto výbava je tiež výrazne vylepšená voči minulosti. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 MPx a uhol záberu je 85°. Ďalej je to ultraširokouhlá kamera s uhlom záberu 120° a rozlíšením 12 MPx. Telekamera má uhol záberu 36° a optický zoom je 3×, rozlíšenie je 10 MPx. K tomu je selfie kamera má rozlíšenie 12 MPx a uhol záberu je 80°.

Usporiadanie fotoaparátov na Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT.sk
Usporiadanie fotoaparátov na Galaxy S23

Celkovo vzaté, je to veľmi dobrá fotografická výbava ale tú pravú šťavu dodáva práve spomínaný procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Vylepšuje veľmi dobre fotografie ale aj videá a našťastie to nepreháňa. Výsledkom sú uveriteľné fotky a tiež videá. To sme pre vás aj vyskúšali a konštatujeme, že ide o rovnaké výsledky v prípade Galaxy S23 a S23+.

Fotografia hlavným fotoaparátom s Galaxy S23+Zdroj: TOUCHIT.sk
Fotografia hlavným fotoaparátom s Galaxy S23+

Porovnanie trojice zadných fotoaparátov – ultraširokouhlý, hlavný, teleobjektív

Selfie fotografia

GalaxyS23 SelfieZdroj: TOUCHIT.sk
GalaxyS23 Selfie

Podanie pleti

GalaxyS23+ Hlavný fotoaparátZdroj: TOUCHIT.sk
GalaxyS23+ Hlavný fotoaparát

Fotografia pri nízkej úrovni svetla

Galaxy S23 v zatemnenej miesnostiZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S23 v zatemnenej miestnosti

Fotka s umelým svetlom

Galaxy S23+ v automatickom režimeZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S23+ v automatickom režime

Expert RAW – cesta k umeleckým fotografiám

Aplikácia Expert RAW je spôsob ako fotiť do formátu RAW a potom túto fotku nadštandardne upraviť v programe ako napr. Adobe Lightroom. Môžete pritom fotiť aj do 50 MPx formátu RAW, čo dáva ohromný priestor na úpravu fotografií. My sme sa snažili urobiť z pomerne nezaujímavej fotografie krídla lietadla niečo ako dramatické podanie záberu. Úpravu RAW formátu pritom môžete realizovať v počítači alebo priamo v smartfóne. Adobe Lightroom so základnými funkciami nájdete aj v obchode s aplikáciami Galaxy Store.

K článku ešte pripájame video realizované pomocou týchto telefónov.

Vyhodnotenie

Hlavné zlepšenie noviniek je v silnej procesorovej výbave v podobe, batérii s vyššou kapacitou, lepšej fotografickej výbave a tiež v odolnejšom dizajne. Sú to užitočné vylepšenia, obzvlášť kapacita batérie sa prejavuje v každodennom živote. Pre človeka, ktorý je zvyknutý na Samsung telefóny je toto výborná voľba, ktorá navyše dlho vydrží po hardvérovej aj softvérovej stránke.

Páči sa nám

  • procesor Snapdragon 8 Gen 2
  • kvalita fotiek a videa
  • dizajn a vyhotovenie
  • kapacita batérie a výdrž
  • dlhá doba podpory
  • úroveň zabezpečenia a nadstavba
  • dostupné príslušenstvo

Nepáči sa nám

  • nízka úroveň napájacieho výkonu
  • absencia napájacieho zdroja v dodávke
  • vyššia cena

Ceny

Za Galaxy S23 najlacnejšiu verziu s kapacitou 128 GB dáte 949 eur, verzia s 256 GB stojí 1009 eur. Galaxy S23+ stojí s pamäťou 256 GB 1199 eur a s 512 GB pamäťou až 1319 eur.

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.