Na výstave IFA sme mali možnosť hovoriť s ľuďmi, ktorí priamo stoja za vývojom nového telefónu Sony Xperia XZ3. V skutočnosti to bol jeden z mála smartfónov, ktoré mali v Berlíne na výstave IFA svoju premiéru a budeme sa mu venovať podrobnejšie.

Xperia XZ3 existuje v štyroch farbách

Tak teda o čom je nová Xperia XZ3? Podľa japonských tvorcov nový telefón vychádza z tohto, že jeho používateľ ho má lepšie zažiť očami, ušami a využiť pri zážitku aj svoj hmat. Hlavným vylepšením voči Xperia XZ2 je práve 6,0 palcový OLED displej s podporou HDR obrazu. A preto ho lepšie zažijete očami. Okamžite sme sa samozrejme vývojárov spýtali, prečo OLED displej až teraz, keď väčšina ostatných značiek ho používa v telefónoch už dávnejšie.

Dostali sme odpoveď, že práve teraz je ten správny čas, kedy OLED displeje dozreli na to, aby mali dlhodobú stabilitu obrazu, neobjavovali sa na nich artefakty ani po dlhšom zobrazení statického obrazu a farby vyzerali naozaj prirodzene. Sony celkovo veľmi dbá na to, aby telefón ako celok pôsobil prirodzene. Ku každej z farieb existuje dlhší príbeh, prečo daná farba vyzerá práve tak, ako vyzerá a koho bude oslovovať. Na plné pochopenie týchto príbehov asi treba mať viac naštudované z japonskej histórie a kultúry 🙂

Hlavné vylepšenia XZ3 voči XZ2

Telefón sme videli v tajných priestoroch výstavného stánku v štyroch farbách. Očakávame, že na slovenskom trhu sa objaví čierna, biela a možno aj zelená farba.

Pripojenie je samozrejme USB-C, výrobca zabudoval do telefónu batériu s kapacitou 3330 mAh, teda o 150 mAh väčšou, ako má Xperia XZ2. Nasledovala naša otázka prečo nie rovno 4000 mAh, ako má napr. Samsung Galaxy Note 9. Údajne je to dané technológiou Stamina, ktorá zaisťuje lepšie využite kapacity batérie a aj pri najväčšom používaní telefónu Xperia XZ3 má táto batéria vydržať celý deň prevádzky. Okrem tohto je tu aj limitácia daná vnútorným priestorom, ktorý mali vývojári k dispozícii. Xperia XZ3 je totiž tenšia ako XZ2 – na hrúbku má novinka len 9,3 mm (XZ2 má hrúbku 11,1 mm). Stále sú na jej tele zaoblené hrany, ale  XZ3 nie je taká vypuklá ako XZ2. Ku všetkým verziám sú k dispozícii aj farebne prispôsobené obaly.

Prísne symetrická zadná časť Xperia XZ3 so snímačom odtlačkov prstov v strede

Naša tradičná otázka smerovala k tomu, aká je spätná väzba od používateľov na to, že Sony už nadobro skončilo s 3,5 mm jackom. Údajne to bolo prijaté zákazníkmi bez problémov. Trend nástupu bezdrôtových slúchadiel je nezastaviteľný a v balení XZ3 je stále adaptér medzi USB-C a jack portom. Za príplatok je potom tento adaptér aj s možnosťou nabíjania telefónu a pripojenia slúchadiel. Na našu otázku o tom, ako si pri tvorbe videa zapojiť externý mikrofón, nám zástupca Sony poradil jeden z bluetooth mikrofónov 🙂 Dobre, vyskúšame, ale kábel je kábel, nesklame.

No a vylepšili sa aj fotografie a to tým, že Sony teraz používa pri fotení umelú inteligenciu. Teda rozpoznáva typ fotenej scény a nastavuje podľa toho parametre pri realizácii záberu. Videli sme pritom porovnanie fotky z telefónu XZ2 a XZ3 a isté vylepšenia tu naozaj boli. Toto si samozrejme overíme v našej recenzii.

Porovnanie fotenia s XZ2 a XZ3

Novinkou je tiež bokeh efekt pri fotení selfie a vylepšenie podania pokožky na tvári. Predná kamera má rozlíšenie 13 MPx a clonu F1.9.

