Generálny riaditeľ čínskeho Lenova Yang Yuanqing je presvedčený, že firma dosiahne v najbližších 3 rokoch predajné ciele, ktoré si naplánovala. V opačnom prípade je rozhodnutý z funkcie odstúpiť.

Pokiaľ nepoznáte príbeh aktuálne najvyššie postaveného človeka v Lenove, dovoľte mi v stručnosti vás s ním oboznámiť. Hoci Yang Yuanqing vyrastal v chudobnej rodine, podarilo sa mu získať vysokoškolský titul na Univerzite vedy a techniky v čínskom meste Hefei. Bolo to v roku 1988 a Yang chcel  po štúdiu pôsobiť v školstve aj naďalej vo funkcii univerzitného profesora. Necelý rok na to, keď bol práve v Pekingu kvôli výskumu súvisiacemu s jeho postgraduálnym štúdiom, zaujal ho v novinách inzerát na prácu obchodníka. Inzerujúcou firmou bola spoločnosť Legend, čiže predchodca aktuálneho Lenova. Jeho nástupný plat bol vo veku 25 rokov v prepočte okolo 30 dolárov na mesiac.

Jeho nadriadení si rýchlo všimli, že vzácna kombinácia obchodníckych zručností v spojení s výbornými technickými znalosťami môže priniesť firme veľký úžitok. Ako sa dnes ukázalo, nemýlili sa a vsadili na „správneho koňa“, ktorý Lenovo postupne úspešne doviedol na jedného z popredných svetových producentov laptopov, smartfónov i ostatnej elektroniky. Od roku 2009 je výkonným riaditeľom a už pod jeho velením firma v roku 2014 úspešne sprocesovala akvizíciu Motoroly od Google za takmer 3 miliardy dolárov.

Odvážnu ambíciu o presadenie sa aj v oblasti inteligentných telefónov postupne napĺňa, stále sa mu však viac darí v segmente počítačov, kde úspešne bojuje najmä s americkými konkurentmi ako Dell či HP. Rozličné inovácie, akými sú napríklad jedinečné Moto Mods z októbra minulého roka nasvedčujú, že budúcnosť smartfónov značky Lenovo, respektíve Moto, vôbec nie je márna. Podľa agentúry Bloomberg sa Lenovo z dlhodobého hľadiska chce zamerať najmä na atraktívnu oblasť umelej inteligencie, do ktorej výskumu a vývoja v najbližších rokoch investuje vyše miliardu dolárov.

Pokiaľ ide o relatívne krátkodobý cieľ spoločnosti, Yang na nedávnej tlačovej konferencii načrtol investorom odvážny cieľ zvýšenia tržieb z online predaja v najbližších 3 rokoch postupne až na hranicu 12 miliárd dolárov ročne. Pomôcť mu v tom má partnerstvo s JD.com, momentálne druhým najväčším online predajcom v Číne. Pokiaľ firma tento cieľ nenaplní, Yang oznámi svoju rezignáciu.

Nechcem odísť. Som presvedčený, že tento cieľ vieme dosiahnuť. Nemusíme sa obávať. Investori by mali byť trpezliví. Ak chceme vidieť výsledok, potrebujeme trochu času„, vyhlásil aktuálny CEO Lenova.

Yang Yuanqing a Ondrej tento rok v Barcelone

Čo myslíte? Podarí sa sympatickému výkonnému riaditeľovi, familiárne nazývanému „Y-Y“ (čítaj way-way), s ktorým nedávno mal tú česť sa porozprávať aj Ondrej, udržať sa na svojej stoličke?

Zdroj: Android Authority

 

 

Značky:

Nechajte nám správu