Batérie sú naša budúcnosť, aspoň nateraz to tak vyzerá a podľa Slovenskej batériovej aliancie sa na tom nič meniť nebude.

Zakladateľskú zmluvu záujmového združenia právnických osôb Slovenská batériová aliancia (SBaA) podpísalo deväť subjektov. Slovensko tým deklarovalo ambície pre rozvoj konkurencieschopného batériového ekosystému od výskumu, výroby až po recykláciu.

Batérie budú mať inštalovanú kapacitu 942 GW energie do roku 2040. Aktuálne je na svete 4 mil. elektromobilov. Do spomínaného roku sa odhaduje viac ako 200-násobný nárast práve v tomto segmente. Hodnota svetového trhu by mala predstavovať 250 mld. EUR už od roku 2025.

Viac ako 55 % elektrickej energie bude vyrábanej z obnoviteľných zdrojov. To zároveň znamená vyšší dopyt po uskladnení energie.

Do roku 2050 bude Európska únia tzv. carbon neutral. To znamená, že vyrobená energia sa zároveň aj spotrebuje. Opäť je tu tlak na využitie obnoviteľných zdrojov a uskladňovanie energie. Do procesu obnoviteľnej energie a s tým súvisiaceho batériového nástupu sa chystajú zapojiť aj banky. Práve tie budú financovať mnoho projektov elektromobility a batériových projektov.

Podľa Vazila Hudáka, podpredsedu Európskej investičnej banky,chcú pôsobiť ako „climate bank“. Teda inštitúcie, ktorá chce podporovať ekologickejšie projekty. Batériový ekosystém na Slovensku a v krajinách EÚ zároveň znamená menšiu závislosť na ázijských trhoch. Tie sú totiž v tejto oblasti lídrom.

Strategický akčný plán Európskej únie z roku 2018 zahŕňa opatrenia týkajúce sa prístupu k surovinám, výskumu a inovácií, zručností a regulačného rámca. Cieľom je zabezpečiť, aby batérie uvedené na trh boli nielen konkurencieschopné, kvalitné a bezpečné, ale aj udržateľné a recyklovateľné.

Slovensko ako svetový líder v produkcii počtu automobilov na obyvateľa si uvedomuje nevyhnutnosť ísť s trendom, posilniť konkurencieschopnosť a rozvoj pracovného trhu.

Zakladajúci členovia SBaA

  1. IPM, s. r. o.
  2. InoBat j. s. a.
  3. En. Slovensko s. r. o.
  4. MSM Holding, s. r. o.
  5. GreenWay Infrastructure s. r. o.
  6. SLOVNAFT, a. s.
  7. MATADOR Holding, a. s.
  8. Centrum pre využitie pokročilých materiálov SAV
  9. Technická univerzita v Košiciach

Vzniká Slovenská batériová aliancia ako výkonná platforma pre spoluprácu medzi verejným a súkromným sektorom, inovátormi, akademickou obcou a finančnými inštitúciami s cieľom reálne sa podieľať na hodnotovom batériovom reťazci v Európe.

Zdroj: SBaA

Prečítajte si aj:

Recenzia ANTIK e-Bicykel TOP: Mimoriadne kompaktný elektrobicykel do mesta

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Nechajte nám správu