Nasledujúce weby ocenia najmä tí školopovinní.

referaty.atlas.sk

Azda neexistuje žiaden tínedžer, ktorý by nepoznal stránku referaty.sk. Svoju popularitu si web vyslúžil najmä vďaka obrovskému množstvu zozbieraných referátov pochádzajúcich priamo z pier slovenských žiakov. V súčasnosti sa počet zverejnených príspevkov šplhá k 30-tisícovej hranici. Študenti tu nájdu inšpiráciu pre tvorbu vlastných prác.

Stránka je na pohľad jednoduchá, všetky referáty sú prehľadne zatriedené do jednotlivých kategórií a podkategórií pre ešte rýchlejšiu orientáciu. Práve referáty zo slovenského jazyka patria medzi najobľúbenejšie a najčastejšie vyhľadávané spomedzi všetkých. Každý príspevok vo svojom úvode informuje, pre aký vek žiakov a pre aký druh škôl je určený, nájdete tu aj detaily o počte slov a počte strán formátu A4, na ktoré písaný text vychádza.

Na začiatku každého článku sa tiež dozviete, koľko času asi strávite jeho čítaním a tiež vám neunikne ani informácia o jeho priemernom hodnotení, ktoré si referát vyslúžil zo strany svojich čitateľov.

www.zones.sk

Zones.sk sa označuje za najväčší študentský internetový portál na Slovensku. Obsahovo je veľmi podobný predchádzajúcemu (referaty.sk). Okrem stredoškolských učebných poznámok, prichádza aj s priebežne dopĺňanými testami s názvom Monitor 9, ktoré každoročne preverujú nadobudnuté vedomosti žiakov 9. ročníka základných škôl.

Súčasťou stránky Zones sú tiež vypracované maturitné otázky z minulých rokov, ktoré ocenia zasa stredoškoláci počas svojej prípravy na najdôležitejšiu skúšku v závere svojho štúdia, akou je maturita. Na Zones si nájdu študenti okrem iného aj odkaz na užitočný slovník, kde si môžu v prípade potreby vyhľadať významy slov, ktorým nerozumejú. Ak ide o cudzí pojem, slovník im hneď ponúkne vysvetlenie, ako aj synonymum, za ktoré môžu menej zrozumiteľné alebo viackrát použité slovo vymeniť a svoju slovnú zásobu tak obohatiť o ďalší pojem.

www.matika.in/sk

Matematika je buď milovaná alebo nenávidená. Do boja práve proti negatívnym pocitom z tohto predmetu sa pustila interaktívna stránka, ktorá už len svojím názvom chce poukázať na to, že „matika je in“. Web je zacielený na žiakov základných škôl, ktorých chce presvedčiť, že s matematikou môžu zažívať nielen starosti, ale najmä radosti.

Pri objavovaní krás matematiky ich sprevádza ilustrovaný chlapec Maťo, ktorý si spolu so žiakmi precvičuje úlohy a niekedy proti nim stojí ako súper v matematických hrách. Okrem toho, že takýto spôsob výučby deti baví, súťaže, hry, hlavolamy a slovné úlohy v spojení s pútavými kresbami ich v napredovaní ešte viac posúvajú a motivujú. Jednotlivé úlohy sú roztriedené do kategórií podľa ročníka a tiež veku žiakov, pre ktorých sú určené.

V sekcii Moje výsledky môže študent sledovať svoje úspechy, ale aj nesprávne vyriešené cvičenia, takže má vždy prehľad o tom, v čom vyniká a v akých smeroch sa ešte musí zlepšiť.

slovnik.azet.sk

O tom, že túto stránku ocenia nielen študenti, sme sa presvedčili sami. U všetkých, ktorí na dennej báze pracujú s textom, bude tento web jedným z najnavštevovanejších. Ak si nie ste istí spisovnosťou nejakého slova, neviete prísť na jeho ekvivalent alebo absolútne netušíte, čo výraz znamená – odpoveď nájdete pokope na stránke slovnik.sk.

Okrem Pravidiel slovenského pravopisu, Krátkeho slovníka slovenského jazyka, Slovníka slovenského jazyka, Synonymického slovníka či Slovníka cudzích slov tu nájdete aj Prekladový slovník, ktorý vám raz-dva pomôže s prekladom slov z/do angličtiny, nemčiny, francúzštiny, španielčiny, maďarčiny, taliančiny a ruštiny.

Čo je však na tejto stránke úplne najlepšie je fakt, že na to, aby ste vyhľadali vami zvolené slovo v rôznych slovníkoch, ho nemusíte stále nanovo vpisovať do vyhľadávača. Stačí ho raz zadať a následne sa už len jednotlivými ponukami slovníkov preklikávate. Rýchle, pohodlné a efektívne…

aiesec.sk

Vysokoškolákom, ktorým ide viac než len o teoretické vedomosti, dávame do pozornosti stránku Aiesec. Ide o najväčšiu svetovú organizáciu, ktorú riadia samotní jej členovia-študenti. Jej snahou je pozitívne vplývať na spoločnosť prostredníctvom rozvoja a zdieľaných medzinárodných skúseností.

Okrem toho, že dáva priestor mladým ľuďom na objavenie toho, čo ich baví, napĺňa a na čom im záleží, cez skúsenosti zo zahraničných stáží či dobrovoľníckych projektov ich vedie k rozvíjaniu líderského potenciálu, ktorý v sebe majú. Aiesec prepája zamestnávateľov, organizácie a startupy s globálnou sieťou svojich mladých talentov, čím im dáva možnosť spoznávať svet, ľudí a ich kultúru už počas štúdia na vysokej škole.

Podobne ladenou organizáciou zastrešujúcou študentov technických vysokých škôl v 33 krajinách Európy je organizácia BEST. Tá svojim členom pomáha rozširovať technologické vedomosti cez rôzne kurzy, voľnočasové podujatia, súťaže, tréningy či kultúrne výmeny. Viac o BEST-e sa dozviete na stránke best-bratislava.sk alebo best.eu.org.

Ďalšie tipy

ovce.sk – Slovenský projekt s poučným, no stále hravým obsahom pre deti.

slovniky.juls.savba.sk – Všetky potrebné slovníky na jednom mieste. Písať spisovne bude hračka.

www.spoluziaci.sk – Miesto, kde ostanete s vašimi starými spolužiakmi v kontakte aj po škole.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.