Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vysoké ceny energií nútia Slovákov hľadať alternatívne zdroje tepla.

Štát v súčasnosti ponúka dotácie na tepelné čerpadlá, solárne panely či kotly na biomasu.  Poukážka na inštaláciu zariadenia má však platnosť len tri mesiace, počas ktorých musí byť inštalácia ukončená. Ak to domácnosť nestihne a chce príspevok na zariadenie, musí si vypísať novú žiadosť. Peniaze z balíka vyčleneného na tento účel sa rýchlo míňajú a v programe Zelená domácnostiam III ostáva k dispozícii už len niečo vyše 4 miliónov eur. Upozorňuje na to spoločnosť Stiebel Eltron s tým, že správne vyplnená žiadosť a dôkladné plánovanie inštalácie môžu ľuďom ušetriť čas aj peniaze.

Po obnoviteľných zdrojoch v domácnostiach je dopyt

Inštaláciou obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach sa chcú Slováci vysporiadať s vysokými cenami energií. Po fotovoltike, tepelných čerpadlách, solárnych paneloch a kotloch na biomasu siahajú aj majitelia novostavieb, aby dosiahli zákonom stanovený energetický certifikát. Rodinné domy  a  bytové domy sa vo všetkých regiónoch Slovenska okrem Bratislavského kraja môžu uchádzať o štátny príspevok na inštaláciu týchto zariadení formou poukážky. „O príspevok môžu požiadať majitelia rodinných domova alebo bytových domov, ktorí ešte od štátu na rovnaké zariadenie príspevok v minulosti nedostali. Ak však chcú, aby im inštalácia obnoviteľných zdrojov energie v ich domácnosti priniesla finančný efekt, je veľmi dôležité, aby poznali konkrétny druh a inštalovaný výkon navrhovaného zariadenia. Závisí od toho možná výška podpory,“ vysvetľuje Alžbeta Jendrichovská z technického oddelenia spoločnosti Stiebel Eltron.

Pozor na čas aj na zhotoviteľa

Podpora je nastavená tak, aby domácnosti boli motivované nakúpiť kvalitné systémy s primeraným výkonom, s dlhšou životnosťou a vyššou účinnosťou premeny energie. Hodnota poukážky je stanovená na základe druhu a výkonu zariadenia, pričom pokrýva časť ceny za kúpu zariadenia a jeho montáž. Po vyplnení žiadosti dostane domácnosť prístupové údaje do informačného systému, prostredníctvom ktorého môže žiadosť skontrolovať, upraviť a získať aj kód na aktiváciu vydania poukážky. „Zhotovitelia, ktorí sú schopní inštaláciu zariadenia zabezpečiť do 90 dní, môžu vydanie poukážky prostredníctvom kódu aktivovať. Ak domácnosť zistí, že nestihne zariadenie nainštalovať v lehote platnosti poukážky, môže požiadať o jej zrušenie a vypísať si novú žiadosť. Správne vyplnená žiadosť, ale aj dôsledný výber zariadenia, oprávneného zhotoviteľa a dôkladné plánovanie nákupu a inštalácie ľuďom šetrí čas aj peniaze,“ dodáva Alžbeta Jendrichovská z technického oddelenia spoločnosti Stiebel Eltron.

Nákup zariadenia treba riešiť s predstihom

Z národného projektu Zelená domácnostiam III v réžii Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry ostáva do konca tohto roka už len niečo vyše 4 miliónov. Najvyššou sumou sú dotované tepelné čerpadlá. Ak sa pre ne majitelia domov rozhodnú a chcú si uplatniť aj poukážku na dotáciu, mali by kúpu zariadenia a inštaláciu riešiť s väčším predstihom: „Keďže na trhu momentálne vnímame nedostatok materiálov a komponentov, dodacie lehoty sa predlžujú. Pri objednávaní tepelných čerpadiel preto odporúčame konať s predstihom a pri podávaní žiadostí o dotáciu postupovať tak, aby poukážka pokrývajúca časť ceny za kúpu a montáž zariadenia neprepadla,“ uzatvára Alžbeta Jendrichovská z technického oddelenia spoločnosti Stiebel Eltron.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.