Možnože aj váš začiatok nového roka sprevádzali novoročné predsavzatia. A jedným z najčastejších predsavzatí je odhodlanie byť fyzicky aktívnejší a v ideálnom prípade aj schudnúť. S touto úlohou vám môžu pomôcť aj technológie.

Hneď na úvod treba zdôrazniť, že technológie za vás kilá nezhodia a nespravia za vás ani extra kroky navyše. V článku uvedené zariadenia a aplikácie vás však môžu motivovať k tomu, aby ste boli aktívnejší, a to takým spôsobom, že monitorujú vašu aktivitu. Snaha spĺňať denné ciele, ktoré si sami stanovíte a ktorých plnenie budú kontrolovať napríklad fitness náramky alebo inteligentné hodinky, sa časom môže zmeniť na zvyk – a v takom prípade sa vám bude jednoduchšie žiť aktívnejším spôsobom. Na zvýšenú fyzickú aktivitu si zvykne vaše telo a tiež aj vy. Najťažšie je však začať, vybudovať si pravidelný zvyk a v novom životnom štýle vydržať niekoľko prvých týždňov až mesiacov, kedy sa nemusia hneď dostaviť očakávané výsledky. Hovoríme z vlastných skúseností.

V tomto článku uvádzame zariadenia a aplikácie, ktoré pomohli s chudnutím a aktívnejším životom aj nám v redakcii. Nami používané technológie nechceme prezentovať ako všeliek na chudnutie, avšak pokiaľ hľadáte nejaký odrazový mostík alebo pomocníka, ktorý by vás mohol trochu motivovať, možno v tomto článku nájdete inšpiráciu.

Inteligentné hodinky s fitness funkciami

Na začiatku boli inteligentné hodinky, ktoré počítali kroky a monitorovali aktivitu. Priznáme sa, v redakcii sme ich vystriedali niekoľko. Používali sme ich 5 rokov a neschudli sme ani kilogram. Problém bol v nás – nemali sme potrebu chudnúť a dáta z hodiniek sme brali ako informačný údaj. „Za dnešok iba 2500 krokov? Jasné, veď som celý deň sedel pred počítačom a pracoval.“ Takýmto spôsobom by sme zhodnotili situáciu pred pár rokmi. Dnes by sme už premýšľali inak a zvažovali by sme, či si stihneme ísť niekam na polhodinu zabehať alebo si dať aspoň dlhšiu prechádzku, či si doma zacvičiť.

Zlom v našom prípade prišiel s hodinkami Huawei Watch GT. Počas ich testovania sme vyskúšali funkciu Bežecké trasy – Beh na spaľovanie tukov. Táto funkcia využíva informáciu o vašom aktuálnom tepe a na jej základe vám hovorí, aby ste bežali rýchlejšie alebo pomalšie. V prípade spaľovania tukov je totiž potrebné, aby sa aktuálna tepová frekvencia pohybovala na úrovni približne 70 % vašej maximálnej tepovej frekvencie ± 5 až 10 úderov. Tento údaj si dokážete vypočítať aj sami a za predpokladu, že máte fitness hodinky alebo fitness náramok s presným meraním tepu, si môžete intenzitu behu kontrolovať aj sami. Používanie Huawei Watch GT však bolo v našom prípade o poznanie pohodlnejšie. Hodinky merali tep a ak sme bežali príliš rýchlo, vibrovaním nás upozornili, aby sme spomalili. Nebolo teda potrebné neustále sa pozerať na ich displej.

Huawei Watch GT ponúkajú dve bežecké trasy na spaľovanie tukov. Pre začiatočníkov je určená 30-minútová trať, pre pokročilých 40-minútová trať. Je to dané tým, že spaľovanie tukov sa pri danej tepovej frekvencii začne až po 20 minútach cvičenia. Cieľom je teda vytrvalosť pri behu, avšak nebojte sa – pokiaľ máte pasívny životný štýl a vysokú váhu, na začiatku vám možnože bude stačiť veľmi rýchla chôdza, aby ste sa dostali do potrebnej tepovej frekvencie. Nejde teda ani tak o náročnosť cvičenia, ako o to, že vás polhodinový pomalý beh či rýchla chôdza bude možnože nudiť. A na dosiahnutie výsledku je vhodné opakovať cvičenie aspoň 2 až 3-krát týždenne a tento režim poctivo dodržiavať niekoľko týždňov až mesiacov.

