Plzenská skupina Škoda Transportation predstavila nový autobus zo svojej ponuky. Ide o deväťmetrový autobus Škoda D’CITY, ktorý – ako už napovedá D v jeho názve – je poháňaný dieselovým motorom. Ide o najmenší autobus na tento pohon, ktorý má český výrobca v novej rozšírenej ponuke. Škoda Transportation zo skupiny PPF patrí k popredným európskym výrobcom koľajových a kolesových vozidiel hromadnej dopravy.

„Náš nový mestský autobus Škoda D’CITY má kompletnú bezpečnostnú a komfortnú výbavu podľa najmodernejších štandardov. Predstavuje optimálne riešenie pre mestskú i medzimestskú premávku. Okrem priestorného interiéru a pohodlnej výbavy cestujúci určite ocenia aj jednoduchý nástup do vozidla a výstup z neho. Autobus totiž disponuje funkciou kneeling – nakláňanie vozidla pri každej zastávke. Pre osoby so zhoršenou pohyblivosťou má vo výbave aj vyklápaciu rampu,“ uvádza Martin Schlosser, obchodný manažér pre kolesové vozidlá v spoločnosti Škoda Electric.

Autobus Škoda D’CITY dosahuje maximálnu rýchlosť 100 km/h a je vybavený motorom Cummins ISBE s výkonom 182 kW. Spĺňa tiež aktuálne najprísnejšiu normu Euro 6 a má automatickú prevodovku Allison. Veľkosťou sa optimálne hodí do kľukatých mestských uličiek, keďže na výšku má trochu viac než tri metre (3 132 mm), je široký 2 400 mm a dlhý 9 536 mm. Interiér vozidla je priestranný a prevádzkovatelia si môžu pri objednávke sami podľa vlastných potrieb určiť počet sedačiek od 30 do 36 alebo upraviť konfiguráciu dverí i vybavenia. K samozrejmej výbave vozidla patrí okrem iného klimatizácia, kamera pri cúvaní alebo nezávislé kúrenie s výkonom 32 kW.

„Toho roku sme výrazne rozšírili ponuku o dieselové autobusy. Vyšli sme tak v ústrety záujmu zákazníkov o tieto vozidlá, ktoré sú ekonomicky výhodné a ponúkajú komfortné riešenie cestovania. Odteraz teda ponúkame kompletné portfólio kolesových vozidiel mestskej, prímestskej, medzimestskej i zájazdovej dopravy, konkrétne od trolejbusov (klasických i parciálnych), cez elektrobusy až po úsporné autobusy s dieselovým pohonom. K tomu naviac zabezpečujeme i všetky popredajné služby zákazníkom,“ dodáva Martin Schlosser.

Po rozšírení portfólia tak ponuka zahŕňa okrem mestského autobusu D’CITY, ktorý sme dnes predstavili, tiež primárne medzimestský autobus D’INTERCITY a zájazdový autobus D’COACH. S posledným menovaným vozidlom už spoločnosť vyhrala dve výberové konania na spolu šesť autobusov pre Ministerstvo obrany ČR. Dodá ich do konca tohto roka. Okrem toho vo februári skupina uzavrela prvú zákazku na 14 elektrobusov vlastnej výroby pre Dopravné podniky hlavného mesta ČR – Prahy.

Najväčší výrobca trolejbusov

Škoda Electric zo skupiny Škoda Transportation je najväčším európskym výrobcom trolejbusov. Za dobu existencie trolejbusovej výroby dodala na tuzemský i zahraničný trh viac než 14,5 tisíca týchto vozidiel. České trolejbusy jazdia zhruba v tridsiatich krajinách sveta – v Európe, Ázii i severnej Amerike.

Nechajte nám správu