Falošná stránka na Facebooku vás láka na výhru 50 000 eur.

Ako obvykle, ide o podvod, ktorý je cielený na známu a dôveryhodnú inštitúciu. Po obchodoch ako Kaufland, či Lidl tu máme opäť bankovú inštitúciu. Spôsob sa neodlišuje od zabehnutých štandardov a vzorcov podvodu. Vyláka od vás údaje k platobnej karte, aby ju mohli podvodníci zneužiť.

Stránka sa podobá na originálnu, patriacu Facebooku. Je tam ale rozdiel v tom, že názov stránky má podčiarnik, čo skutočná stránka nemá. Vizuál vychádza z predlohy Slovenskej sporiteľne, preto nemusí byť na prvý pohľad zrejmé, že je falošná. Podozrivé môže byť aj to, že falošná stránka má podstatne menej „followerov“.

Avšak, ak neviete, koľko sledovateľov má skutočná SLSP, je to len jedno zo slabších znakov. Dá sa však vychádzať aj z tohto a môžete si údaje porovnať. Skutočná stránka ich má 155 tisíc a má overenie pravosti modrou fajkou. To, pochopiteľne, falošná nemá.

Situáciu banka komentuje nasledovne:

„Naše bankové systémy sú bezpečné, robíme maximum preto, aby sme ochránili peniaze našich klientov. Aktívne komunikujeme s Facebookom, rovnako tak zneškodňujeme podvodné stránky. Dôležité je však aj to, aby boli obozretní aj klienti.

V žiadnom prípade do formulára nevypĺňajte vaše osobné údaje a citlivé informácie ako sú prihlasovacie údaje do internetbankingu alebo číslo platobnej karty. Ak ste tak náhodou urobili, prosíme, bezodkladne kontaktujte naše Klientske centrum 0850 111 888,“ upozorňuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Viac tipov ako sa chrániť na internete, nájdete aj na www.bezpecnenanete.sk.

Zdroj: SLSP

Prečítajte si aj:

5 rád ako nakupovať na internete bezpečne

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.