Testovací let bol takmer dokonalý a SpaceX prepísal históriu.

Raketa Falcon Heavy vzlietla 6. februára o 21:45 slovenského času z vesmírneho centra Kennedy Space Center na Floride. Pôvodný štart bol plánovaný na 19:30, dvojhodinové oneskorenie bolo spôsobené vetrom. Bez ohľadu na malé oneskorenie, testovací let aktuálne najsilnejšej rakety skončil úspechom a bol takmer dokonalý.

Včerajší test nebol zameraný iba na úspešný štart a vynesenie Tesly na obežnú dráhu. Jedným z hlavných prínosov rakety Falcon Heavy má byť jej opätovná použiteľnosť. V praxi to znamená, že sa moduly, ktoré vynesú raketu do vesmíru, vrátia späť na Zem a pristanú v neporušenom stave. Počas testovacieho letu sa úspešne vrátili dva bočné moduly, ktorých synchrónne pristátie bolo jednoducho nádherné. Pozrite si ho vo videu v čase od 29:50.

Posledný modul, tzv. centrálne jadro, sa však nevrátilo na Zem úspešne. Podľa Elona Muska sa pri pristávacom zážehu minul rozpaľovač v 2 z 3 motorov, takže jadro nedokázalo spomaliť na žiadanú rýchlosť a v rýchlosti 482 km/h dopadlo do vody 100 metrov od pristávajúcej plochy na lodi.

Celý priebeh štartu a návratu jednotlivých modulov si môžete pozrieť v priloženom videu. Štart začína v čase 21:45:

A pozrite si aj zábery, ktoré vysielala Tesla priamo z vesmíru. Aktuálne už nevysiela, batéria v kamere vydržala 12 hodín:

Doplnené: Tesla už podľa Elona Muska aktuálne nekrúži okolo Zeme, smeruje až k pásu asteroidov. Pôvodne sa mala dostať na dráhu k Marsu, avšak motor ju vystrelil silnejšie, ako bolo treba.

Odkaz, ktorý poslal Musk do vesmíru spolu s Teslou:

https://www.instagram.com/p/Be31IJxgOoK

Prečítajte si aj:

Cesta na Mars je opäť reálnejšia: Raketa Falcon Heavy je pripravená na štart (doplnené)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu