George Francis Hotz, na internete známy pod prezývkou geohot, nikdy nebol typickým americkým tínedžerom. Svojou technickou zdatnosťou odmalička výrazne prevyšoval svojich rovesníkov a bolo len otázkou času, kedy jeho talent presiahne hranice mestečka Glen Rock. Preslávil sa vo veku 17. rokov, kedy softvérovo hackol iPhone blokovaný len pre sieť operátora AT&T a umožnil jeho plnohodnotné využívanie so SIM kartami ostatných operátorov.

Podarilo sa mu to ako prvému na svete. Dovtedy bol takýto hack možný len hardvérovou cestou po rozobratí smartfónu. Tri roky na to sa mu pre zmenu podarilo prelomiť ochranu Sony Playstation 3, až do toho momentu považovanú za dokonale uzamknutú a zabezpečenú hernú konzolu. Keďže kľúč k odomknutiu geohot zverejnil na webe, spoločnosť Sony ho zažalovala. Spor bol nakoniec vyriešený vydaním vyhlásenia geohota, že sa už nikdy viac akékoľvek zariadenie od Sony nepokúsi hacknúť.

main_croppedcommaone2_nowat

Od smartfónov a herných konzol k autonómnym autám

Talentovaný hacker sa prednedávnom rozhodol preraziť v skutku perspektívnom odvetví autonómnych vozidiel. Inšpirovaný úspechom Tesly založil startup Comma.AI, ktorý v posledných mesiacoch pracoval na systéme nazvanom Comma One. Malo ísť o zariadenie, ktoré by v spolupráci so softvérom vo vašom aute (úspešne otestovaná bola Honda Civic 2016) plnilo niektoré úlohy autopilota, ako napríklad udržanie vozidla v jeho jazdnom pruhu či zabránenie kolízii v prípade detekcie hrozby na vozovke. Plne autonómne riadenie malo prísť až v ďalších verziách a aj na webe startupu boli zatiaľ potenciálni klienti dôrazne upozorňovaní na potrebu neustálej pozornosti počas jazdy.

To však zrejme americkým úradom nestačilo. Národná diaľničná spoločnosť, ktorej úlohou je starať sa o bezpečnosť na cestách v USA poslala firme Comma.AI oficiálny list, v ktorom žiada o okamžité predloženie dôkazov o bezpečnosti produktu. V opačnom prípade jej bude účtovať penále vo výške 21 000 dolárov za deň.

V reakcii na túto požiadavku Comma.AI oficiálne prostredníctvom svojho účtu na Twitteri ohlásila ukončenie projektu. „Rušíme Comma One. Oveľa radšej strávim svoj život budovaním úžasnej technológie, než bojom s regulačnými orgánmi a právnikmi. Nestojí to za to. (R.H.)“. 

Projekt je tak, minimálne pre túto chvíľu, pochovaný. Už sa nedozvieme, či by zariadenie, ktoré malo prísť na trh s pomerne prijateľnou cenou 999 dolárov dosiahlo globálny úspech. Aký je váš názor? Ste pripravení plne dôverovať autonómnym vozidlám, alebo dávate prednosť konzervatívnemu spôsobu šoférovania?

zdroj: Business Insider

Nechajte nám správu