Zopakuje sa situácia z tohto roka.

Do predstavenie série Galaxy S23 zostáva iba niekoľko dní, pričom nedávne správy naznačovali, že počas jej uvedenia Samsung priblíži aj svoje plány z oblasti vývoja novej generácie vlastných čipsetov pre Galaxy smartfóny. Vieme teda, že tím Mobile eXperience (MX) spoločnosti Samsung pracuje na vlastnom čipsete pre budúce vlajkové telefóny. 

Aj z tohto dôvodu bude  tento rok celá séria Galaxy S23 vybavená čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 2, keďže sa Samsung začal intenzívnejšie venovať vlastnému vývoju. Ten je údajne tak ďaleko, že TM Roh by mal podľa portálu GSMArena počas Galaxy Unpacked už 1. februára priblížiť viac informácií o novej čipovej sade. Ako to ale vyzerá so sériou Galaxy S24?

Aj napriek tomu, že do jej predstavenia je skutočne ďaleko, správy naznačujú, že Samsung by práce na novej vlastnej čipovej sade nemal mať ukončené ani v roku 2024. Potvrdzuje to aj leaker Yogesh Brar, ktorý tvrdí, že „mobilná platforma Snapdragon pre Galaxy“ sa použije aj budú rok.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: GSMArena
Séria Galaxy S23 sa bude tento rok spoliehať na exkluzívny Snapdragon 8 Gen 2

Pripomeňme si, že séria Galaxy S23 bude tento rok využívať exkluzívnu verziu čipovej sady s označením SM8550-AC (štandardná verzia má písmená AB) ktorá pracuje s vyššími taktovacími frekvenciami. Tieto zmeny nie sú aplikované iba pri CPU, ale aj pri GPU. Aj keď nejde o nič neobvyklé, tak tentokrát sa pretaktovaná verzia čipovej sady dostane exkluzívne iba do telefónov Galaxy S23, hoci nevieme, či náhodou nepôjde iba o dočasnú exkluzivitu.

Leaker dodáva, že program Snapdragon for Galaxy bude prebiehať dovtedy, kým nebude pripravený vlastný čipset Samsung MX. Pokiaľ sa tak udeje, tak program exkluzivity spoločnosti Qualcomm by mohol prebrať iný výrobca smartfónov, pravdepodobne až v roku 2025.

Dobrou správou je, že viac o plánoch spoločnosti Samsung, aj z tejto oblasti vývoja, sa dozvieme už o niekoľko dní.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.