Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najväčšia výstava sveta Expo Dubaj 2020 otvára svoje brány medzinárodnému publiku začiatkom októbra. Slovenská republika sa na Expo Dubaj bude prezentovať národným pavilónom, ktorý si prenajíma od organizátora Expo v rámci tematickej zóny Mobilita. Leitmotívom slovenskej expozície je Pohyb budúcnosti: Vodík, Letectvo a Vesmír, v rámci ktorej predstavíme svetu inovatívne technológie v oblasti mobility a vodík ako pohon budúcnosti.

Ministerstvo hospodárstva spolu s partnermi slovenskej expozície vynaložilo enormné úsilie pre zabezpečenie úspešnej prezentácie na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020. Či už ide o inovatívne exponáty, množstvo vystavovateľov, úspešných slovenských firiem alebo atraktívny sprievodný program, môžeme potvrdiť, že slovenský tím je po obsahovej a odbornej stránke pripravený. Slovenský pavilón sa otvorí medzinárodnému publiku v prvej polovici októbra, na základe odporúčania od organizátora Expo Dubaj, od ktorého si pavilón prenajímame”, povedala generálna komisárska Expo Dubaj 2020 Miroslava Valovičová.

“Som v dennom a priamom kontakte s emirátskou ministerkou medzinárodnej kooperácie a generálnou riaditeľkou Expo Dubaj 2020 Reem Al Hashimy, ktorá nás utvrdila v tom, že na slovenskom pavilóne sa pracuje deň a noc a od ktorej sme dostali prísľub, že už nepríde k ďalším zdržaniam”,  doplnila Miroslava Valovičová.

Návštevníci z celého sveta budú môcť v slovenskom pavilóne pozrieť exponáty ako vesmírny robot Androver, letecký VRM simulátor, niektoré z lietadiel vyrábaných na Slovensku, alebo model unikátneho projektu čistenia oceánov Ôsmy kontinent. V rámci slovenskej expozície zároveň uvedieme svetovú premiéru unikátneho automobilu na vodíkový pohon z dielne Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti Matador Group.

Podľa ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka sa prezentovaním vodíkových technológií na Expo Dubaj 2020 môžeme zviditeľniť ako relevantný hráč a potenciálny obchodný partner.

 „Vodíkový pohon je súčasťou našej Národnej vodíkovej stratégie a zároveň veľkou témou pre zameranie Expo Dubaj, ktorým je mobilita, udržateľnosť a príležitosť, keďže jedným z efektov zavedenia vodíka ako paliva budúcnosti je výrazné zníženie emisií“, povedal minister hospodárstva SR Richard Sulík.

Slovensko vníma Expo Dubaj aj ako výrazný impulz pre slovenskú ekonomiku a cestovný ruch v pandemickom období.

„Expo Dubaj 2020 je unikátnou príležitosťou na reštart cestovného ruchu, čo zastreší agentúra na podporu cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL. Súčasťou podnikateľských misií organizovaných Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) bude celkovo 150 slovenských firiem, ktoré vidia v Expo Dubaj príležitosť na nadviazanie medzinárodných obchodných partnerstiev“, uzavrela generálna komisárka Expo Dubaj.

Cieľom slovenskej expozície je vytvorenie príťažlivého priestoru, ktorý prezentuje Slovensko ako modernú krajinu dobrých nápadov a príležitostí, prostredníctvom príbehov globálne úspešných firiem. Nosnými témami Expo Dubaj,
na ktorej sa bude prezentovať 193 krajín, sú tri tematické oblasti: Udržateľnosť, Mobilita a Príležitosť.

Spojené arabské emiráty sú centrom rozvíjajúcich sa trhov a Expo Dubaj bude prvou svetovou výstavou, ktorá sa uskutoční v regióne Blízkeho východu, Afriky a Ázie.

Značky: