Pokračujeme v predstavení vozidiel značky Škoda a prichádza tretia novinka rady SUV – Škoda Kamiq (v preklade z jazyka Inuitov „Sadne ako uliate“). Toto auto završuje ponuku SUV modelov od Škodovky a reaguje na záujem ľudí mať SUV. Ale zase nie veľmi drahé a aby jazdilo za čo najmenej. To je presne Kamiq ako uliaty.

Základná charakteristika

Povedzme, že je to menšie SUV z hľadiska vonkajších rozmerov a pohodlne s ním zaparkujete aj v bratislavskej podzemnej garáži. Z hľadiska pasažierov je to zvnútra veľké auto, batožinový priestor však zaostáva za väčšími SUV súrodencami ako je Karoq a Kodiaq. Základný objem kufra je 400 litrov, limitovaní budete ale niektorými rozmermi. To je asi najväčšia praktická nevýhoda tohto auta a prekážať bude možno rodinám, ktorých neoddeliteľnou súčasťou je kočík. Ešte by sme si priali kratšiu páku ručnej brzdy, vo videu uvidíte ako to myslíme.

Po sklopení operadiel zadných sedadiel je naopak priestoru veľa – až 1395 litrov, čo je super. Dokonca si môžete priať aj sklopné operadlo spolujazdca vpredu a vtedy môžete odveziete predmet s dĺžkou až 2447 mm. Ak budete sťahovať basu, toto oceníte.

Oslní telom

Hlavným cieľom Kamiqa je upútať dizajnom a to sa mu teda darí skvele. Orientovaný je na aktívne žijúcich ľudí, my sme ocenili kvalitu jeho remeselného spracovania. Nikde nič neškrípe, cestuje sa v ňom veľmi pohodlne. Dôvodom je vyššia pozícia sedadiel, teda nemusíte vystupovať z auta ako z vane a veľká priestrannosť na predných ale hlavne zadných sedadlách. Toto sa fakt podarilo, rázvor je inak 2651 mm a sedadlá sú ladené športovo. Mali sme aj výborný výhľad na cestu pred sebou.

Skoda Kamiq predné sedadlá

Skoda Kamiq a jeho predné sedadlá

A hoci je to v našom testovanom prípade auto len s litrovým motorom, je fakt dosť dynamické. Ponuka motorizácií je ale dosť široká (viď. nižšie), majú niečo pre športovcov ale aj zástancov minimálnej spotreby.

Simply Clever je úžasná myšlienka

To všetko dokresľujú prvky Simply Clever ako je škrabka na ľad teraz aj s integrovaným meračom hĺbky dezénu, lievik integrovaný do nádoby s ostrekovačom predného skla, vyberateľná batérka vzadu, 12 V zásuvka v batožinovom priestore. Poviete si, že sú to somarinky, ale keď na to príde, neviete si ich vynachváliť. Nám sa páčila aj dobrá technologická výbava. Nie sú tu hlúposti, ktoré použijete možno raz a to potom ako si auto kúpite a nikdy viac. Je tu Bluetooth prepojenie s mobilom, podpora Android Auto/Mirror Link a Apple CarPlay, po spojení s internetom v mobile aj on-line služby ako okamžitá doprava v navigácii či skutočné ceny paliva na čerpacích staniciach. Mierne nám chýbala podpora aplikácie Škoda Connect, ktorú považuje za reálne využiteľnú ak hľadáte auto na parkovisku alebo chcete na diaľku zistiť, koľko máte paliva v nádrži. Sem-tam sa to hodí, testovaný model túto podporu nemal vo výbave. Ale priplatiť sa dá.

Do každého terénu

Nezľakne sa preplnených miest ale my sme Kamiqa zobrali aj na štrk či do blata. Pokojne prešiel a vďačí sa to aj pomerne veľkej svetlej výške podvozku. Potešili aj FulLED svetlá, dynamické smerovky a my sme mali vo výbave aj ambientné osvetlenie predného panelu. V súlade so súčasnou módou v Škodovke je tu už nápis ŠKODA za piatych dverách a nie znak okrídleného šípu.

Užitočné drobnosti

V predných dverách nájdete odkladacie priestory na 1,5 litrovú fľašu a do zadných sa zmestí pol litrová. O bezpečnosť posádky sa okrem iného stará aj 6 airbagov. Z asistentov sme mali adaptívny tempomat, udržiavanie auta v jazdnom pruhu, asistenta rozjazdu do kopca, rozpoznanie nebezpečného priblíženia sa k predchádzajúcemu vozidlu a núdzovú brzdu. K tomu pripočítajte ešte asistenta pri vychádzaní z parkovacieho miesta, rozpoznanie chodcov a bicyklistov a rozpoznanie auta v mŕtvom uhle. Celkom dosť, čo poviete?

Ešte počítate s tým, že Kamiq obsahuje už len USB-C porty, objednajte si teda príslušné káble. Vpredu je aj panel na bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu. Najviditeľnejšou časťou výbavy Kamiqa bol 10,25 palcový displej a virtuálny kokpit. Tu si môžete vyberať spomedzi 5 režimov zobrazenia informácií o prevádzke vozidla a zobrazené písmená sú veľmi dobre viditeľné. Zvukový systém obsahuje až 10 reproduktorov.

Motorizácie

Motor sme mali benzínový TSI s objemom 999 cm3 a s výkonom 85 kW, ďalej s automatickou 7 stupňovou prevodovkou DSG, ktorá sa dala efektne ovládať pádlami pod volantom. Okrem toho si môžete vybrať aj 1,5 litrový TSI motor a tiež naftový motor 1,6 TDI s výkonom od 70 kW po 110 kW. Tiež je tu ponuka motora na zemný plyn CNG. Prevodovka môže byť aj manuálna 5- alebo 6-stupňová. Bezkľúčový systém otvárania je pohodlný, nám sa páčilo aj automatické otváranie piatych dverí.

Vyhodnotenie

Celkovo je Kamiq výborne navrhnuté vozidlo. Ku skutočnému SUV tu chýba verzia s pohonom 4 × 4, ale inak je to vozidlo pripravené na každý drsný terén. Sú ľudia, ktorým sa jeho vonkajší dizajn vyslovene páči, ale počuli sme aj negatívne hlasy. To je normálne – koľko ľudí, toľko chutí. Nás určite nerušil, ale sme zástupcovia predovšetkým užitočných riešení, krása nie je u nás na prvom mieste. Nájdete v ňom viacero prvkov z vyššej triedy a podľa nás je jeho cena vhodne zvolená.

Základná cena Škoda Kamiq Style je 21 730 eur, cena testovaného modelu je 25 190 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu