Od dnešného dňa bude Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky slúžiť vozidlo značky ŠKODA, ktoré pomôže znížiť emisie flotily úradu. Súčasťou vozového parku sa totiž stal plug-in hybridný model ŠKODA SUPERB iV. Limuzína s lokálne bezemisným dojazdom v rozsahu od 56 až do 63  kilometrov bude slúžiť potrebám prezidentskej kancelárie a prispeje tak k jej cieľu stať sa prvým uhlíkovo neutrálnym úradom na Slovensku.

Nové pohodlné, bezpečné a ekologické vozidlo, ktoré spĺňa aj tie najnáročnejšie kritériá si prezidentská kancelária prebrala práve dnes. Tá už má zároveň pripravenú aj infraštruktúru na nabíjanie elektromobilov. „Sme nesmierne radi, že sa naše vozidlo ŠKODA SUPERB iV stáva súčasťou flotily kancelárie pani prezidentky Zuzany Čaputovej. Tento plug-in hybridný model, ktorý je svojim pohonom ohľaduplný voči životnému prostrediu, je tak v súlade s dávnejšie ohlásenou ambíciou prezidentskej kancelárie stať sa do roku 2030 prvým uhlíkovo neutrálnym úradom na Slovensku. Teší nás to o to viac, že elektromobilita je jedným z nosných pilierov našej spoločnosti,“ vysvetľuje Jaroslav Hercog, riaditeľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko a dodáva: „SUPERB iV s lokálne bezemisným dojazdom až 63 kilometrov ponúka zástupcom prezidentskej kancelárie pri plnení ich úloh možnosť v prípade potreby jazdiť úplne bezemisne, napríklad pri presunoch po hlavnom meste.“

Ambíciu stať sa uhlíkovo neutrálnym úradom do roku 2030 oznámila prezidentka Zuzana Čaputová vlani. Podľa jej úradu je nutný prechod na elektromobilitu, nakoľko autá, ktoré Kancelária prezidenta SR používala, sú vysoko neekologické. Ročne totiž vyprodukovali viac než 30 ton emisií CO2. „Uhlíková neutralita neznamená, že nebudeme produkovať žiadne emisie CO2, ale že ich vyprodukujeme len toľko, koľko dokážeme kompenzovať a koľko dokáže krajina sama absorbovať. Aby sme tento cieľ dosiahli, budeme musieť prijať množstvo opatrení a musíte tiež veľa zmeniť aj zo svojich návykov. Na produkcii emisií CO2 sa najviac podieľa energetika, doprava a priemysel, a preto práve v týchto segmentoch bude potrebných najviac zmien,“ napísala na sociálnej sieti pri predstavovaní projektu uhlíkovo neutrálnej kancelárie, ešte počas minulého roka Zuzana Čaputová.  

Služobné vozidlo ŠKODA SUPERB iV, ktoré si Kancelária prezidenta SR vybrala na základe vyhláseného tendra do svojej flotily, pod kapotou ukrýva pokročilý plug-in hybrid s maximálnym systémovým výkonom 160 kW (218 k), s emisiami CO2 v rozmedzí od 22,9 – 32,9 g/km. Okrem toho tento vrcholný model automobilky zaujme predovšetkým novými technológiami a exkluzívnejším interiérom. Po prvý raz sú v sériovo vyrábanom vozidle ŠKODA ponúkané Full LED matrixové svetlomety. SUPERB iV sa môže pochváliť niekoľkými špičkovými asistenčnými systémami, ako je  prediktívny tempomat, taktiež asistent udržiavania v jazdnom pruhu (LANE ASSIST) či asistent pre zmenu jazdného pruhu (SIDE ASSIST), ktorý monitoruje okolie do vzdialenosti 70 m od ďalšieho vozidla.  Plug-in hybridný variant ŠKODA SUPERB iV je možné kúpiť už od 38 580 eur.

Nechajte nám správu