Samozrejme sme sa pýtali na to, prečo nová Sony vlajková loď nemá dva zadné fotoaparáty, ako je tomu dnes zvykom a navyše tento duálny fotoaparát je zabudovaný v telefóne Xperia XZ2 Premium. Opäť nasledovala dlhšia odpoveď. Pre Sony je totiž dôležitá symetria tohto telefónu a duálny fotoaparát trochu tento symetrický dizajn narušuje. Podľa Sony je zatiaľ otázka dvoch zadných objektívov skôr trendová a nie je to o kvalite výslednej fotografie. Podľa analýzy Sony teda zatiaľ druhý objektív na XZ3 nie je nevyhnutný. Ale pracujú na tom, ako čo najlepšie prepojiť jeden a druhý objektív a dostať lepšiu kvalitu výsledku.

Hore je Sony Xperia XZ3 a dole Samsung Galaxy Note 9. Fotili sme rovnaký obal na telefón Xperia XZ3.

Pýtali sme sa aj na to, prečo väčšina konkurentov v oblasti smartfónov používa kamery od Sony, ale keď sa pozrieme na výslednú kvalitu fotografií na displeji telefónu, konkurenti majú na prvý pohľad lepšie výsledky, ako je to v Sony Xperia telefónoch. Aj tu nasledovala dlhšia odpoveď, z ktorej vyberieme nasledovné. Pre Sony je podstatná vernosť toho, čo fotíte. Nie je to o umelom zvyšovaní kvality softvérom. Preto u Sony Xperia telefónov neuvidíte presaturované farby a ani zvyšovanie kontrastu, ktoré fotku urobia na pohľad lepšou, ale zároveň sa takto fotka vzďaľuje od reality. Sony necháva úpravu fotky čisto na používateľa, takýchto softvérových nástrojov je veľa. Naša redakcia odporúča napr. Snapseed.

Toto je porovnanie starého a nového krytu na telefón Xperia XZ2 a XZ3 – nový rámček je napravo

Prichádza aj ďalšie vylepšenie, ktorým je snímanie dvojkliku na bočnej hrane telefónu. Na prvý pokus nám to síce nefungovalo, ale po minúte sme sa už naučili ako tento dvojklik presne realizovať. Funguje to na pravej aj ľavej strane telefónu. Následne vznikne ponuka aplikácií, ktoré majú zjednodušiť a zrýchliť ovládanie prostredia.

Špeciálna ponuka aplikácii po dvojkliku na pravej strane telefónu

Ponuka aplikácií na rýchle ovládanie sa pritom prispôsobuje podľa tohto, ako ste telefón používali posledných 7 dní, zohľadňuje sa, kde sa práve nachádzate a aká je denná doba, či aký je deň v týždni. Aj v tejto oblasti tak Sony používa umelú inteligenciu.

Takýto je význam rýchleho menu po dvojkliku na pravej strane telefónu

A pýtali sme sa samozrejme na cenu telefónu. Dostali sme vyhýbavú odpoveď, že to bude na úrovní vlajkových lodí v súčasnom svete. Odhad redakcie TOUCHIT je, že Sony Xperia XZ3 bude stáť 799 eur a na slovenský trh príde na začiatku októbra.

Záverečná otázka – kde je Sony Xperia XZ3 Compact? Odpoveď pomerne jasná – nový Compact tento rok nebude, pretože zmien bolo pre Compact veľa. Verziu telefónu s menším displejom a plnou výbavou však trh stále požaduje a nový Compact tak ešte uvidíme. Osobne sme tento typ telefónu radi používali a súhlasíme s tým, že na európskom trhu sa naozaj uplatní. Keď sme však videli, ako je naplno využitý vnútorný priestor v Xperia XZ3, bolo nám jasné, že urobiť z tohto kompaktnú verziu zaberie nejaký čas 🙂

Vnútornosti Sony Xperia XZ3

Takže spočítané a podčiarknuté – Sony Xperia XZ3 sa dizajnovo približuje k väčšine ostatných vlajkových lodí. Stráca tak svoju jedinečnosť, na ktorú boli niektorí používatelia zvyknutí. Nasadzuje OLED displej a dalo by sa povedať – konečne. Zatiaľ nepodlieha trendu dvoch či viacerých zadných objektívov. Naopak stavila na dotyky na bočnú hranu telefónu (podobne ako to robí napr. HTC U11).

Slovenské zastúpenie Sony Mobile požiadame o zapožičanie telefónu XZ3 a samozrejme prinesieme podrobné predstavenie ako aj porovnanie medzigeneračného vylepšenia fotografií. Z nášho pohľadu prišla XZ3 pomerne skoro po XZ2, ale je pravda, že priniesla viditeľné zlepšenie a to vo forme OLED displeja. Veríme, že na trhu uspeje.

Galéria z predstavenia Sony Xperia XZ3

Viac o predstavení Sony Xperia XZ3 na výstave IFA

Sony Xperia XZ3 oficiálne: 6-palcový OLED displej a Android 9.0

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté