Apple sa snaží odstraňovať fyzické tlačidlá, najmä ak zaberajú zbytočne veľa miesta.

Spoločnosť podala patent, ktorý opisuje konštrukciu „kompaktného výkyvného vstupného zariadenia“. Oproti klasickému tlačidlu má významne menšie nároky na vnútorný priestor. V tomto prípade však nejde iba o úsporu miesta, ale mechanizmus môže ponúknuť aj programovateľnú spätnú väzbu. Takéto tlačidlá môžu poskytovať rôzne nastaviteľné hmatové odozvy a sú tiež citlivé na tlak.

Apple tlačidlo

Zdroj: GSMArena

Patent uvádza ako príklad tlačidlo napájania iPhonu. Okrem tlačidiel je možné tento patent používať aj namiesto tradičného prepínača režimov. Existuje aj mnoho ďalších potenciálnych využití. Napríklad ako super-tenké puzdro s klávesnicou pre iPad.

Patent zachádza do detailov, ale v podstate je to mechanizmus podobný reproduktoru – elektrická cievka obklopuje permanentný magnet. Použitá energia pohybuje magnetom a poskytuje hmatovú spätnú väzbu.

Apple WWDC 2020

Apple WWDC 2020

Samotný magnet sa síce príliš nepohybuje (0,01 mm), ale k fungovaniu to stačí. V dolnej časti sa nachádza snímač tlaku, ktorý zaznamenáva silu stlačenia.

Apple už transformoval Domovská tlačidlo na iPhonoch na pevný kapacitný senzor, ktorý sa spolieha na modul Taptic Engine. To isté platí aj pre touchpady na MacBookoch.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Apple WWDC 2020: Pozrite sa, čo všetko ponúkne nový iOS 14

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.