Huawei Watch GT

S hodinkami Huawei Watch GT sme schudli 10 kilogramov. Pomohla nám funkcia Bežecké trasy – Beh na spaľovanie tukov, Zdroj: Huawei

Ak chcete začať s behom alebo rýchlou chôdzou na spaľovanie tukov, môžeme vám odporučiť inteligentné hodinky Huawei Watch GT, Huawei Watch GT 2 a Samsung Galaxy Watch Active2. Všetky tieto hodinky obsahujú funkciu bežeckého trénera s režimom na spaľovanie tukov. V prípade Watch GT 2 a Galaxy Watch Active2 sú k dispozícii aj zvukové povely. Tie najlepšie fungujú v kombinácii s Bluetooth slúchadlami, takže hodinky vám budú posielať informácie priamo do uší. Výhoda zvukových povelov spočíva v tom, že sa nemusíte vôbec pozerať na displej hodiniek a máte prehľad o všetkých podstatných informáciách.

Ako alternatívu dávame do pozornosti hodinky Garmin vívoactive 3 a 4 alebo Fitbit Versa či Versa 2. Tieto hodinky neponúkajú tréningový režim na spaľovanie tukov, avšak majú vo výbave presný snímač tepu. Ak by vám nevyhovovali modely od Huawei a Samsungu, v ponuke značiek Garmin a Fitbit si možno nájdete svojho favorita. Váš aktuálny tep pri behu si budete musieť v tomto prípade sledovať manuálne.

Všetky spomenuté hodinky vám tiež budú monitorovať aktivitu, počet krokov a plnenie denných cieľov. Sem napríklad patrí počet spálených kalórií, počet aktívnych hodín a počet minút intenzívnej aktivity. Ak chcete mať aktívny životný štýl, je vhodné plniť aj tieto ďalšie ciele, najmä počet minút intenzívnej aktivity každý deň. A ako sme už spomenuli, hlavná motivácia musí vychádzať priamo z vás. Hodinky vás za splnenie denných cieľov odmenia maximálne tak peknou animáciou a následne vás pochvália v týždennom sumári vašej aktivity. Avšak to vás samo o sebe asi neprinúti viac sa hýbať.

V článku sme okrem najnovších modelov spomenuli aj predchádzajúce verzie inteligentných hodiniek. Je to z toho dôvodu, že majú stále výbornú výbavu a dnes sa dajú kúpiť za atraktívnejšie ceny a v zľavách či výpredajoch. Pokiaľ máte obmedzený rozpočet, voľba predchádzajúcej generácie spomenutých modelov je rozumné riešenie.

Je praktické vybrať si fitness hodinky alebo náramok a inteligentnú váhu tak, aby všetky zariadenia komunikovali s jednou mobilnou aplikáciou

Je praktické vybrať si fitness hodinky alebo náramok a inteligentnú váhu tak, aby všetky zariadenia komunikovali s jednou mobilnou aplikáciou, Zdroj: TOUCIHT

Fitness náramky

Za predpokladu, že sa vám inteligentné hodinky zdajú zbytočne veľké a drahé, riešením môže byť kúpa fitness náramku. Dnes ich na trhu nájdete viacero a v rozpätí cien od 20 do 40 eur je k dispozícii niekoľko kvalitných modelov. Treba však počítať s tým, že fitness funkcie budú obmedzené iba na základnú výbavu. Nečakajte bežeckých trénerov, aj keď samotný beh a tep počas behu vám náramky budú monitorovať. Takisto vám budú sledovať kroky a plnenie denných cieľov, hoci v niektorých prípadoch iba v zjednodušenej forme.

V prípade lacnejších fitness náramkov odporúčame modely Xiaomi Mi Band 4, Honor Band 5 a Huawei Band 4. Posledné dva náramky ponúkajú totožnú funkcionalitu a výbavu, mierne sa odlišujú dizajnom a spôsobom nabíjania. V prípade výrazne obmedzeného rozpočtu je dobrou voľbou aj Xiaomi Mi Band 3.

Cenovo dostupný fitness náramok je dobrá voľba, ak chcete mať približný prehľad o tom, ako veľmi ste sa počas dňa hýbali. Neponúkne vám však pokročilejšie fitness funkcie

Cenovo dostupný fitness náramok je dobrá voľba, ak chcete mať približný prehľad o tom, ako veľmi ste sa počas dňa hýbali. Neponúkne vám však pokročilejšie fitness funkcie, Zdroj: Xiaomi

Inteligentné váhy

Či si vyberiete fitness hodinky alebo fitness náramok, budete potrebovať mobilnú aplikáciu na prepojenie nositeľného zariadenia so smartfónom. To je potrebné pre prenos dát a tiež na využívanie inteligentných funkcií, ako je zobrazovanie notifikácií. Každá značka má svoju vlastnú aplikáciu a platí, že najpohodlnejší zážitok vám ponúkne kombinácia zariadení tej istej značky. Samsung telefón si najlepšie rozumie so Samsung hodinkami a v prípade Huawei či Honor telefónov nemusíte pri používaní nositeľných zariadení týchto značiek nič inštalovať, lebo sa využíva systémová aplikácia Zdravie.

Z hľadiska pomeru cena/výkon sú atraktívne najmä váhy značky Xiaomi a Huawei. Rozdiel medzi nimi prakticky nie je, takže si vyberajte podľa mobilnej aplikácie, ktorú používate na monitorovanie zdravia

Z hľadiska pomeru cena/výkon sú atraktívne najmä váhy značky Xiaomi a Huawei. Rozdiel medzi nimi prakticky nie je, takže si vyberajte podľa mobilnej aplikácie, ktorú používate na monitorovanie zdravia, Zdroj: Xiaomi

Túto kontinuitu je vhodné dodržať aj v prípade voľby inteligentnej váhy. V redakcii sme testovali dve pravdepodobne najobľúbenejšie inteligentné váhy na Slovensku – modely Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 a Huawei Original Smart Scale AH100. Ich cena sa pohybuje na úrovni 35 eur a okrem hmotnosti vám zmerajú aj tuk v tele, svaly, vodu a ďalšie hodnoty. Nevieme, nakoľko sú tieto pokročilé hodnoty presné v porovnaní s medicínskymi zariadeniami, avšak hmotnosť nám zobrazovali rovnakú ako ostatné váhy. Výraznejšie rozdiely sme si nevšimli ani pri ich vzájomnom porovnaní.

Inteligentnú váhu preto odporúčame vyberať podľa modelov, ktoré podporuje mobilná aplikácia na pripojenie hodiniek či náramku k telefónu. To sa dá jednoducho zistiť tak, že si v aplikácii otvoríte obrazovku s možnosťou párovania nových zariadení a v zozname si nájdete kompatibilné inteligentné váhy.

Inteligentná váha vám priamo pri chudnutí pravdepodobne nepomôže. Je však praktické, že posiela dáta do vašej mobilnej aplikácie. Na jednom mieste – pokiaľ používate nositeľné zariadenie aj váhu, ktoré sú kompatibilné s tou istou aplikáciou, tak máte všetky potrebné údaje a môžete si spätne pozrieť históriu vašich cvičení a tiež aj to, ako sa menila vaša hmotnosť. A treba uznať, že pohľad na graf, ktorý zobrazuje, ako sa vám polroka stabilne znižuje hmotnosť, je často lepšou motiváciou ako animácia na inteligentných hodinkách za splnenie denného cieľa. Takýto pohľad sa vám však naskytne až po niekoľkých mesiacoch zmeny životného štýlu a ako sme už spomenuli – najťažšie je začať a vydržať prvé mesiace.

Po správnosti by sme sa mali vážiť každé ráno, keď sa zobudíme. Pokiaľ budete používať inteligentnú váhu, veľmi rýchlo si skontrolujete históriu vašej hmotnosti. V prípade úspešného chudnutia to má motivačný aspekt, zároveň je to vhodné aj z hľadiska kontroly zdravia ako takého

Po správnosti by sme sa mali vážiť každé ráno, keď sa zobudíme. Pokiaľ budete používať inteligentnú váhu, veľmi rýchlo si skontrolujete históriu vašej hmotnosti. V prípade úspešného chudnutia to má motivačný aspekt, zároveň je to vhodné aj z hľadiska kontroly zdravia ako takého, Zdroj: TOUCHIT

Fitness aplikácie

Pri chudnutí vám tiež pomôžu fitness aplikácie, vďaka ktorým môžete efektívne cvičiť doma alebo ktoré vás naučia behať krok za krokom, aj keď ste doteraz nikdy nebehali a celé dni trávili na gauči. Chudnutie si tiež často vyžaduje nielen zmenu životného štýlu z hľadiska fyzickej aktivity, ale aj úpravu stravy.

Pár tipov na fitness aplikácie nájdete v tomto článku.

Prečítajte si aj:

6 aplikácií, ktoré vás cez leto dostanú do formy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit