Je tomu len pár dní, čo spoločnosť Apple oficiálne priznala úmyselné spomaľovanie starších iPhonov. V USA už dokonca za zapracovanie tejto „funkcionality“ do svojho operačného systému čelí prvým žalobám. Pokiaľ ste aj vy spozorovali po upgrade iOS spomalenie vášho iPhonu, riešením pravdepodobne bude výmena jeho batérie. Ako zistiť v akej kondícii sa aktuálne batéria nachádza a či už skutočne nastal čas na jej výmenu, sa dozviete v tomto článku.

Hneď z úvodu dávam na vedomie, že pokiaľ okrem iPhonu nevlastníte zariadenie s operačným systémom MacOS, alebo si ho minimálne neviete zapožičať od niekoho z rodiny či priateľov, nemusíte ďalej pokračovať v čítaní, nakoľko ho pri tomto návode budete potrebovať. Celou podstatou je totiž nainštalovanie bezplatne dostupnej aplikácie Coconut Battery do vášho MacBooku či iMacu a následné káblové prepojenie s iPhonom.

Coconut Battery – nástroj na preverenie kondície vašej batérie

Nástrojov na preverenie kondície vašej batérie nájdete na internete určite veľa, častokrát sa však stretnete buď s výrazne oklieštenými informáciami pokiaľ ide o bezplatné verzie, alebo môžete naopak naraziť na komplexný prostriedok, ktorého autor požaduje za stiahnutie poplatok. Autor tohto článku sa preto rozhodol pre osvedčenú bezplatnú aplikáciu s exotickým názvom Coconut Battery. Prvým krokom je jej stiahnutie po kliknutí na tento odkaz. Ide o aplikáciu, ktorá vám ukáže množstvo zaujímavých informácií o batérii vášho Macu, čo je však dôležitejšie, tie isté informácie sa dozviete aj o akomkoľvek zariadení s operačným systémom iOS po jeho káblovom prepojení s Macom.

Druhým krokom bude preto prepojenie iPhonu s Macom po kábli. V prípade, že ich medzi sebou neprepájate často a dá sa povedať, že sa ľudovo povedané „nepoznajú“, zobrazí sa na displeji Macu  hláška „Chcete povoliť tomuto počítaču pristupovať k informáciám na zariadení iPhone užívateľa…?“ Na iPhone sa pre zmenu zobrazí hláška, ktorá bude od vás žiadať potvrdenie o vyjadrení dôvere konkrétnemu počítaču. Na oboch zariadeniach stačí odkliknúť „pokračovať“, respektíve „dôverovať“, čím umožníme synchronizáciu a výmenu informácií medzi Macom a iPhonom.

Tretím a zároveň posledným krokom je spustenie aplikácie Coconut Battery. Po jej otvorení sa vám ako prvé zobrazia informácie o MacBooku, respektíve iMacu. K informáciám súvisiacim s vašim iPhonom sa dostanete po kliknutí na položku „iOS Device“ vpravo hore. V hornej časti nájdeme základné údaje o pripojenom iPhone, ako sú konkrétny model, dátum výroby, verzia iOS či kapacita interného úložiska. Pod ňou sa nachádza časť, ktorá nás zaujíma najviac. Konkrétne ide o „Full charge capacity“ a „Design capacity“. „Full charge capacity“ vyjadruje v miliampérhodinách (mAh) aktuálnu maximálnu kapacitu, na ktorú je možné vašu batériu nabiť. Pri úplne nových iPhonoch môže táto kapacita mierne prevyšovať výrobnú kapacitu („Design capacity“), ako môžete vidieť aj v prípade nového iPhonu 8 mojej priateľky na tomto screenshote:

Pokiaľ vlastníte starší iPhone, tak práve časť grafu „Design capacity“, ktorá je vyjadrená aj percentuálne, je pre vás kľúčová. Práve tu sa dozviete, v akej kondícii sa batéria pripojeného iPhonu nachádza a či je na čase jej výmena. Hneď pod týmto dôležitým grafom môžete vidieť aj počet uskutočnených nabíjaní. Pokiaľ dodržujete zásady správneho nabíjania, ktorým sme sa podrobnejšie venovali v tomto samostatnom článku, môžete mať aj po takmer 550 cykloch a dvojročnom používaní napríklad iPhonu 5S (screenshot nižšie) batériu vo veľmi dobrej kondícii (v tomto prípade 88,7%, respektíve 1383 mAh z pôvodných 1560 mAh).

Pokiaľ ste vašej batérii rokmi používania dali poriadne zabrať a hodnota aktuálnej kapacity klesne pod 80% pôvodnej kapacity, Apple odporúča jej výmenu. Aj keď za ňu zaplatíte pár desiatok eur, stále je to niekoľkonásobne lacnejšia alternatíva, ako kúpa úplne nového iPhonu.

A čo vaše skúsenosti? Poznáte nejaký osvedčený nástroj na kontrolu kondície batérie iPhonu? Pokiaľ áno, budeme veľmi radi, ak sa s nami podelíte o vaše skúsenosti v diskusii pod týmto článkom.

 

Prečítajte si aj:

Ako sa správne starať o batérie?