S touto službou zadarmo prichádza AVION ako jedno z mála nákupných centier na Slovensku.

Fanúšikovia ekologickejších spôsobov dopravy si môžu nabiť svoje elektromobily v bratislavskom Avione úplne zadarmo. Najväčšie nákupné centrum na Slovensku ponúka službu  nabíjania elektromobilov zadarmo pre všetkých návštevníkov.

Bezplatná elektronabíjačka v obchodnom centre Avion

Bezplatná elektronabíjačka v obchodnom centre Avion

Dve nové nabíjacie stanice od spoločnosti GreenWay nájdu majitelia elektrotátošov na vonkajšom parkovisku Avionu v blízkosti obchodného domu IKEA.

Zadarmo môžete využívať dve pomalé nabíjacie stanice 22 kW AC (Type 2 kábel a Type 2 zásuvka) na vonkajšom parkovisku pri vchode do podzemnej garáže AVION. Stojany dokážu nabíjať naraz dva elektromobily a sú dostupné nonstop.

Areál Avionu je v spolupráci so spoločnosťou GreenWay vybavený už 8 parkovacími miestami pre elektromobily. Okrem dvoch miest určených na nabíjanie elektromobilov zdarma cez pomalé nabíjacie stanice sú nainštalované v areáli centra aj dve rýchlonabíjacie stanice s výkonom 50 kW pri vonkajšej prevádzke McDonald‘s a jedna rýchlonabíjacia stanica s výkonom 50 kW s 2 parkovacími miestami v podzemnej garáži centra. Nabíjanie na rýchlonabíjacích staniciach je spoplatnené štandardným cenníkom v rámci GreenWay siete. Jedna nabíjacia stanica dokáže za rok nabiť až 2 200 áut, čo v praxi znamená úsporu 11 ton CO2.

Aktivity nákupných centier Avion v Česku a na Slovensku šetrné k životnému prostrediu:

  • nakupujú elektrinu iba z obnoviteľných zdrojov už od roku 2007
  • výmena klasických svetiel za úsporné LED technológie
  • manažovanie úsporným systémom osvetlenia DALI (Digital Addressable Lighting Interface)
  • používanie vysokoefektívnych klimatizačných jednotiek  s veľmi nízkou spotrebou energií
  • používanie nových materiálov pri stavbe budov (účinné tepelné izolácie, strešné krytiny, trojité sklá na svetlíkoch, drevo)
  • triedenie odpadu v spolupráci s dodávateľmi a nájomníkmi
  • nabíjacie stanice pre ekologické elektromobily, skútre aj bicykle pri každom Avione
  • kontajnery na zber bateriek a žiariviek v podzemných garážach

Zdroj: INGKA Centres ČR/SR 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu