V Nitre sme si boli na vlastnej koži vyskúšať, ako služba zdieľania áut funguje.

V apríli ste na našom webe mohli nájsť informácie o tom, ako prvý CAR SHARING na Slovensku funguje, čo všetko ponúka a koľko to celé používateľa stojí. Viacero spoločností nazýva svoje služby poskytovania, resp. prenájmu vozidiel ako „carsharing“, ale to nie je celkom správne.

Toto označenie by mali mať iba spoločnosti alebo poskytovatelia, ktorých služba spĺňa určité náležitosti –– autá musia byť k dispozícii bez časového obmedzenia a pre kohokoľvek, bez nutnosti navštevovania kancelárií v určitých hodinách, na rezerváciu/prevádzku stačí mobil alebo príslušná čipová karta a pod. Všetky spomenuté aspekty služba SHARE CAR v Nitre ponúka. Aby sme však mali reálnu a úplne presnú predstavu o tom, ako táto služba v Nitre funguje, tak sme sa vybrali priamo na miesto a celý proces vyskúšali.

Ako funguje nitriansky SHARE CAR?

Na 1. mája sme sa vybrali do Nitry za prevádzkovateľom tejto služby, aby sme si zdieľané autá vyskúšali v praxi. Samotné autá nateraz nie sú predmetom nášho testovania. S touto značkou a konkrétnym modelom má osobné skúsenosti. Konkrétne sú k dispozícii dva automobily značky Suzuki, model IGNIS. Ideálne auto do mesta, ale aj mimo neho, ktoré na tento účel ponúka dostatok priestoru, pohodlia a v neposlednom rade aj výkonu. Po dohode s prevádzkovateľom je k dispozícii aj autosedačka alebo nosič na bicykle, čo je výhodou. Za zmienku stojí aj to, že jedno auto má nainštalované ťažné zariadenie.

Takto vyzerá webové prostredie na smartfóne, kde si jednoducho vytvoríte rezerváciu vozidla, a auto môžete taktiež pomocou telefónu otvoriť:

Prejdime k samotnej praxi. Úplným základom využívania služby je úvodná registrácia na webe poskytovateľa, www.sharecar.sk, podpísanie rámcovej zmluvy a zaplatenie jednorazovej vratnej zálohy. Zmluvu podpíšete na osobnom stretnutí alebo vám bude doručená poštou. Vratná záloha sa platí na účet prevádzkovateľa a vracia sa až po definitívnom skončení využívania služby. To je základ, následne budete mať k dispozícii vlastný účet na webe, ktorý je plnohodnotne prispôsobený aj pre mobilné zariadenia – webová aplikácia. Na prístup do auta slúži buď samotný smartfón alebo čipová karta, ktorú dostanete pri podpise zmluvy.

Ideme si požičať auto

Zmyslíte si, že na večer alebo zajtra, prípadne akýkoľvek iný deň potrebujete auto. Otvoríte sharecar.sk, prihlásite sa do účtu a rezervujte si konkrétny deň/dni a presný čas. Toto môžete neskôr alebo počas prevádzky upravovať. To je všetko. Keď príde váš čas, tak si v aplikácii pozriete, kde je auto odstavené – vždy v rámci mesta Nitra. Prídete k autu a čipovou kartou ho otvoríte – čítačka je za oknom. Ak máte iba telefón, ako my, tak sa prihlásite do účtu (je potrebný prístup na internet) a kliknete na „začať rezerváciu“, pričom sa za pár sekúnd auto otvorí pomocou komunikácie cez vzdialený server. Auto je teda otvorené, nasadnete a idete!

Aha, potrebujete aj kľúče od zapaľovania, však? Tie nájdete v priehradke pred spolujazdcom. Kľúče majú RFID čip, aby systém vedel, či sú na mieste – ak ich po skončení jazdy nevrátite, systém vám neumožní rezerváciu ukončiť. Na tomto mieste nájdete aj tankovaciu CCS kartu, ktorá funguje na rovnakom princípe. Je k dispozícii preto, aby ste mohli v prípade potreby pohodlne natankovať, bez nutnosti využitia vlastných prostriedkov.

Za benzín neplatíte – iba za čas prenájmu a prejazdené kilometre! Aby to bolo kompletné, tak v cene je aj slovenská diaľničná známka a nitrianska parkovacia karta. S autom je, samozrejme, možné ísť aj za hranice Slovenska. V aute nájdete všetky potrebné doklady na bezproblémovú prevádzku, ale odporúčame mať pri sebe aj zmluvu o prenájme, minimálne odfotenú v mobile.

Výhodou tejto služby je aj to, že prevádzkovateľ je platca DPH, čo je benefitom pre podnikateľov alebo firmy, ktoré potrebujú túto službu efektívne využívať.

Základ je skutočne jednoduchý. V aute si na ľavej strane („A“ stĺpik) môžete všimnúť malý dotykový displej, na ktorom vidíte základné informácie – od kedy/do kedy máte vytvorenú rezerváciu a koľko kilometrov ste už prešli. Ak si potrebujete rezerváciu upraviť, predĺžiť alebo skrátiť, môžete to jednoducho urobiť priamo na tomto zariadení. Tento prístroj je, samozrejme, vždy online, pričom tu nájdete aj ikonu telefónu, na ktorú ak kliknete, tak sa dovoláte na predvolené číslo prevádzkovateľovi – v prípade poškodenia, ďalších informácií a pod. To je všetko – auto stačí jednoducho prevziať a jazdiť.

Celkovo sme boli milo prekvapení týmto jednoduchým a hlavne funkčným postupom. Veríme, že sa dostane aj do iných miest na Slovensku.

Prečítajte si aj:

SHARE CAR: Zdieľané automobily sú v Nitre realitou, ich zapožičanie je jednoduché

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu