Známy robot v tvare psa čoskoro opäť ožije. 

Ak ste plánovali najbližšie vianoce potešiť vaše ratolesti novým štvornohým miláčikom, odporúčame ešte vyčkať. Namiesto živého psa im totiž môžete zaobstarať robotického. Nová verzia robota Aibo od Sony určite bude mať čo ponúknuť. Japonský technologický gigant už podľa Nikkei Asian Review dáva dohromady tím odborníkov, ktorých úlohou bude oživiť tohto legendárneho robotického psa do inteligentnejšej, výkonnejšej i zábavnejšej podoby. Aibo má byť jedným z prvých produktov spoločnosti, ktorými chce Sony preraziť na čoraz lukratívnejšom trhu umelej inteligencie, kde zatiaľ dominujú najmä Google, Amazon či Apple.

Faktom je, že už prvá generácia autonómneho robota Aibo (v japončine ide o slangový výraz označujúci najlepšieho priateľa) disponovala na vtedajšiu dobu pomerne slušnou umelou inteligenciou. Tento milý psík, vyzerajúci ako podarený kríženec v brnení, vedel rozoznať, či sa niekto nachádza v jeho blízkosti a reagovať na rozličné podnety. Okrem naprogramovaných inštinktov vedel vyjadrovať aj emócie ako radosť, smútok, strach, zlosť i prekvapenie. Samozrejmosťou bolo štekanie, vrtenie chvostom a pridanou hodnotou spievanie a tancovanie. Na psa celkom slušné, nie? Síce nemá rád tmu, ale nie je to o tom, že by sa jej vyslovene bál. Keďže sa vzdialenostne orientuje prostredníctvom infračerveného senzoru, v tmavom prostredí rozoznáva predmety horšie, čo mu znepríjemňuje chôdzu i celkovú orientáciu v priestore.

Sony zatiaľ oficiálne túto správu nepotvrdilo, no vzhľadom na úspech prvej generácie Aiba a vzrastajúci dopyt po zariadeniach vybavených strojovým učením, respektíve umelou inteligenciou, by to mohol byť pre túto úspešnú japonskú firmu logický krok. Aibo by mohol byť na jednej strane zabávačom detí a na druhej strane osobným asistentom po vzore Amazon Echo, Google Assistant či Siri, ktorý bude okrem stráženia pred zlodejmi vedieť ovládať vašu inteligentnú chladničku, práčku i smart TV. Dôležitým faktorom bude samozrejme pomer ceny a výkonu. Pôvodný Aibo s cenovkou na úrovni približne 4 500 dolárov totiž vôbec nebol lacnou hračkou pre každého.

Zdroj: TechCrunch

 

Mohlo by vás zaujímať:

VIDEO: Sony umožní robotom vidieť a analyzovať objekty rýchlosťou až 1000 snímok za sekundu