Španielska firma ImasD spustila Kickstarter pre svoj nový projekt – herný počítač do vrecka.

SMACH Z je vreckový počítač určený na hranie hier. Výrobca tvrdí, že toto zariadenie bude zvládať všetky AAA hry v natívnom rozlíšení. Vyzerá ako keby PS Vita a Steam Controller mali spolu dieťa.

Srdcom zariadenia je štvorjadrový AMD Merlin Falcon RX-421BD SoC s taktom 2.1 GHz (3.4 GHz max), obmedzený na spotrebu 15 W (normálna verzia priamo od AMD má spotrebu do 35 W). O grafiku sa stará R7 čip od AMD. Zobrazovacou jednotkou je 6″ dotykový panel s rozlíšením 1920 x 1080. SMACH Z má batériu, ktorá by mala vydržať na 5 hodín hrania, slot na mikro SD karty, mini HDMI a USB 3.0 typu C. Okrem toho sa kamaráti s Bluetooth a WiFi signálmi.

smach-z2_nowat

ImasD sa chystá predávať dve verzie svojho vreckového počítača. Základná bude mať len 4 GB RAM a 64 eMMC úložisko. Verzia Pro bude vybavená operačnou pamäťou na úrovni 8 GB, na ukladanie dát bude slúžiť 128 GB M.2 SSD. Pro model bude mať aj 4G modul so slotom pre SIM karty a 3 Mpix prednú kameru.

Na výber bude z operačných systémov Windows 10 alebo SMACH Z OS (modifikované Linux distro).

smach-z3_nowat

SMACH Z je momentálne v štádiu funkčného prototypu a výrobca na Kickstarteri zverejnil aj výsledky benchmarkov. Je síce fajn, že v staršej hre Metro: Last Light Redux dosiahli na SMACH Z Pro až 35 FPS, ale len pri rozlíšení 720p. Slová výrobcu o hraní akejkoľvek AAA hry v natívnom rozlíšení tak strácajú na váhe, keďže displej zariadenia má rozlíšenie 1080p. Staršiu Civilizáciu 5 z roku 2010 spustili v natívnom rozlíšení, ale dosiahli len 28 FPS. Obávame sa, že výkon jednoducho nebude dostatočný na hranie moderných AAA hier – možno len pri nižšom rozlíšení a na nízkych detailoch.

Zaujímavosťou je však modulárnosť počítača. Výrobca už v minulosti pracoval na prototype modulárneho tabletu a svoje znalosti zakomponoval aj do SMACH Z. Na Kickstarteri sľubuje, že bude vyrábať a predávať ďalšie moduly s výkonnejšími komponentami, ktoré si budete môcť zakúpiť a jednoducho vymeniť.

Ak by ste mali o SMACH Z záujem, zavítajte na ich Kickstarter a pozrite sa sami, čo firma ponúka. Základný model sa pohybuje okolo 300 EUR, Pro verzia okolo 500 EUR.

Zdroj: Kickstarter