Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Voltia, ktorá v súčasnosti pôsobí v jedenástich európskych krajinách, podpísala zmluvu na výrobu a distribúciu svojich elektrických vozidiel Nissan e-NV200 s novým výrobcom vo Veľkej Británii. Ide o spoločnosť Bevan Group, jednu z troch kľúčových spoločností v krajine, ktorá sa špecializuje na prestavbu úžitkových vozidiel. Spoločnosť Bevan Group sa tak stane jej výhradným partnerom pre Britské ostrovy. Dodávky Voltia sa tak budú vyrábať v troch krajinách – na Slovensku, vo Francúzsku a najnovšie vo Veľkej Británii, v jednom zo závodov spoločnosti v Wednesbury, West Midlands. Výroba by sa mala začať koncom januára s kapacitou 10 vozidiel týždenne.

Spoločnosť Bevan Group, ktorá vyrobí týždenne vo svojich závodoch vo Wednedbury, Halesowen a Oldbury viac ako 60 karosérií úžitkových vozidiel, bude môcť na základe licencie vyrábať a predávať slovenské elektro dodávky s nulovými emisiami na území Veľkej Británie a Írska. Vďaka Voltii tak vstúpi do éry elektromobility a bude sa vo svojej oblasti chcieť stať jednotkou na trhu. Kuriérske, poštové a ďalšie logistické spoločnosti pôsobiace v tzv. last-mile delivery sektore si teraz budú môcť zvoliť plne elektrickú dodávku za cenu porovnateľnú s dieselovými automobilmi, ktorá však ponúka až dvojnásobný objem nákladu oproti konkurentom vo svojej triede.

Juraj Ulehla, výkonný riaditeľ značky Voltia: „Som rád, že budeme spolupracovať s Bevan Group. Vybrali sme si ho z radu potenciálnych obchodných partnerov vo Veľkej Británii, predovšetkým vďaka jeho povesti a silnému postaveniu v odbore.“

Rozhodnutie jednej z najvýznamnejších britských firiem v tomto odvetví vstúpiť do rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti elektromobility, iba ilustruje kvalitu konverzie Voltia a jej vysokú konkurencieschopnosť pokiaľ ide o prevádzkové náklady. Približne 2-tonová, plne zaťažená verzia modelu Nissan e-NV200 je ideálna na doručovanie zásielok tzv. poslednej míle v mestách, ktoré čoraz viac pristupujú k zavádzaniu bezemisných zón a zákazu vjazdu do centra, vozidlám znečisťujúcim životné prostredie. ,,Lokálna výroba a distribúcia e-dodávok Voltia bude nielen ekologickejšia, ale zníži aj emisie v britských mestách. Partnerstvo navyše umožní zvládnuť výrobný proces dodávok na britský trh a to aj po Brexite. Ide teda o obojstranne výhodnú situáciu,“ dodáva Ulehla.

Táto prestavba, vyvinutá v úzkej spolupráci s Nissanom a plne využívajúca jeho záruky, je vybavená vstavanými zadnými dverami a ponúka objem nákladu až 8 m3, čo je takmer dvojnásobok objemu oproti štandardnému modelu e-NV200. K dispozícii bude aj variant s objemom 6 m3. Užitočné zaťaženie vozidla dosahuje 580 kg. Dojazd na jedno nabitie je cca 200 km.

V súčasnosti je potenciálnym zákazníkom k dispozícii flotila demo vozidiel na testovacie jazdy. Okrem toho začiatkom roka absolvovali vybraní technici Bevan Group školenie v Bratislave. V súvislosti s novou zmluvou plánujú obe spoločnosti tiež užšiu spoluprácu v oblasti marketingu. V neposlednom rade by na jej základe mali na britskej strane vzniknúť aj nové pracovné miesta vo výrobe.

„Je to pre nás obrovská obchodná príležitosť,“ vysvetľuje Anthony Bevan, generálny riaditeľ a zakladateľ Bevan Group. ,,Konverziu Voltia považujem za vynikajúci produkt, ktorý v sebe kombinuje ekológiu plne elektrického pohonu s nulovými emisiami a špičkovú produktivitu s objemom 8 m3,“ dopĺňa Bevan. Skutočnosť, že sa vodič môže v zadnej časti dodávky postaviť, ponúka zjavné výhody, pokiaľ ide o zdravie a bezpečnosť. Navyše 200 km dojazd zďaleka prekračuje požiadavky väčšiny zákazníkov pôsobiacich v sektore last-mile delivery. ,,Vďaka týmto atribútom odhadujeme, že dodávka bude obzvlášť príťažlivá pre remeselníkov, ako sú inštalatéri, elektrikári a tesári pracujúci v mestách,“ odhaduje Bevan.

V roku 2017 bol Bevan Group ocenený časopisom Commercial Motor titulom Bodybuilder of the Year. Spoločnosť vznikla v roku 1976.

Značky: