Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri príležitosti slovenského Národného dňa na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji sme sa medzinárodnému publiku prezentovali ako moderná krajina bohatá na inovácie, ale aj krajina s výnimočným folklórnym dedičstvom a talentovanými súčasnými umelcami.

Návštevníkov podujatia zo všetkých kútov sveta ohúril folklórny súbor SĽUK, speváčka Jana Kirschner, či Billy Barman s kapelou. K najvýznamnejším hosťom patrili prezidentka SR  Zuzana Čaputová, minister hospodárstva Richard Sulík so svojou delegáciou, generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika, či veľvyslanec Slovenska v Spojených arabských emirátoch Michal Kováč. Počas oficiálnych návštev ich sprevádzala generálna komisárka expozície SR na Expo 2020 Dubaj Miroslava Valovičová.

Oficiálna ceremónia Národného dňa začala vztýčením vlajky Spojených arabských emirátov a vlajky Slovenskej republiky, pričom odzneli národné hymny oboch krajín. Slovenský národný deň slávnostne otvorila príhovorom prezidentka SR Zuzana Čaputová a štátna ministerka pre pokročilé technológie a vedu Spojených arabských emirátov Sarah bint Yousef Al Amiri. Súčasťou otváracej ceremónie bolo tanečné vystúpenie folklórneho súboru SĽUK.

Svetová expozícia je dôkazom kreativity a schopnosti ľudstva inovovať. Keď sa ľudia, krajiny a kultúry spoja, môžu dosiahnuť veľkolepé veci“, povedala pri slávnostnom otvorení prezidentka SR, Zuzana Čaputová.

Prezidentka SR spolu so svojou delegáciou, ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, veľvyslancom Michalom KováčomMiroslavou Valovičovou na Expo 2020 Dubaj absolvovala prehliadku hostiteľského pavilónu Spojených arabských emirátov, ako aj Slovenského pavilónu. Hlava štátu tak mala možnosť oboznámiť sa s inovatívnymi exponátmi slovenských tvorcov, ktoré reprezentujú Slovensko na Expo 2020 Dubaj počas šiestich mesiacov. Patria medzi ne vodíkové auto MH2 z dielne Matador GroupTechnickej univerzity v Košiciach (TUKE), vírnik Nisus, ultraľahké lietadlo Shark Aero, vesmírny androver od spoločnosti RoboTech Vision, či letecký simulátor z dielne Virtual Reality Media. V sprievode generálneho riaditeľa Slovakia Travel Václava Miku zavítala aj do expozície slovenského cestovného ruchu a krás Slovenska, ktorá je súčasťou Slovenského pavilónu.

„Slovensko zanecháva na svetovej výstave v Dubaji výraznú stopu, ku ktorej prispel aj úspešný Národný deň za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej. Je mi cťou byť  súčasťou tohto projektu a aj takýmto spôsobom prispieť k rozvoju a presadeniu sa slovenských firiem a ich kvalitných, v mnohých prípadoch unikátnych, výrobkov,“ zdôraznil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík.

Popoludňajší program v rámci Národného dňa patril Podnikateľskému fóru, organizovanom Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktoré otvoril poradca prezidentky SR Norbert Kurila. Okrem generálneho riaditeľa SARIO Róberta Šimončiča sa podujatia zúčastnili zástupcovia priemyselných a obchodných komôr, investori a predstavitelia podnikateľského sektora z regiónu Blízkeho východu.

Na Hydrogen Business Cocktail pod záštitou Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) ako prvý vystúpil Peter Blaškovitš. Diskutovalo sa o vodíkových technológiách ako o pohone budúcnosti, vodíkovom autobuse z dielne slovenskej firmy Rošero, či o vodíkovom aute MH2, ktoré vzniklo v spolupráci Matador GroupTUKE.

Záverečný galaprogram sa niesol v znamení prelínania tradičných a moderných prvkov v podobe hudobných a tanečných vystúpení slovenských umelcov. Publikum v úvode naladil mladý husľový virtuóz Filip Jančík, ktorého tvorba je stelesnením spojenia tradičného hudobného nástroja s modernými aranžmánmi.

Prostredníctvom vystúpenia folklórneho súboru SĽUK, ktoré bolo sprevádzané tradičnými hudobnými nástrojmi a farebnými krojmi, sme globálnemu publiku prezentovali krásu našich tradícií, farebnú hravosť, i príbehy slovenského ľudu, ktoré sú naším vzácnym folklórnym dedičstvom. Inovatívnu hudobnú esenciu priniesla skupina Billy Barman v netradičnom vystúpení spolu s piatimi speváčkami SĽUK-u.

Galaprogram vyvrcholil temperamentným vystúpením speváčky Jany Kirschner. Postupne sa k nej pridali všetci ostatní umelci a vytvorili unikátne hudobné číslo, ktoré nadchlo slovenských i zahraničných divákov.

Národný deň na Expo 2020 Dubaj venovaný Slovensku sa uskutočnil takpovediac v polčase našej 6-mesačnej expozície na svetovej výstave. Úspech, ktorý sme dnes zožali na našom galaprograme, je výstižnou metaforou k úspechu, ktorý zaznamenávame v rámci našej polročnej prezentácie. Sme moderná, inovatívna krajina plná talentovaných ľudí, či už v oblasti vedy, podnikania, alebo umenia. A takto zostaneme zapísaní v mysliach návštevníkov z celého sveta“, povedala Miroslava Valovičová, generálna komisárka expozície SR na Expo 2020 Dubaj.

Značky: