Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • ŠKODA ENYAQ iV postúpila do finále ako jeden zo siedmich najlepších modelov
  • Víťaza vyberá 61 motoristických novinárov z 23 európskych krajín
  • Držiteľ titulu „Auto roku 2022“ bude vyhlásený v Ženeve na konci februára 2022

Po víťazstve v ankete „Zlatý volant 2021“ je ŠKODA ENYAQ iV nominovaná aj na cenu európske „Auto roka“. Ocenenie každoročne udeľuje deväť európskych odborných automobilových časopisov, a to už od roku 1963. Z celkovo 65 nominovaných noviniek z predchádzajúcich dvanástich mesiacov sa ŠKODA ENYAQ iV kvalifikovala do finále ako jeden zo siedmich najlepších modelov. O víťazovi rozhodne medzinárodná odborná porota zložená zo 61 motoristických novinárov z celkovo 23 európskych krajín. Držiteľ titulu „Auto roka 2022“ bude vyhlásený v Ženeve na konci februára 2022.

Titul „Auto roka“ (COTY) je jedným z najvýznamnejších automobilových ocenení v Európe a udeľuje sa každoročne už od roku 1963. Do pôvodného predbežného zoznamu účastníkov ankety „Auto roka 2022“ bolo zaradených 65 nových vozidiel predstavených v uplynulých 12 mesiacoch. Teraz z nich vzišlo sedem finalistov: Po modeli ŠKODA OCTAVIA, ktorý sa do užšieho výberu dostal v minulom ročníku, sa to tentoraz podarilo ďalšiemu vozidlu z dielne českej automobilky, ENYAQ iV. Porotu tvorí 61 odborných novinárov z 23 európskych krajín. Slávnostné vyhlásenie bude na konci februára 2022.

Čisto elektrická ŠKODA ENYAQ iV je doposiaľ najväčším krokom českej automobilky pri realizovaní jej stratégie elektrifikácie. SUV je prvým sériovým modelom značky ŠKODA na báze modulárnej platformy pre elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen a vyrába sa v hlavnom závode spoločnosti ŠKODA AUTO v Mladej Boleslavi. ENYAQ iV je tak jediným modelom MEB v Európe, ktorý sa vyrába mimo územia Nemecka. Má pohon zadných alebo všetkých kolies a na výber je päť úrovní výkonu od 109 do 220 kW, ako aj tri veľkosti batérie. S dojazdom vyše 520 kilometrov v cykle WLTP je ENYAQ iV vhodný aj pre dlhšie jazdy.

Nominácia do najužšieho výberu siedmich finalistov ocenenia „Auto roka“ je ďalším úspechom modelu ŠKODA ENYAQ iV. Už na začiatku novembra získal medzinárodne uznávané ocenenie „Zlatý volant 2021“ ako najlepšie SUV s elektrickým pohonom. ENYAQ iV okrem toho triumfoval aj v slovenskej ankete Elektromobil roka 2021 redakcie mojelektromobil.sk, v ktorej získal ocenenie „Elektrické SUV roka“.

Značky: