Sygic je obľúbená navigácia, ktorú si používatelia vyberajú jednak pre jej kvalitu, ale aj funkčnosť aj v off-line režime. Tiež je tu hlasová navigácia a varovania o zmenách povolenej rýchlosti, rovnako ako zohľadnenie aktuálnej dopravnej situácie či rôzne iné funkcie, ktorými si najmä majitelia starších typov áut doplnia výbavu a zvýšia bezpečnosť šoférovania. Do GPS navigácie Sygic aktuálne pridal aj rozpoznávanie značiek.

Aj pri prechodných dopravných obmedzeniach

Táto funkcia sa vám oplatí hlavne vtedy, ak si chcete overiť, aká je v danom úseku obmedzená rýchlosť. Toto obmedzenie pritom môže byť stanovené napr. prechodnou dopravnou značkou a aj na Slovensku pribúdajú inteligentné značky, ktoré majú obmedzenia dané aktuálnou dopravnou situáciou, pripadne ide o časovo podmienené obmedzenia.

Jakub Adamec, Sygic

Ide o veľmi zaujímavú funkcionalitu, pri ktorej Sygic výrazne predbehol konkurenciu a my sme sa pýtali priamo u vývojárov ako to funguje. Hovorili sme s pánom Jakubom Adamcom, ktorý v Sygicu začínal ako tester a dnes zastrešuje riešenia z oblasti ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Pracuje na mobilnej telematike a tiež v oblasti rozpoznávania obrazu. Jakub má na starosti aplikáciu pre poisťovne, ktoré svojim klientom poskytujú PZP na základe štýlu jazdy (Usage Based Insurance) a vedie tímy zodpovedné za vývoj týchto produktov.

Sygic vyvíja takéto na mieru ušité riešenia pre poisťovne, príkladom je aplikácia Drajv pre najväčšiu slovinskú poisťovňu Triglav alebo španielsku Línea Directa Aseguradora či kanadskú Onliu. Cieľom je zvyšovať bezpečnosť na cestách tak, že vodiči získavajú rôzne výhody na základe dosiahnutého skóre. Skóre sa dá dosiahnuť napr. plynulou jazdou, dodržiavaním odstupu od vozidla, bezpečným prechodom cez zákruty a pod. Systém je založený na herných princípoch, účinne ovplyvňuje štýl jazdy používateľov a pri zvyšovaní bezpečnosti jazdy sa v praxi osvedčil.

Ešte pripomeňme, že Sygic GPS Navigácia je už kompatibilná s konektivitou Android Auto. To znamená bezpečnú navigáciu, keďže vodiči nemusia spúšťať oči z vozovky a môžu sa sústrediť na cestu. Navigačné povely sa zobrazujú na zabudovanom displeji vo vozidle.

Mobilný telefón v držiaku

V Sygic GPS Navigácii už existuje množstvo funkcií ako je napr. navigácia so živým náhľadom na cestu (Real-View) alebo čierna skrinka (Dashcam), ktoré správne fungujú vtedy, keď máte mobilný telefón umiestnený v držiaku napr. na čelnom skle a to tak, že hlavná (zadná) kamera sleduje scénu pred vozidlom. Je to výhodné z viacerých dôvodov, ale mobil musí byť vždy umiestnený tak, aby vodičovi nebránil v priamom výhľade na cestu.

Súčasťou Premium+

Ak máte takto umiestnený mobil, môžete použiť aj novú funkciu rozpoznávania dopravných značiek. Dnes je už táto funkcia súčasťou navigácie Sygic Premium+, pričom jej funkcie môžete na 7 dní skúšať úplne zadarmo. Po tomto limite sa rozhodnete, či ho budete používať aj ďalej a teda si za službu zaplatíte. Za ročné predplatné verzie Premium+ zaplatíte 19,99 eur, tri mesiace používania stoja 13,99 eur.

Neurónové siete

Na rozpoznávanie dopravných značiek Sygic využíva umelú inteligenciu. Základom sú referenčné scény, ktorých je viac ako 100 tisíc. Kamerou nasnímaný obraz sa potom porovnáva so scénami a s využitím neurónových sietí sa sleduje zhoda podstatných prvkov v snímanom obraze. Po troch rokoch vývoja tohto systému dnes v Sygicu používajú 3 neurónové siete a celý systém funguje spoľahlivo.

Anotácia podstatných prvkov v rozpoznanom obraze
Anotácia podstatných prvkov v rozpoznanom obraze prebieha v reálnom čase

Rozpozná len skutočné značky

Rozpoznávanie rýchlostných obmedzení robí inteligentným spôsobom a napr. tabule pripomínajúce dopravné značky avšak umiestnené napr. na zadnej časti nákladných vozidiel nepovažuje za dopravné obmedzenie na ceste. Rozpoznávanie funguje aj z dôvodu kvality nasnímaných scén dobre aj v tme, počas hmly alebo celkovo za zníženej viditeľnosti. Poradí si aj s inteligentnými značkami, ktoré sú často umiestnené nad diaľnicou. Všíma si teda značky nielen vedľa cesty, ale v celej snímanej scéne. Rovnako si poradí aj s doplnkovými textami pod značkou (napr. časové obmedzenie známe z D1 medzi Trnavou a Bratislavou)

Ako ďalej?

Rozpoznávanie dopravných značiek v Sygicu sa aktuálne týka len rýchlostných obmedzení, plán je ďalej rozšíriť tento spôsob rozpoznávania aj na ďalšie typy dopravných značiek.

Celkovo je cieľom Sygicu priniesť pomocou GPS Navigácie inteligentného asistenta aj do vozidiel, ktoré podobnou technológiou nie sú vybavené od výroby. Aj na slovenskom trhu je množstvo starších vozidiel, ktorých výbava sa dá pomocou tejto navigácie výrazne rozšíriť. Sygic GSP Navigáciu v Premium+ verzii môžete napr. použiť aj na premietanie navigačných povelov na čelné sklo pomocou funkcie Head-Up Display. K dispozícii je aj zobrazovanie cien paliva, asistent jazdných pruhov či zdieľanie trasy v reálnom čase.

Zdroje: vlastné, Sygic

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu