Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony predstavuje najnovší prírastok do prestížneho radu Cinema Line – model FX30 (model ILME-FX30). Nový model FX30 je kompaktná filmová kamera formátu 4K Super 35, ktorá ponúka množstvo profesionálnych funkcií radu Cinema Line. Funkcie ako napríklad Dual Base ISO, režimy snímania Log a užívateľom importované tabuľky LUT (Look Up Tables), a to za cenu, ktorá zaujme veľa začínajúcich filmárov.

Okrem nového modelu FX30 predstavila spoločnosť Sony dve nové pamäťové karty CFexpress typu A – CEA-G320T a CEA-G640T. V oboch prípadoch ide o veľkokapacitné karty, ktoré podporujú vysoký výkon zariadenia s vysokou rýchlosťou čítania aj zápisu.

„Nový model FX30 je ideálny pre každého, kto chce začať s nakrúcaním filmov,“ uviedol Yann Salmon Legagneur, vedúci marketingu IP&S spoločnosti Sony Europe. „Ponúka veľa profesionálnych funkcií našich špičkových kamier za cenu, ktorá je dobre dostupná pre filmárov na akejkoľvek úrovni. Táto kamera je vynikajúci vstupný model, ktorý dopĺňa náš kompletný rad kamier Cinema Line.“

Kinematografický vzhľad

Model FX30 ponúka začínajúcim filmárom možnosť dosiahnuť kinematografický výraz pomocou najnovších zobrazovacích systémov. Je vybavený novým 20,1- megapixelovým snímačom APS-C Exmor R™ CMOS so zadným osvetlením (formát Super 35) a duálnou základnou citlivosťou ISO (800/2500), ktorá zabezpečuje vysokú citlivosť, nízku hladinu šumu a 14+ krokov[1] prechodu svetla.

Model ILME-FX30 podporuje rad kodekov na záznam videa. Dokáže nakrúcať v rozlíšení 4K Super 35 (16:9) prevzorkovaním zo 6K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu. Model ILME-FX30B tiež ponúka možnosť nakrúcať vysokou snímkovou frekvenciou, vrátane 4K pri 120 snímkach za sekundu a Full HD pri 240 snímkach za sekundu. Oba režimy záznamu s pomerom strán 16:9 môžu snímať v 10-bitovom formáte 4:2:2. Konektor HDMI typu A je možné použiť na výstup 16-bitového formátu RAW 4K[2] do externého rekordéra[3].

Rovnako ako ostatné kamery radu Cinema Line je aj model FX30 vybavený režimami snímania Log a ponúka režimy Cine El, Cine El Quick a Flexible ISO na záznam s gama krivkou S-Log3, ktorá umožňuje väčšiu flexibilitu pri farebnej gradácii. Všetky tri režimy umožňujú nakrúcať video a zároveň monitorovať pomocou zodpovedajúcej tabuľky LUT. To znamená, že môžete sledovať náhľad výsledného záberu. Model FX30 navyše ponúka výber z radu predinštalovaných kinematografických štýlov, ako je napríklad S-Cinetone™ od spoločnosti Sony a dokáže snímať aj jednotlivé statické fotografie. Kamera využíva pokročilé možnosti spracovania obrazu pomocou procesora BIONZ XR, ktorý zabezpečuje prirodzenú gradáciu a realistickú reprodukciu farieb.

Navrhnutá s ohľadom na potreby tvorcov

Kamera FX30 je vybavená rýchlym a spoľahlivým automatickým ostrením Sony vrátane nasledujúcich možností:

  • Real-time Eye AF (pre ľudí, zvieratá alebo vtákov[4])
  • Real-time Tracking
  • Detailné nastavenie AF 
  • AF Assist[5]

Tvorcovia majú tiež väčší prehľad pri práci vďaka funkcii Focus Map[6], ktorá zjednodušuje vizualizáciu hĺbky ostrosti. Funkcia Breathing Compensation [7] ponúka stabilný uhol záberu pri ostrení. Kamera disponuje účinnou stabilizáciou na snímanie akčných záberov v pohybe pomocou režimu Active Mode[8] vďaka päťosej optickej stabilizácii obrazu v tele a synchronizácii s časovým kódom[9].

Model FX30 je vybavený ďalšími funkciami, ktoré zachovávajú dušu radu Cinema Line, vrátane:

  • Nové prispôsobiteľné hlavné menu vo forme zoznamu, ktoré umožňuje rýchly prístup k často používaným položkám 
  • Nový standby movie screen umožňuje čistý pohlaď na snímaný objekt bez okolitých informácií
  • Tlačidlá a voliče určené na nakrúcanie videa

Model FX30 navyše disponuje ďalšími funkciami, ktoré zjednodušujú tvorivú prácu, ako sú postprodukčné úpravy pomocou integrovaných LUT a EI metadát[10]. Tieto metadáta sú k dispozícii pri použití poslednej verzie aplikácií Catalyst Prepare[11] alebo Catalyst Browse od spoločnosti Sony. V auguste bol vydaný nový „Catalyst Prepare Plugin“ pre Adobe Premiere Pro.

Jednoduché ovládanie a kompaktné rozmery

Kompaktná a ľahká kamera FX30 sa vyznačuje dizajnom s plochou hornou časťou a úchytmi so závitmi na pripojenie príslušenstva. Tie uľahčujú jej použitie pri snímaní z ruky, zhotovovanie záberov v nízkych uhloch, upevnenie na gimbal alebo pripojenie ďalšieho príslušenstva. Kamera FX30 je tiež vybavená rukoväťou XLR[12], ktorú je možné použiť na snímanie záberov z nízkeho uhla.  Filmárom tiež umožňuje zaznamenávať krištáľovo čistý zvuk prostredníctvom rôznych zvukových vstupov, vrátane dvoch zvukových vstupov XLR a stereofónneho 3,5 mm mini konektora na štvorkanálový záznam. Externé mikrofóny je možné pripojiť priamo ku kamere prostredníctvom pätice Multi Interface Shoe alebo mikrofónového konektora. Model FX30 je tiež vybavený interným stereofónnym mikrofónom na záznam zvuku.

Modely FX30 a FX30B sú vybavené dvoma slotmi pre pamäťové karty, ktoré sú kompatibilné ako s kartami CFexpress typu A, tak s kartami SDXC/SDHC, čo tvorcom prináša široké možnosti snímania. Model FX30 je kompatibilný s novými veľkokapacitnými pamäťovými kartami CFexpress typu A[13].

Model FX30 ponúka nielen pokročilý výkon, ale aj mimoriadnu spoľahlivosť. Je vybavený inovatívnym systémom odvodu tepla na neprerušované nahrávanie v rozlíšení 4K/60p, spoľahlivým napájaním na dlhšie nahrávanie a odolným šasi z horčíkovej zliatiny. Široký výber objektívov s bajonetom E, vysoko výkonných mikrofónov a ďalších nevyhnutných prvkov poskytuje tvorcom mimoriadne flexibilný systém, ktorý vyhovie širokej škále tvorivých potrieb.

Ceny Sony Future Filmmaker Awards

Nový model FX30 je ideálnou voľbou pre filmárov, ktorí sa aktívne zúčastňujú alebo zvažujú účasť v súťaži Sony Future Filmmaker Awards, nového významného programu každoročného udeľovania cien za krátke filmy. Táto súťaž, ktorú sponzoruje spoločnosť Sony a do ktorej je možné sa zadarmo prihlásiť, si kladie za cieľ oceniť originálnych tvorcov z celého sveta, ktorí prinášajú nový pohľad na rozprávanie audiovizuálnych príbehov. Ďalšie informácie nájdete na adrese: www.sonyfuturefilmmakerawards.com/

Ceny a dostupnosť

Nový model FX30 bude k dispozícii koncom októbra za odporúčanú cenu 2 819 EUR.

Model FX30 umožňuje maximálnu slobodu pre tvorcov a je možné ho zakúpiť s rukoväťou XLR alebo bez nej.[14]

Nový model FX30B bude k dispozícii tiež koncom októbra za odporúčanú cenu 2 319 EUR.

Podrobné informácie o produkte nájdete na adrese TU.

Produktové video o novom modeli FX30 si môžete pozrieť TU.

Model FX30 bude tiež kompatibilný s novou verziou série Camera Remote SDK (verzia 1.06), čo je vývojová séria pre software umožňujúci vzdialené ovládanie a zmeny konfigurácie.

Pamäťové karty CFexpress typu A: CEA-G320T a CEA-G640T

Kompaktná a vysoko výkonná pamäťová karta CFexpress typu A CEA-G320T bude k dispozícii začiatkom októbra za odporúčanú cenu 719 EUR.(CEA-G320T) a pamäťová karta CFexpress typu A CEA-G640T[15] bude k dispozícii v októbri za odporúčanú cenu 1 359 EUR. K existujúcim 80GB a 160GB kartám pribudnú veľkokapacitné 320GB a 640GB karty[16].

Tieto veľkokapacitné karty podporujú vysokorýchlostný výkon s maximálnou rýchlosťou zápisu až 700 MB/s a ponúknu záruku Video Performance Guarantee „VPG400“, ktorá garantuje trvalú rýchlosť zápisu až 400 MB/s a umožňuje nakrúcanie videa 4K 120p s vysokou prenosovou rýchlosťou.

Nové veľkokapacitné karty spĺňajú špecifikáciu TOUGH, čo znamená, že získali certifikát odolnosti proti vode a prachu (IP57) a sú dostatočne robustné na stabilné dlhodobé nahrávanie v rôznych prostrediach.[17]

Celý rad exkluzívnych príbehov, videí a vzrušujúceho nového obsahu nakrúteného najnovšími kamerami a ďalšími produktmi Sony môžete vidieť tu. Európsky fotografický portál Sony je k dispozícii v 22 jazykoch a obsahuje podrobné informácie o produktových novinkách, súťažiach a aktuálny zoznam akcií Sony v jednotlivých krajinách.


[1] Filmy S-Log3, testy Sony

[2] S možnosťou výberu snímkovej frekvencie 59,94p / 50p / 29,97p / 25p / 23,98p a farebných priestorov.

[3] Podporované zariadenia sú: od septembra 2022 je plánovaná podpora monitorov a rekordérov ATOMOS NINJA V a NINJA V+ HDR.  Pre ďalšie podrobnosti kontaktujte spoločnosť ATOMOS.

[4] V určitých situáciách nemusí byť pri niektorých objektoch dosiahnuté presné zaostrenie.

[5] Nie je k dispozícii pri použití objektívov SELP1650, SEL18200LE alebo objektívov s bajonetom A.

[6] Funkciu Focus Map nie je možné použiť za nasledujúcich podmienok: Pri fotografovaní statických snímok, pri použití funkcie Focus Magnifier, pri použití digitálneho zoomu, pri streamovaní cez USB, keď nie je nasadený žiadny objektív, keď je nasadený objektív s bajonetom A alebo keď sa používa SEL16F28. Pre ostatné objektívy použite najnovší software.

[7] Pri zapnutí tejto funkcie sa môže mierne zmeniť uhol záberu a kvalita obrazu. Funkcia Breathing Compensation nie je k dispozícii pre nepodporované objektívy, záznam videa 120p (100p), záznam S&Q pri 120p (100p) alebo fotografie. Kompatibilita objektívov je obmedzená. Informácie o kompatibilite objektívov nájdete na stránke podpory Sony. https://www.sony.net/dics/breathing/

[8] Mierne orezanie snímky v režime Active Mode. Nastavenie „Štandard“ sa odporúča pre ohniskové vzdialenosti 200 mm a dlhšie. Aktívny režim nie je k dispozícii pri zázname snímacej frekvencie 120 (100) snímok/s alebo vyššou, vrátane S&Q.

[9] Pre synchronizáciu časového kódu je vyžadovaný VMC-BNCM1. VMC-BNCM1 vyžaduje nasledujúce anotácie. Dostupnosť VMC-BNCM1 (číslo výrobku: A-5051-506-A) sa môže líšiť v závislosti od krajiny alebo regiónu. Informácie o skladových zásobách a nákupe nájdete na nasledujúcich stránkach podpory. https://www.sony.net/SonyInfo/Support/

[10] Tieto metadáta zahŕňajú integrovanú tabuľku LUT, stabilizáciu obrazu, Breathing Compensation, rotáciu kamery a Movie Mark.

[11] Adresa URL na stiahnutie softwaru: https://www.sony.net/disoft/

[12] Model FX30B nie je dodávaný s rukoväťou XLR-H1. Jednotka rukoväte XLR-H1 bude k dispozícii aj ako samostatná položka, ktorá bude v predaji na jar 2023.

[13] Nové pamäťové karty CEA-G320T a CEA-G640 CFexpress typu A.

[14] FX30B sa dodáva bez rukoväte XLR, zatiaľ čo rukoväť XLR je súčasťou modelu FX30.

[15] Ak chcete použiť pamäťovú kartu CEA-G640T s nasledujúcimi fotoaparátmi, musí byť použitá nižšie uvedená verzia softwaru fotoaparátu. Alpha 1 (verzia 1.31 alebo novšia), Alpha 7S III (verzia 2.11 alebo novšia) a FX3 (verzia 2.00 alebo novšia).

[16] 1 GB = jedna miliarda bajtov. Časť kapacity tejto karty sa používa pre systémové súbory a môže sa líšiť.

[17] Skutočný výkon sa môže líšiť. Záleží na podmienkach okolitého prostredia a spôsobu použitia. Spoločnosť Sony negarantuje, že nedôjde k poškodeniu nahraných dát alebo karty na základe každej situácie alebo podmienok.

Značky: