Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová fotografická organizácia predstavila fotografov, ktorí sa dostali do užšieho výberu študentskej súťaže a súťaže pre mladých fotografov Sony World Photography Awards 2023. Víťazi súťaží Študent a Mladý fotograf budú vyhlásení 13. apríla a ich fotografie budú vystavené v rámci výstavy Sony World Photography Awards 2023 v londýnskej galérii Somerset House.

Študentská súťaž a súťaž pre mladých fotografov, do ktorých bolo tento rok prihlásených viac snímok ako kedykoľvek predtým, si kladú za cieľ povzbudiť novú generáciu fotografov a inšpirovať ich k ďalším krokom na ich fotografickej ceste.

UŽŠÍ VÝBER ŠTUDENTSKEJ SÚŤAŽE

Užší výber študentskej súťaže predstaví práce desiatich študentov popredných medzinárodných inštitúcií vyššieho vzdelania. Do tohtoročného ročníka súťaže študenti zasielali sériu piatich až desiatich snímok, ktoré reagovali na zadanie In a Changing World a vyzdvihovali pozitívne príbehy rozvoja a pokroku z celého sveta. Práce, ktoré sa dostali do užšieho výberu, ukazujú, ako títo študenti fotografie reagujú na zmeny vo svete okolo seba rozličnými a rôznorodými spôsobmi.

Technologický pokrok skúma niekoľko projektov, napríklad Encyclopedia of Technology od Bobbyho Cheunga (Čína, New York University Tisch School of the Arts, USA). Ide o sériu fotografií integrovaných do CGI, ktoré nás nabádajú k tomu, aby sme sa zaoberali tým, ako tieto inovácie prenikajú do všetkých aspektov nášho života. Séria Resignify od Marie Camily Ramirez Castañedy (Kolumbia, Universidad de Antioquia), ktorá sa zameriava na to, ako sa mesto Medellín v Kolumbii novo definovalo ako popredné technologické centrum.

Inokedy sa vybraní fotografi zamerali na to, ako sa miestne komunity prispôsobili rýchlemu prúdu zmien. Príkladom je práca Ephemeral Freedom od Arianny Todisco (Taliansko, CFP Bauer), ktorá ukazuje komunitu Caminanti, kočovnícku sicílsku etnickú menšinu. Projekt Keep the Yunnan Opera od Long Jing (pevninská Čína, Yunnan Arts University) sleduje tradičný regionálny divadelný súbor, ktorého umelecká forma upadá. Born of Sand and Sun od Petry Bašnákovej (Slovensko, Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne, Česká republika) je séria snímok skúmajúca silu vzťahu beduínskej komunity k púšti, ktorá je srdcom ich kultúry a identity.

Rodinným dedičstvom sa zaoberalo aj niekoľko projektov, vrátane série It’s a Girl Again od Lidan Xu (pevninská Čína, Tama Art University, Japonsko), ktorá predstavuje pretrvávajúce tradície a postoje fotografkinej rodiny týkajúce sa pohlavia a narodenia, a ZK1AA od Nelly Farmiloe (Nový Zéland, Photography Studies College, Austrália), ktorá skladá dohromady posledné fragmenty života jej starých rodičov na Cookových ostrovoch.

Niekoľko fotografov z užšieho výberu sa zameralo na veci, ktoré ich držia pri zemi, ako napríklad Amy Gajjar (Juhoafrická republika, Red & Yellow Creative School of Business), ktorá na snímke Look Up to the Sky konfrontuje miestnu krajinu s oblohou nad ňou a vyzýva nás, aby sme na chvíľu ocenili krásu, ktorú možno nájsť vo všednosti; Expressions of Worship od Mary Ashokeji (Veľká Británia, Ravensbourne University Londýn), ktorá podáva svedectvo o intimite bohoslužby v miestnom kostole; a Mirage od Kaiyu Dong (pevninská Čína, School of Visual Arts, USA), kde rozoberá vlastnú každodennú rutinu a nachádza v nej trhliny a náhody, ktoré narúšajú opakujúci sa vzorec nášho každodenného života.

Víťaz súťaže Študent fotografie roku 2023 bude vybraný z 10 študentov a vyhlásený na slávnostnom ceremoniáli Sony World Photography Awards 2023 v Londýne 13. apríla. Univerzita, ktorá získa celkové víťazstvo, dostane digitálnu fotovýbavu Sony v hodnote 30 000 €.

Tohtoročný užší výber študentskej súťaže posudzovala Eliza Williams, redaktorka časopisu Creative Review.

UŽŠÍ VÝBER SÚŤAŽE PRE MLADÝCH FOTOGRAFOV

Do užšieho výberu súťaže pre mládež sa dostali práce 7 fotografov mladších ako 19 rokov. Tento rok mali súťažiaci reagovať na tému „Tvoj všedný deň“ a podeliť sa o svoj jedinečný pohľad na svet okolo seba.

Niekoľko fotografov, ktorí sa dostali do užšieho výberu, sa zameralo na prchavé okamihy z detstva. Liberty McAuley (Veľká Británia, 15 rokov) na svojej fotografii zachytila dve deti, ktoré počas horúceho letného dňa hrajú naháňačku vo fontáne. Na inej snímke zase Edmond Leong (Malajzia, 19 rokov) zachytil premenlivé výrazy detských tvárí v davovej scéne, zatiaľ čo Natália Navrátilová (Česká republika, 18 rokov) sa na snímke detí plávajúcich medzi plastovými rybičkami zamýšľa nad svetom, ktorý zanechávame ďalším generáciám. Na ďalších snímkach hľadali fotografi inšpiráciu vo svojom prostredí a okolí, ako napríklad Hai Wang (pevninská Čína, 16 rokov), ktorý vyfotografoval rady dokonale vyrovnaných a opustených stoličiek na slávnostnom otvorení školy, čím poukázal na dopad pandémie na veľké spoločenské stretnutia. Eason Zhang (pevninská Čína, 14 rokov) zachytil zlomok sekundy z auta a vyfotografoval psa s hlavou vystrčenou z okna v kontraste s odrazom jeho majiteľa v spätnom zrkadle. Snímka Katarzyny Akermany (Poľsko, 19 rokov) zase ukazuje divokú krásu zvieracieho sveta na dramatickej snímke koňa a jazdca, zhotovenej na pozadí zapadajúceho slnka. Emily Cho (Kórejská republika, 16 rokov) sa prostredníctvom autoportrétu zamýšľa nad identitou a ukazuje, ako sa na jej identite podpísal stres spojený so štúdiom.

Súťaž Mladý fotograf roka hodnotí Eric Schlosser, umelecký riaditeľ Tbiliského veľtrhu umenia v Gruzínsku. Víťaz získa digitálnu fotovýbavu Sony, aby mohol ďalej rozvíjať svoje vízie.

Celkoví víťazi súťaží Sony World Photography Awards 2023 pre študentov, mladých fotografov, otvorenej kategórie a profesionálnej súťaže budú vyhlásení 13. apríla 2023. Ďalšie informácie o nadchádzajúcich vyhláseniach a víťazoch nájdete na adrese www.worldphoto.org

  UŽŠÍ VÝBER ŠTUDENTSKEJ SÚŤAŽE 2023   Amy Gajjar, Juhoafrická republika Red & Yellow Creative School of Business, Juhoafrická republika   Arianna Todisco, Taliansko CFP Bauer, Taliansko   Bobby Cheung, pevninská Čína New York University Tisch School of the Arts, USA   Kaiyu Dong, pevninská Čína School of Visual Arts, USA   Lidan Xu, pevninská Čína Tama Art University, Japonsko   Long Jing, pevninská Čína Yunnan Arts University, pevninská Čína   Maria Camila Ramirez Castañeda, Kolumbia Universidad de Antioquia, Kolumbia   Mary Ashokeji, Spojené Kráľovstvo Ravensbourne University London, Spojené Kráľovstvo   Nelly Farmiloe, Nový Zéland Photography Studies College, Austrália   Petra Bašnáková, Slovensko Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne, Česká republika  UŽŠÍ VÝBER SÚŤAŽE PRE MLADÝCH FOTOGRAFOV 2023   Eason Zhang, pevninská Čína   Edmond Leong, Malajzia   Emily Cho, Kórejská republika   Hai Wang, pevninská Čína   Katarzyna Akerman, Poľsko   Liberty McAuley, Spojené Kráľovstvo   Natália Navrátilová, Česká republika    

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.