Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spotrebiče Samsung majú funkcie s podporou umelej inteligencie, ktoré pomáhajú vytvárať udržateľné domácnosti vďaka úspore energie, ktorá prekonáva najprísnejšie priemyselné štandardy

Spoločnosť Samsung Electronics dnes oznámila, že jej ekologicky šetrné spotrebiče prinášajú domácnostiam maximálnu úsporu energie tým, že dokážu byť až o 10 % úspornejšie oproti najvyššiemu priemyselnému štandardu v rámci nového európskeho systému energetických štítkov[1].

„Víziou spoločnosti Samsung je stať sa jednotkou medzi značkami energeticky úsporných spotrebičov. Sme preto radi, že môžeme verejnosti predstaviť naše spotrebiče a technológie, ktoré túto víziu napĺňajú,“ uviedol Hyesoon Yang, výkonný viceprezident a vedúci oddelenia Customer Experience z divízie Digital Appliances v Samsung Electronics. „Vďaka technológii SmartThings Energy, ktorá maximalizuje využitie funkcií spotrebičov Samsung, môžu naši zákazníci používať najmodernejšie technológie a zároveň sa správať ekologicky.“

Prvotriedne energeticky úsporné chladničky ponúkajú vylepšené chladenie aj úsporu energie

Z hľadiska udržateľnosti chodu domácnosti je kuchyňa kľúčovou časťou, pretože sú v nej veľké spotrebiče, ktoré sú denne používané. Napríklad pre uchovanie čerstvých potravín je potrebné, aby boli chladničky trvalo v prevádzke, a to si vyžaduje energiu.

Chladničky Samsung boli skonštruované tak, aby mali nižšiu spotrebu energie aj uhlíkovú stopu a zároveň optimalizovali skladovanie potravín. Tieto chladničky sú vo svojej kategórii hodnotené ako jednotka po stránke energetickej účinnosti, pretože poskytujú 10 % úsporu nad rámec súčasnej najlepšej energetickej triedy u tohto druhu spotrebičov. Inteligentne znížiť spotrebu energie pri chladničkách až o 30 %[2] pomáha aj systém SmartThings Energy s režimom AI Energy Mode.

Technológia SpaceMax™ umožnila zväčšiť úložný priestor chladničky bez zväčšenia jej vonkajších rozmerov použitím vylepšenej tepelnej izolácie s vysokým podielom uretánu. Vďaka tomu je možné skladovať viac potravín pri optimálnych teplotách bez toho, aby sa spotrebovalo viac energie.

Rýchlo chladiť a udržiavať teplotu podľa druhu potravín pomáhajú aj inovatívne technológie Twin Cooling Plus™, CoolSelect+ Plus a Metal Cooling.

Technológia Twin Cooling optimalizuje a udržiava teplotu a vlhkosť v chladničke vo veľmi stabilnom rozmedzí s výkyvmi do 0,5 °C. Technológia CoolSelect+ Plus umožňuje flexibilný výber zo štyroch možností využitia mrazničky, od štandardného mrazenia po chladenie, na udržiavanie rôznych potravín v požadovanom stave bez plytvania energiou kvôli zbytočnému znižovaniu teploty. Technológia Metal Cooling pomáha udržať vo vnútri chladničky chladný vzduch po dlhšiu dobu, čo minimalizuje zmeny teplôt potravín a zaisťuje, že zostanú dlhšie čerstvé. Zároveň šetrí energiu.

Perte oblečenie lacnejšie s prvotriednymi energeticky úspornými práčkami s umelou inteligenciou

Práčky Samsung Bespoke AI™ sú vybavené najnovšími technológiami prania, ktoré zaisťujú najrýchlejšie a najvýkonnejšie pranie a zároveň ponúkajú dodatočnú 10 % úsporu energie nad rámec najvyššieho hodnotenia podľa štandardu energetickej účinnosti. Vďaka režimu AI Energy dokážu tieto práčky znížiť spotrebu energie až o 70 %[3], čo ich radí na prvé miesto v úsporách energie vo svojej kategórii.

K udržateľnému praniu prispieva technológia SpaceMax™, ktorá umožňuje vložiť do práčky s obvyklými rozmermi bubon s kapacitou až 11 kg bielizne, takže používatelia môžu prať väčšie množstvo bielizne menej často, čím sa dlhodobo znižuje celkový počet pracích a sušiacich cyklov. Funkcia SmartThings Energy s režimom AI Energy Mode[4] optimalizuje pracie cykly pomocou technológií, ako je Ecobubble™, ktorá znižuje spotrebu energie tým, že zaisťuje účinné pranie v studenej vode[5] bez nutnosti ohrevu.

Funkcia AI Wash & Dry využíva pokročilé senzory, ktoré zisťujú hmotnosť a mäkkosť tkaniny v každej dávke bielizne. Tieto údaje sú následne analyzované pre optimalizáciu pracích a sušiacich cyklov podľa materiálov odevov, čo šetrí čas aj energiu. Funkcia znižuje množstvo spotrebovanej vody o 24 % a taktiež dávkuje správne množstvo pracieho prostriedku podľa hmotnosti náplne.

Vytvorte si komfortnejšie domáce prostredie a znížte svoju uhlíkovú stopu so systémom úsporného vykurovania Samsung

Ekonomické vykurovanie Eco Heating Systems (EHS) spoločnosti Samsung prináša kompletný balíček funkcií pre udržateľnú domácnosť, zaisťuje podlahové vykurovanie aj ohrev teplej vody a zároveň ponúka dodatočnú 10 % úsporu energie oproti súčasnému najvyššiemu štandardu. Nový scroll kompresor v systéme stláča chladivo pod oveľa vyšším tlakom než obvyklé vykurovacie jednotky a technológia Flash Injection a veľká plocha výmenníka zvyšujú tok odovzdávaného tepla.

Udržateľnosť sa stáva veľmi dôležitým faktorom našich každodenných životov a spoločnosť Samsung preto neustále inovuje a vytvára domáce spotrebiče, ktoré môžu pomôcť šetriť energiu a prostriedky v domácnosti.

Ďalšie informácie nájdete na Samsung.com/bespoke-home a Samsung Newsroom.


[1] Podľa európskej energetickej normy je najvyšším hodnotením energetickej účinnosti domácich spotrebičov trieda „A“ pre chladničky a práčky a trieda „A+++“ pre úsporné vykurovacie systémy Eco Heating System (EHS).

[2] Zníženie spotreby energie až o 15 %* pomocou AI algoritmu, ktorý optimalizuje otáčky kompresora a cyklus odmrazovania, a o ďalších 15 %** vďaka korekcii nastavenej teploty.

* K dispozícii pre vybrané modely od decembra 2022 prostredníctvom aktualizácie cez Wi-Fi. Výsledky testu odvodené z porovnania výrobcom nastavenej teploty s režimom AI Energy a bez režimu AI Energy. Výsledky sa môžu líšiť v závislosti od podmienok a spôsobu používania.

** Teplota v chladničke sa nastaví na 5 °C a v mrazničke na -16 °C, čo môže ovplyvniť dobu uchovania potravín.

[3] Na základe interného testovania modelu WW11BBA049AB za bežných podmienok používania. Výsledky: Ročná spotreba energie bez režimu AI Energy Mode = 88,7 kWh. Ročná spotreba energie s režimom AI Energy Mode = 31,5 kWh. Výsledky sa môžu líšiť podľa aktuálnych podmienok použitia.

[4] Možné použiť pri zvolenej teplote prania 20 až 40 °C.

[5] Testované podľa normy IEC 60456-2010 / náplň 4 kg bielizne / Super Eco pranie za studena (WF80F5E5U4W) oproti praniu bavlny na 40 °C bez funkcie Ecobubble™ (WF0702WKU). Jednotlivé výsledky sa môžu líšiť.

Značky: