Na našom trhu je už možné objednať aj elektrifikované modely ŠKODA OCTAVIA. Boli sme sa na ne pozrieť v Rakúsku a vyskúšali sme OCTAVIA IV COMBI a OCTAVIA RS IV. 

Mild-hybrid OCTAVIA e-TEC s motorizáciou 1,0 TSI 81 kW (110 k) štartuje s výbavou AMBITION od 22 410 eur, plug-in hybrid OCTAVIA s motorizáciou 1,4 TSI 150 kW (204 k) začína na 31 760 eur a najvýkonnejšia OCTAVIA RS s plug-in hybridným motorom 1,4 TSI 180 kW (245 k) je v ponuke od 37 460 eur.

Nové elektrifikované modely ŠKODA OCTAVIA e-TEC, iV a RS iV prichádzajú na slovenský trh a dopĺňajú už existujúce portfólio motorizácií. Prinášajú ekologickú alternatívu ku klasickým konvenčným palivám. Technológia mild-hybrid v modeli e-TEC umožňuje pri brzdení rekuperovať kinetickú energiu a vygenerovanú elektrickú energiu akumulovať v batérii s napätím 48 V. Táto energia sa potom využíva na elektrickú podporu (tzv. boost) spaľovacieho motora, ktorá umožňuje vyvinúť krútiaci moment do 50 Nm. V určitých jazdných situáciách je potom tiež možné spaľovací motor úplne vypnúť a vozidlo nechať dobiehať zotrvačnosťou. Mild-hybridná technológia pritom dokáže znížiť spotrebu priemerne až o 0,4 l na 100 km.

Škoda OCTAVIA e-TEC COMBI motorová časť

Škoda OCTAVIA e-TEC COMBI motorová časť

Atraktívnejšou alternatívou pre fanúšikov elektromobility je však plug-in hybridná OCTAVIA iV, ktorá disponuje lítiovo-iónovou vysokonapäťovou batériou s kapacitou 13 kWh. Tá umožňuje dojazd s čisto elektrickým pohonom do 60 km v cykle WLTP. Maximálny krútiaci moment elektromotora 330 Nm, ktorý je k dispozícii hneď po rozbehu a zabezpečuje výraznú akceleráciu. Aj vďaka tomu môže najvýkonnejšia OCTAVIA RS iV zrýchliť z 0 na 100 km/h za 7,3 sekundy a jazdiť maximálnou rýchlosťou až 225 km/h.

Škoda OCTAVIA IV Combi zásuvka na nabíjanie batérie

Škoda OCTAVIA IV Combi zásuvka na nabíjanie batérie

Elektrifikovaná ponuka modelu OCTAVIA štartuje modelom OCTAVIA e-TEC s mild-hybridným pohonom a motorizáciou 1,0 TSI 81 kW (110 k), v spojení so sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG. Liftback v základnej výbave AMBITION začína na 22 410 eur, variant combi štartuje od 23 360 eur. Vo výbave je aj interiér Ambition, 16-palcové disky z ľahkej zliatiny TWISTER, sedem airbagov, LED predné a zadné svetlomety, 8,25” infotainment systém SWING či parkovacie senzory vzadu. O bezpečnosť sa starajú asistenti LANE ASSIST (udržiavanie v jazdnom pruhu) a FRONT ASSIST s núdzovým brzdením. Komfort na palube zabezpečí dvojramenný multifunkčný volant, dvojzónová automatická klimatizácia, 8 reproduktorov, Bluetooth, tempomat s obmedzovačom rýchlosti či lakťová opierka JUMBO BOX. Samozrejme, nechýba záruka na 5 rokov alebo 100 000 km, služby Care Connect na 1 rok či ŠKODA Doživotná garancia Mobility Premium.

Škoda OCTAVIA e-TEC COMBI

Škoda OCTAVIA e-TEC COMBI

ŠKODA ponúka po vzore modelu SUPERB iV plug-in hybridný pohon aj pre model OCTAVIA. Nová ŠKODA OCTAVIA iV s motorizáciou 1,4 TSI so systémovým výkonom 150 kW (204 k) a šesťstupňovou automatickou prevodovkou DSG štartuje od 31 760 eur. Ponúka sa vo variantoch liftback a combi, vo výbavách AMBITION a STYLE.

Škoda OCTAVIA IV COMBI

Škoda OCTAVIA IV COMBI interiér

Základná výbava AMBITION obsahuje interiér Ambition, 18-palcové disky VEGA z ľahkej zliatiny, funkciu kontroly tlaku v pneumatikách, navigačný systém COLUMBUS s 10” displejom, Virtuálny kokpit, 8 reproduktorov, LED svetlá vpredu a vzadu, bezkľúčové štartovanie KESSY GO, dvojzónovú automatickú klimatizáciu, podporu Bluetooth a Smartlink+ a pod. O bezpečnosť na palube sa stará 7 airbagov a asistenti LANE ASSIST či FRONT ASSIST s núdzovým brzdením.

Škoda OCTAVIA IV COMBI exteriér

Škoda OCTAVIA IV COMBI exteriér

Vrcholom elektrifikovanej ponuky modelu OCTAVIA je verzia OCTAVIA RS iV s motorizáciou 1,4 TSI 180 kW (245 k) a šesťstupňovou automatickou prevodovkou DSG, ktorá štartuje na sume 37 460 eur za verziu liftback, resp. 38 410 eur za verziu combi.

Škoda OCTAVIA RS IV exteriér

Škoda OCTAVIA RS IV exteriér

Bohatú základnú výbavu tvoria čierne detaily v exteriéri spolu s 18-palcovými diskami COMET, športový interiér RS, Bi-LED Matrix svetlomety s natáčaním, uvítacím efektom a vzadu aj s dynamickou smerovkou, 8 airbagov, navigačný systém COLUMBUS s 10” displejom, Virtuálny kokpit, podpora Bluetooth, bezkľúčový prístup a štartovanie KESSY FULL, 3-ramenný športový volant s vyhrievaním, dvojzónová automatická klimatizácia, LED ambientné osvetlenie interiéru či lakťová opierka s priehradkou JUMBO BOX. O bezpečnosť sa starajú asistenti LANE ASSIST , LIGHT AND RAIN ASSIST (svetelný a dažďový senzor) či FRONT ASSIST s núdzovým brzdením.

Škoda OCTAVIA RS IV interiér

Škoda OCTAVIA RS IV interiér

Modely OCTAVIA e-TEC, iV a RS iV bude možné dovybaviť aj paketmi, ktoré do výbavy pridajú množstvo ďalšej výbavy, ako aj ďalšie bezpečnostné asistenčné systémy či Simply Clever riešenia. Novinky je už možné objednávať u autorizovaných predajcov značky ŠKODA alebo konfigurovať na stránke www.skoda-auto.sk.

Škoda OCTAVIA RS IV motorová časť

Škoda OCTAVIA RS IV motorová časť

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu